Review: John van Gent-audiokabels

Ten tijde van de X-Fi editie 2016 raakte ik in gesprek met John van Gent de man achter het kabelmerk JvG. Het enthousiasme van John prikkelde mijn nieuwsgierigheid dusdanig dat ter plaatse een afspraak werd gemaakt om een aantal JvG kabels te recenseren. 

In het telefoongesprek dat volgde werd een keuze gemaakt uit het assortiment. Aangezien mijn Devialet versterker alle inkomende analoge signalen weer omzet in een digitaal signaal werd gekozen voor een viertal digitale coaxiale interlinks. Oplopend in prijs van 225 tot 610 euro. Een klein weekje later kwam John persoonlijk langs om de kabels af te leveren. Alle kabels worden met de hand gebouwd en kunnen op alle gewenste lengtes worden geleverd. John is van oorsprong instrumentenmaker en begon circa tien jaar geleden uit hobby met het bouwen van kabels voor eigen gebruik. Een aantal van zijn vrienden en kennissen hoorde de kwaliteit en zo begon hij op kleine schaal met de verkoop van kabels. Als instrumentenmaker is John ondertussen niet meer actief, het werk heeft plaatsgemaakt voor een welverdiend pensioen gecombineerd met het bouwen van kabels.

De verschillende modellen

De goedkoopste van de vier geleverde types is de Magic Link Reference uitgevoerd in 0,5 mm zuiver koper. Het daaropvolgende model is dezelfde echter de signaalgeleider is in dit geval van 1,0mm zilver/goud draad. De opbouw is voor beide types gelijk en de signaalgeleiders zijn cryogeen behandeld. Om de signaalgeleider wordt een teflon tube geplaatst en vervolgens in een siliconenslang getrokken en over de slang komt een gevlochten katoenen mantel. Daar overheen komt als afwerking een gevlochten vertind koperen mantel.

Deze mantel wordt vervolgens aan de body van de Furutech FP108 Rhodium connector gesoldeerd. Weer een stapje hoger op de ladder is de Magic Link Reference Plus. Deze is voorzien van twee in plaats van één gevlochten katoenen mantel. Grootste verschil is de gebruikte signaalgeleider. In het geval van de Plus zijn dit een draad 0,5 mm puur zilver en een 0,5 mm draad zilver/goud. Beide worden gewist tot één streng. De connectoren zijn eveneens van Furutech type FP120 Rhodium.

Mooiste loot aan de JvG stam is de Magic Link 24KT Gold. Deze gaat in alle opzichten nog een stukje verder dan de andere drie kabels. Bij de kabel wordt gebruik gemaakt van een 0,3 mm dikke 24KT gouddraad als signaalgeleider. De teflon tube waarin de geleider is aangebracht is eerst voorzien van een zuiver zijde mantel voordat deze in de siliconen tube getrokken wordt. Over de siliconen slang komt een gevlochten verbinding koperen mantel, daaromheen zitten twee gevlochten katoenen mantels. Daarna wordt de kabel afgewerkt met een gevlochten vertind koperen/kunststof mantel. Net als bij de andere types is de mantel aan de body van de connector gesoldeerd. Connectoren zijn van het type FP101 Gold van Furutech.

Aansluiten

Met een hoogwaardige splitter aangesloten op de coaxiale uitgang van mijn Bluesound Vault Gen2 kan ik gemakkelijk switchen tussen de normaal gebruikte Stereovox interlink en de verschillende types JvG kabels. De rest andere de gebruikte apparatuur bestaat uit een Devialet 200 versterker en een set Audiovector SR3 Avantgarde Arrete luidsprekers. Ik besluit te beginnen met de Magic Link Reference en van daaruit op te schalen naar de duurdere types. 


EDITORS' CHOICE