TIPApple

HiFi.nl weektip: je iPod indelen

Guido de Kanter | 20 februari 2012 | Apple

Deze week een heel simpele tip, over een probleem waar wel véél gebruikers van de iPod tegenaan lopen. Namelijk: wat te doen als je meer liedjes hebt dan er op je iPod passen? De oplossing is dan om niet alle liedjes te synchroniseren, maar een deelverzameling. Deze tip is natuurlijk niet alleen van toepassing op de iPod (alle typen), maar ook op de iPhone en de iPad.

Een deelverzameling maak je makkelijk en snel door in iTunes uit het menu Archief `Nieuwe afspeellijst` te kiezen.

Vervolgens geef je deze afspeellijst een naam. Aangezien het hier een afspeellijst betreft die automatisch gesynchroniseerd gaat worden met de iPod, is het praktisch om de afspeellijst een naam te geven met het woord iPod erin. Ik kies hier voor de naam `iPod vaste collectie`. Deze afspeellijst vul ik met muziek die ik altijd bij me wil hebben en waar ik dus ook niet meer over hoef na te denken.

Hoeveel gigabyte je lijst inneemt, zie je onderaan het iTunesvenster. Je moet er natuurlijk op letten dat de grootte in gigabytes niet boven de capaciteit van je iPod uitkomt. En als je meerdere afspeellijsten maakt, mag het totaal niet boven de capaciteit van je iPod uitkomen. In dit geval maak ik ook nog een afspeellijst aan die ik `iPod wisselcollectie` noem. Maar je hoeft het niet bij twee te laten, je kunt natuurlijk oneindig veel afspeellijsten maken. En het mooie is dan, dat deze lijsten op de iPod meteen een voorselectie zijn. Heel handig voor in het krachthonk, of als je een diner geeft.

Je kunt er ook nog voor kiezen om nummers met een hoge bitrate automatisch te laten omrekenen naar AAC (MPEG-4-audio) met 128 kbit per seconde. Dit geeft een aanvaardbare geluidskwaliteit bij een hoge efficiëntie. (Lees: er kan dan véél op je iPod.) Om dit aan te zetten, klik je in iTunes op je iPod (die moet dus wel eerst aangesloten zijn op je computer), en vervolgens op het tabje `Overzicht`. Scroll dan helemaal naar beneden. Daar vind je onder Opties `Zet nummers met een hogere bitsnelheid om naar AAC`. Vink dit aan.

Let wel: deze voorziening gaat ten koste van de geluidskwaliteit van je bestanden. Maar dit geldt alleen voor wat er naar je iPod gaat, de bestanden op je computer blijven ongemoeid. Reken, bij een ingeschakelde 128 kbits-automatiek, met een ruimtebeslag van 5 MB per nummer. Als je daarmee rekent, kom je meestal wel goed uit. Op een iPod van 8 GB kun je bij 128 kbit 1600 nummers kwijt. En kom je onverhoopt ruimte tekort, dan kun je altijd nog nummers uit je afspeellijsten gooien. De langste nummers leveren natuurlijk de meeste ruimtebesparing op. Wat je verandert in een afspeellijst, bijvoorbeeld zo`n `iPod wisselcollectie`, dat verandert mee op de iPod elke keer als je de iPod synchroniseert.

Daaraan voorafgaand moet je eerst opgeven welke afspeellijsten je precies met de iPod wilt synchroniseren. Sluit daarvoor je iPod aan, en zet, als dit niet al automatisch gebeurt, iTunes aan. Klik op je iPod. Die vind je in de linkerkolom, onder apparaten.

Klik vervolgens op de tab `Muziek` (zie rode pijl in afbeelding hier beneden). Daaronder vink je `Synchroniseer muziek` aan. En je selecteert `Geselecteerde afspeellijsten, artiesten, albums en genres`. Daar beneden selecteer je dan de afspeellijsten die je net gemaakt hebt. 

Daarnaast kun je op deze plek eventueel ook opgeven dat je van je favoriete artiesten, genres en albums álles wilt overzetten. Dit doe je door ze aan te vinken. Maar deze werkwijze is helaas weinig flexibel: ook al ben je misschien Frans Bauers grootste fan, waarschijnlijk hoef je niet overal ál zijn bootlegs bij je te hebben. Dit kun je bijsturen door te werken met een afspeellijst. Daarin kun je makkelijk Frans` tien procent minst aantrekkelijke songs uit de lijst gooien. Want dat is het mooie van afspeellijsten: je kunt daarin schrappen zonder dat dit invloed heeft op je bibliotheek. Gooi je een liedje uit een afspeellijst, dan blijft hij in de bibliotheek gewoon voorhanden.


EDITORS' CHOICE