REVIEWDenon

Pagina 2

Met HEOS is het beter

Als je opteert voor de PMA-1600NE, moet je overwegen om een HEOS Link aan te schaffen. Afgaande op het verleden, kan het trouwens goed zijn dat er occasioneel promoties opduiken waarbij een Link voordelig wordt aangeboden als je een Denon-versterker koopt. Of je hem nu koopt of krijgt, een Link is mooie extra omdat het zeer nauw integreert met de PMA-1600NE. Niet enkel krijg je er streamingopties bij (HEOS ondersteunt Spotify, Deezer, TuneIn en nog wat andere streamingdiensten, naast het streamen van je eigen bestanden), maar je kunt via de HEOS-app ook de versterker bedienen. Het gaat dan om volume regelen maar ook ingangen selecteren en de PMA-1600NE in/uitschakelen. Een nieuwe Link HS2 heeft zelfs Bluetooth aan boord, zodat je kunt streamen vanaf een mobiel toestel.

Rijk en gecontroleerd

We hebben de PMA-1600NE gecombineerd met een varia van bronnen, waaronder uiteraard de DCD-1600NE. Aan speakerzijde kozen we voor onze geliefde Dali Rubicon 6-speakers, die qua prijstechnische combinatie misschien iets te hoog zitten maar wel mooi matchen met deze Denon. Om de USB klasse B-poort te testen sloten we een Raspberry Pi aan die als eindpunt voor Roon fungeerde – trouwens een goedkope manier om de hoogwaardige RAAT-streams van Roon bij een versterker zoals deze te krijgen, zelfs als je de noodzaak voelt om een filter zoals een Audioquest Jitterbug toe te voegen. De DAC van de PMA-1600NE raakte probleemloos door de compatibiliteitstest qua formaten. Alle relevante muziekformaten tot PCM 352 kHz en DSD 5,6 speelden probleemloos af.

Technisch zit het helemaal prima dus - maar ook klankmatig. We hebben heel wat uren naar de PMA-1600NE in deze configuratie geluisterd. Vanaf het eerste moment waren we onder indruk, wat zeker niet altijd zo is. Een van de zaken die opviel bijvoorbeeld, is dat de versterker echt een zeer goede controle heeft over het laag. En dat merk je niet enkel als je luid speelt, maar ook als het stil blijft. Bij ‘On the outside’ van Sherryl Crow bijvoorbeeld bleef de bas heel gewichtig doorklinken en de stem van Crow heel warm, ondanks het feit dat de volumeknop amper open stond. Tegelijkertijd – en dit is echt wel bijzonder – heb je niet het gevoel dat er detail ontbreekt, hoewel de totaalklank iets naar het warme neigt. Knap gedaan, een prestatie die mogelijk werd dankzij de single push pull-versterkercircuit. Daarom dat we de titeltrack van de American Beauty-soundtrack met plezier beluisterden op de Denon. Problemen die bij deze track opduiken zijn bijvoorbeeld de piekende hoge tonen die durven kraken bij minder goede weergevers en de lage tonen die een versterker echt kunnen uitdagen. Geen probleem hier.

Aan vinylzijde legden we Max Richters ‘From Sleep’ en de eerste van Moderat op onze Pro-ject The Classic. Die stevige portie Berlijnse techno toonde opnieuw aan dat deze versterker echt heel strak in het laag zit, ook als we de volumeknop een forse ruk naar rechts geven. Van controleverlies is geen sprake. De ijle Richter-muziekstukken zijn dan weer een andere uiterste, maar de PMA-1600NE pakt het onbevreesd aan. De ruimtelijkheid van de muziek op dit album, met veel zachte klanktoetsen en een ingetogen pianospel, wordt gewoonweg prachtig weergegeven. Als er beperkingen doorklinken, spelen naar ons gevoel eerder de limieten van de cartridge op The Classic.

De combinatie van de DCD-1600NE en PMA-1600NE mag er ook zeker zijn. Ik moet toegeven: cd’s beluisteren, dat doe ik tegenwoordig relatief weinig. Zoals velen schipper ik eerder tussen streaming audio en vinyl, het laatste vanwege de geconcentreerde luisterervaring, het eerste omdat je dan heerlijk wispelturig kunt zijn qua muziek. En die neiging is nog intenser geworden sinds het verschijnen van Roon. Een toestel als de DCD-1600NE, met geen ingangen die van de uitstekende DAC kunt profiteren (zoals een USB klasse B), staat dus niet langer echt hoog op mijn verlanglijst. En dat is eigenlijk wel onterecht, omdat het medium cd zeker veel te bieden heeft. Als we luisteren naar de Blue Note-uitgave ‘Miles Davis, vol.2’, met een mooie alternate take van ‘Enigma’, realiseren we weer hoe groot de impact van een cd-speler kan zijn, zeker als je hem analoog aansluit. In het geval van de DCD-1600NE is er geen enkel artificiële zweem aanwezig.

Conclusie

Met de PMA-1600NE heb je een manier om veel van de zaken die de PMA-2500NE zo briljant maken in huis te halen – en dat voor toch wel aardig wat minder geld. Er zijn punten van verschil, maar een hifi-liefhebber die een budgetgevoeliger is (of misschien het vrijgekomen budget aan speakers wil besteden, altijd een goed idee) vindt in deze Denon-versterker een zeer goede deal.

Los van de vergelijking met zijn grote broer is de PMA-1600NE een zeer flexibele versterker die je met elke bron kunt combineren, zowel analoog als digitaal. Door het slimme design hebben we niet het gevoel dat er hiervoor compromissen zijn gesloten. Je krijgt niet een inferieure digitale luik omdat het analoge deel overweegt, bijvoorbeeld. Met name het DAC-gedeelte gevoed door een stream via de USB klasse B-poort is echt excellent.

Voeg er de DCD-1600NE toe aan het verhaal – als je nog luistert naar schijfjes tenminste – en dan krijg je een hifi-set die niet enkel één van de beste klinkende is op dit prijspunt, maar ook stiekem kan wedijveren met zijn grotere broer.

MERK





EDITORS' CHOICE