Review: Totem Tribe III & Sub

Wat een gekke sub

Wie de recensie van de Teufel LT5-set las, vermoed wellicht dat bij deze Tribe III-speakers een immense subwoofer past. Ter compensatie van die slanke speakers heb je een dikke sub nodig, toch? Maar de Tribe Sub is allesbehalve groot. Het is zelfs een vrij apart model die je ongeveer in elke opstelling mogelijk kunt toepassen. De behuizing is nog geen 10 cm dik en kan rechtop staan met de meegeleverde standaard, aan de muur hangen of onder een zetel worden geschoven. De achterkant wordt dan de onderkant, wat geen probleem is omdat Totem de nodige voetjes voorzien heeft. De Sub bevat twee 8 woofers met een frequentiebereik van 26 tot 200 Hz. Tijdens onze tests hadden we wel de neiging de cross-over nog wat lager in te stellen. Wij stelden de Sub rechtopstaand op, weg van een muur.

De meeste subwoofers hebben het actieve gedeelte mee in de behuizing steken. Maar Totem kiest ervoor alle elektronica onder te brengen in een aparte Tribesubwooferversterker op hifi-componentformaat. Hij kan ook in een rack passen. Zo blijft de Sub zelf uiteraard dunner. Een ander voordeel is dat je dan heel gemakkelijk kunt spelen met de instellingen zoals de levels, via de grote draaiknoppen vooraan. De versterker heeft een vermogen van 500 watt, genoeg om desgewenst twee Tribe Subs aan te sturen.

Cinema kan ook in 2.1

Als je een beetje filmfanaat bent, dan droom je van een surroundopstelling. Misschien wel van een 7.2.4-configuratie, met die hoogtekanalen voor Dolby Atmos en DTS:X en twee subs voor een ultrastrak resultaat. Maar wat deze test ook aan ons weer aantoonde, is dat je met een 2.1-opstelling ook best wat plezier kunt beleven. Je verliest wel het gevoel omhuld te zijn door geluid, maar de brede uitstraling van de Tribe IIIÕs en de verrassende krachtige Sub dompelt je toch onder in films. Vooropgesteld dat je de twee Tribes op gelijke afstand van het scherm zet en de receiver goed instelt, mis je door die uitstraling niet meteen een centerspeaker. We moeten toegeven dat we als surroundfans toch best onder de indruk zijn van deze 2.1-opstelling.

Helaas voor de buren hadden we bij het bekijken van ÔThe Dark KnightÕ (via Dolby Digital 5.1, door een Denon AVR-X6300H naar 2.1 teruggebracht) wel de neiging om het volume hoger te zetten. Daardoor dat deze Christopher Nolan-film ons af en toe uit ons vel doet springen, bijvoorbeeld als openbare aanklager Harvey Dent geconfronteerd wordt met een grapje van de Joker, in de vorm van een Batman-kloon die voor zijn raam bengelt. Het klinkt ook extreem machtig, met dank aan die Sub, als rond 1:15 de Joker een politietransport probeert te onderscheppen en Batman met zijn Batmobile tussenkomt. Ook als het wat subtieler moet zijn, zoals de aanvang van ÔWar HorseÕ, laten de TribeÕs zich van hun beste kant tonen. Dialogen zijn helder en goed onderscheiden van de instrumentale soundtrack in de achtergrond. In de dramatische ploegscne begint het te regenen en hoor je die regendruppels druppelen. Wederom, dit is 2.1 en toch vrij ruimtelijk.

Als we luisteren van ÔAinÕt it a sinÕ van Charles Bradley via Tidal op de HEOS-functie van de Denon komt de stem van de croner helemaal los van de speakers. Het is echt genieten van hoe de Tribe III-speakers in een hele brede zone weten te bekoren, niet enkel in een kleine sweet spot. Dit nummer blijft lekker funky en speels op de Totem-speakers. Als we blijven hangen bij onze vertrouwde afspeellijst, waar Daft Punk altijd in aanwezig is, dan stellen we ook weer de strakke bas op prijs die uit die dubbele Sub rolt. Een must toch als je een aantal Tribe IIIÕs opstelt, lijkt het ons. Het handgeklap in het begin van Sun RaÕs ÔKingdom of NotÕ klinkt alsof het van achteraan het podium komt, zoals het hoort. Dit jazznummer klinkt heerlijk live hier.

Zeker bij het beluisteren van muziek is het wel duidelijk dat je de tijd moet nemen om de Sub goed te plaatsen en af te regelen. Door zijn flexibiliteit heb je de neiging wat minder na te denken over waar je hem juist zet, maar dat is geen goed idee.

Conclusie

De Tribe III met bijhorende subwoofer moet je zeker eens bekijken als je een luisterruimte of thuisbioscoop wil uitrusten met goed geluid, verpakt op een handige wijze. Muurspeakers zijn doorgaans niet het eerste waar veel AV-liefhebbers meteen aan denken, maar dat is eigenlijk wel spijtig. De Totem-speakers bewijzen dat muurmontage en een compacte bouw samen iets heel fijn kunnen opleveren. Zelfs in een 2.1-opstellling klinken ze heel goed, zeker bij films, terwijl de speakers en de sub behoorlijk onopvallend en compact zijn. Verbazend wat uit deze dingen komt.

MERK

EDITORS' CHOICE