REVIEWTeufel

Pagina 2: conclusie

Wat een beetje achterblijft qua afwerking is de US 8112/1 SW-subwoofer. Die is extreem sober, al kun je hem nu ook niet goedkoop noemen. Technisch zit hij goed in elkaar, met een 300 mm woofer en een slimme reflexconstructie die wolligheid moet voorkomen. De driver is vooraan gemonteerd, dus hij is iets beter geschikt om in een hoek te plaatsen. Maar de sub is heel groot (62 cm hoog, 40 x 40 breed en diep), en dus niet eenvoudig subtiel weg te werken. We snappen wel waarom – de zuilspeakers zijn slank gehouden en kunnen dus niet heel laag duiken – maar vragen ons toch niet af of Teufels eigen T4000-subwoofer niet een betere combinatie zou zijn. Deze eveneens krachtige sub wordt eveneens bij de Raumfeld-soundbar geleverd en heeft een vorm die past onder een zetel of aan een muur. Misschien interessant om als optie aan bieden, Teufel?

(We fantaseren nog wat: aangezien je bij deze set toch voor een betere receiver moet gaan, eindig je wellicht met een toestel dat twee subwoofers kan aansturen. De LT5-speakers combineren met twee kleinere subs klinkt misschien wat omslachtig, maar akoestisch valt daar ook wel iets voor te zeggen.)

Tot in de tenen

We hadden de LT5 licensed by Dolby Atmos wat langer op bezoek en konden hem daardoor uitproberen met verschillende receivers, meestal in een 5.1.2-configuratie. Het toppunt was de combinatie met de gloednieuwe 11.2-Denon AVR-X6300H, waar we wel een 5.1.4-opstelling konden bouwen. We hoeven het je wellicht niet te vertellen, maar kabels leggen en alles uitmeten zal wat tijd in beslag nemen. Met onze trouwe Marantz UD-7007 als bron en de gewoonlijke rits Atmos-films in aanslag (het script van MI Rogue Nation kennen we inmiddels uit ons hoofd), konden we de Teufel-speakers goed op de proef stellen.

Nu hebben we wel wat gevloekt op het formaat van de subwoofer, maar bij bekijken van films als The Expendables 3 en MI levert hij wel een zeer strakke en imposante bas die diep genoeg duikt (+/- 30 Hz) om je lijf aan het daveren te brengen.

Bij het bekijken van testfilms viel in eerste instantie op dat de centerspeaker niet enkel heel zuiver klonk, maar ook een bredere uitstraling heeft. Dat maakt de plaatsing wat eenvoudiger en is prettiger als je met meerdere mensen zit te kijken. De zuilspeakers presenteren heel sterk bij films, ook als het gaat om effecten in de hoogte. De positionering van de Atmos-speakers zit goed, zodat je geen last hebt van directe uitstraling (wat het effect van de reflecties vanaf het plafond zou ondergraven). Aparte plafondspeakers blijven beter, maar deze LT5-set klinkt toch heel wat ruimtelijker dan goedkope HT-sets met reflecterende speakertjes. De speakers zelf zouden iets meer detail mogen prijsgeven, maar globaal genomen zetten ze een prima surroundervaring neer – ook aan spectaculaire volumeniveaus.

De zuilspeakers zijn echt wel gemaakt om in combinatie met de subwoofer te beluisteren, want zonder heb je een beperkt laag. Bij het beluisteren van muziek houd je daar best rekening mee. Selecteer dan een 2.1-modus, zodat de sub ook daar meewerkt. Het verfijnde luistergevoel verdwijnt dan wat, maar de funfactor neemt toe.

Conclusie

De LT5 licensed by Dolby Atmos is een bijzondere oplossing in het Dolby Atmos-landschap. Het presteert significant beter dan goedkopere HT-sets en is bovendien heel wat eleganter dan klassiekere luidsprekers op groot formaat. De actieve/passieve Atmos-modus maakt de LT5 bovendien flexibeler. Reflecties op het plafond gebruiken als hoogtekanalen werkt zelden, tenzij je met algoritmes werkt, zoals Yamaha's YSP-5600 soundbar. Maar ook bij deze LT5 werkt het, doordat de Atmos-speakers hoger dan de oren gepositioneerd worden. Bovendien geeft de individuele volumeregeling je mogelijkheden om bij te regelen, mochten die ontbreken op je AV-receiver.

Teufel heeft hier dus iets dat krachtig klinkt en elegant oogt. Een thuisbioscoop op hoger niveau dus, weliswaar zonder dat je verlost wordt van vele kabels in de kamer. Je zou van een set zoals deze niet verwachten dat hij zo krachtig en luid kan, de prijs die je daarvoor betaalt is wel een stevige subwoofer die je een plek in de kamer moet geven.

MERK

EDITORS' CHOICE