TIP

Muziek overzetten

Guido de Kanter | 01 juni 2012

In iTunes selecteer je de lossless muziekbestanden (WAV, AIFF en Apple Lossless) eenvoudig door rangschikken op bitsnelheid. Mogelijk moet je hiervoor eerst de kolom `bitsnelheid` zichtbaar maken; dit doe je door op de kolombalk een rechterklik te geven. Er verschijnt dan een menu met soorten kolommen. Selecteer `bitsnelheid` en `soort`. 

Door nu te klikken op het woordje Bitsnelheid in de kolombalk, worden al je bestanden gerangschikt op bitsnelheid. Dat is makkelijk: alle bestanden op 320 kbit/s en lager zijn lossy, en die selecteer je niet; bestanden hoger dan 320 kbit/s zijn lossless, en die wil je wel omzetten. Dus je klikt domweg op het eerste het beste bestand boven de 320 kbit/s breuklijn, dan scroll je naar het andere einde (boven óf onder, afhankelijk van of je oplopend of aflopend hebt laten rangschikken) van de lijst met muziek in hoge bitsnelheid, je drukt op shift en je klikt op het eerste (of laatste, zoals gezegd) bestand. Dan is al het materiaal wat je om wilt zetten geselecteerd.

Dan geef je een rechterklik op één van de geselecteerde bestanden en klik je op: Maak versie voor AAC aan. Dan gaat iTunes alles omzetten.

Deze omgezette muziek heb ik overgebracht van mijn huiskamermac naar mijn laptop door middel van een externe harde schijf. Om de net-omgezette muziek makkelijk te vinden, heb ik iTunes laten rangschikken op datum van toevoeging (als je die kolom nog niet geactiveerd hebt, doe je dat net zoals je ook de kolom Bitsnelheid vond en aanzette). Vervolgens heb ik de desbetreffende bestanden naar de externe harde schijf toe gesleept. iTunes zet dan kopie√ęn uit de bibliotheek op de externe harde schijf. Toen het overzetten klaar was, heb ik de nieuwe 192 kbit/s-versies weggegooid, want ik heb ze op mijn huiskamermac niet meer nodig.

Wat als je je muziekcollectie niet verdeeld hebt over twee computers maar alles op één computer staat? Aan de bovengenoemde werkwijze verandert dan niets, alleen je gooit aan het einde niets weg. En je gooit de 192 kbit/s-versies van je muziek niet weg, omdat iTunes ze steeds wil zien bij het synchroniseren.

Je denkt: ja, maar dan heb ik alles dubbel in de bibliotheek staan. Dat klopt. Ik raad aan om te werken met afspeellijsten in plaats van muziek afspelen vanuit de bibliotheek. Maak bijvoorbeeld een afspeellijst aan die `Lokaal` heet, en waar je lossless-versies in staan. En je maakt een speellijst aan met iPod/iPad/iPhone-versies van je muziek. Zo hou je alles makkelijk uit elkaar.

Voor tips over werken met afspeellijsten in iTunes, kun je terecht bij de tip van vorige week.

Mocht je de gecomprimeerde versies van je lossless muziek¬†niet¬†aanmaken voor een Apple-apparaat, zoals een iPod, iPad of iPhone maar voor een speler van een ander merk, zoals een autoradio waar een USB-stick vol muziekbestanden in kan, dan ga je op dezelfde wijze te werk als ik toen ik mijn 192 kbit/s-bestandjes overbracht van mijn huiskamermac naar mijn laptop (let wel, je kunt voor de autoradio misschien het beste MP3 gebruiken en niet AAC, zie eerder in de tekst). Dus: je laat iTunes rangschikken op datum van toevoeging, om de zojuist-omgezette muziek makkelijk te vinden. Vervolgens sleep je de desbetreffende bestanden naar de USB-stick. iTunes zet dan kopie√ęn uit de bibliotheek op de stick. Als het overzetten klaar is, kun je de autoradio-versies weggooien, want die heb je in iTunes niet meer nodig.


EDITORS' CHOICE