REVIEWCabasse

Pagina 2: conclusie

René Smit | 06 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Cabasse
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 07 februari 2017

Music maestro

Aangezien de geleverde speakers nog geen seconde gespeeld hebben laat ik ze gedurende twee weken vele uren per dag spelen. Eenmaal lekker los, ga ik er eens uitgebreid voor zitten om te horen waar deze Francaises toe in staat zijn. Het vergt even tijd om te wennen aan het geluid. Mijn Audiovector SR3 Avantgarde Arrete luidsprekers zijn, in combinatie met SAM technologie van Devialet, nagenoeg full range. Daar kan deze Murano niet in mee. Eenmaal gewend aan het ontbreken van echt diepe laagweergave blijkt deze speaker op andere punten regelmatig in positieve zin te verbazen.

Love Song van Adele’s album 21 mag het spits afbijten. Direct valt op hoe gemakkelijk en natuurlijk de gitaren klinken. De plaatsing van de instrumenten is zeer goed en het opgebouwde beeld in zowel breedte als diepte uitstekend. Het geluid reikt tot ver buiten de speakers, zonder dat het overdreven of onnatuurlijk wordt. De hoogweergave is transparant en zijdezacht. Er is veel detail te horen zonder dat het overdreven aangezet of analytisch klinkt. De coaxiale driver techniek werpt duidelijk zijn vruchten af, de overname van hoog naar midden is naadloos. De laagweergave is meer dan voldoende om de gitaar en het slagwerk realistisch te laten klinken met veel kracht en vooral nuance.

Dorian van Agnes Obel is een track die zwaar leunt op het volle en diep doorlopende laag. Met de Murano blijft het allemaal wat lichtvoetiger maar is er voldoende fundament aanwezig.  Wat opvalt is de grote mate van doortekening en gelaagdheid in de basweergave. Tel daarbij de fraaie stemweergave en de fantastische plaatsing op en het wordt gewoon genieten van de muziek. Een zelfde ervaring heb ik met Georgia On My Mind van Ray Charles. Het orkest van Count Basie klinkt misschien wat minder krachtig dan ik gewend ben maar dit relatieve gemis valt volkomen in het niet bij de manier waarop de blazers worden weergegeven. Wat een natuurlijke en aangename klank weten deze Cabasse speakers ten gehore te brengen. Zonder daarbij de scherpte die nu eenmaal bij koperinstrumenten hoort uit het oog te verliezen. De klank van Ray’s stem is onmiskenbaar zij het met iets minder body dan ik gewend ben. De ruimtelijke weergave en het mooie 3D stereobeeld in combinatie met de bijzonder realistische stemweergave zorgen voor ademloos luisteren.

Ik maak een uitstapje naar totaal niet audiofiel verantwoord album. Marco Borsato’s De Bestemming bevat een aantal mooie liedjes waarbij emotie de boventoon voert. Laat Het Los opent met een gedeelte waarin diverse percussie-instrumenten te horen zijn. Met verbazing beluister ik deze track. Wat klinkt dit prachtig, de plaatsing van de verschillende instrumenten is van hoog niveau. Volkomen los van elkaar en van de speakers. Het timbre en de klankkleuren zijn zo natuurlijk en realistisch en maakt dat technisch luisteren plaats maakt voor genieten van de muziek!

Genieten is het ook met een adembenemend mooie 24/96kHz track van Roberta Flack. I Who Have Nothing wordt met heel veel zeggingskracht weergegeven, de stem staat rotsvast midden in het beeld er omheen is groot en diep. Wat echter het meest opvalt is de volstrekt natuurlijke manier van weergeven. Organisch is misschien het juiste woord om de weergave van deze Cabasse Murano luidspreker te typeren. Om de ruimtelijke weergave en plaatsing nog wat beter te beoordelen beluister ik een aantal live tracks, variërend van intieme singer songwriter tot grote stadionconcerten. Geen probleem voor de Murano, die feilloos laat horen hoe groot of hoe klein de ruimte is en waar de instrumenten zich bevinden. Stevige rock mist net dat laatste stukje drive en dynamiek om elektrische gitaren echt smerig te laten klinken. Dit is echter, voor mij persoonlijk, tot nu toe het enige minpuntje van deze Cabasse.

Wanneer ik op zondagmorgen vroeg uit bed ben en de woonkamer voor mezelf heb mag ik graag een lp op het plateau van mijn Funk Vector leggen. Just A Little Lovin’ van Shelby Lynne blijft een prachtig album. Met de Cabasse Murano is de muziek echt een streling voor het oor. Mijn Devialet versterker vormt echt een heel goede match met deze Cabasse speakers. De stem van Shelby is in deze opname bij vlagen op het randje van scherp en kan met een kwalitatief mindere tweeter volledig uit de bocht vliegen. De in de Murano gebruikte tweeter had al indruk gemaakt maar laat met dit album echt horen waartoe hij in staat is. Nergens wordt het onaangenaam en klinken bekkens en percussie prachtig open, helder en transparant. De overgang van midden naar hoog is vloeiend en naadloos. Dit zorgt ervoor dat Shelby bijna levensecht in de kamer staat en ik aan haar lippen hang bij elke zin die ze zingt. Dat de laagweergave wat minder diep gaat is bij deze opname bijna een zegen. De producers zijn helaas net iets te kwistig geweest met het laag. Nu blijft de weergave volledig in balans en rest slechts genieten van de muziek. Album na album passeert de revue en telkens weet de Murano te overtuigen met een volstrekt stressvrije en natuurlijke weergave. Dit zorgt er voor dat luistermoeheid totaal niet aan de orde is.

Conclusie

Na een aantal weken dagelijks naar de Cabasse Murano te hebben geluisterd moet ik concluderen dat het heel jammer is dat het merk niet bekender is bij het grote publiek. De Murano is een prachtige allround speaker. Misschien niet de juiste keuze voor die hard fans van stevige rockmuziek, hoewel ze ook met deze muziekstijl uit de voeten kunnen. Je mist mogelijk een klein beetje drive en stukje dynamiek om elektrische gitaren echt te laten knallen.Echter met alle andere muziekstijlen weet de Murano meer dan te overtuigen. Een heerlijk natuurlijke en uitgewogen weergave met een fantastische plaatsing en 3D stereobeeld. De hoogweergave combineert detaillering met een zijdezachte signatuur. Het middengebied is open en ongekleurd en sluit vloeiend aan op het hoog. De coaxiale driver technologie werpt duidelijk zijn vruchten af. De laagweergave is gelukkig niet kunstmatig aangezet maar juist bijzonder goed doortekend. Deze Cabasse Murano maakt muziek in optima forma.

Gedurende de recensieperiode ben ik de speakers meer en meer gaan waarderen en kostte het me grote moeite technisch te luisteren. Vaak ging het kladblok aan de kant en werd het simpelweg genieten van de muziek. Een groter compliment kan ik deze Cabasse Murano luidspreker niet geven!

Prijs

Cabasse Murano: €4.500 per paar

MERK

EDITORS' CHOICE