NIEUWSSeagate

Seagate test: pagina 2

Menno Bonnema | 28 september 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Seagate
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 september 2016

Edwin van Laar uit Purmerend

Wildlife fotograaf, testte LaCie Rugged Mini (1TB) 

“Ik ben de wilde fotograaf die graag de LaCie Rugged Mini wil testen. Als fervent urbexer (urban explorer, red.) kom ik in verlaten gebouwen, klim overal op en overheen. Dan valt er ook wel eens wat...” Dat waren de eerste woorden waarmee Edwin zich bij ons aanmeldde als kandidaat voor de test. Het begrip wildlife krijgt in het verband met zijn ondernomen reis een speciale betekenis. Edwin heeft namelijk met de LaCie Rugged Mini (en natuurlijk zijn fototoestel) net een bezoek gebracht aan de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl in het noorden van Oekraïne. Zelden zal een product van ons op een (helaas) zo’n markante plek op onze aardbol getest zijn. Het gebied is een straal van 30 kilometer rondom de centrale nog steeds afgesloten. Alleen onder begeleiding kom je het gebied. Edwin heeft de centrale tot op 300 meter kunnen benaderen. Daar mag je dan hooguit 10 minuten blijven, langer is vanwege de straling nog steeds niet verantwoord.

Ik heb even overwogen om de schijf vanaf zestien verdiepingen hoogte naar beneden te gooien, maar dat heb ik dan toch niet aangedurfd.”

De LaCie Rugged Mini heeft dus wel een heel speciale test ondergaan, kunnen we wel stellen. Edwin: “Ja, dat mag je wel zeggen. Hij is in ieder geval stralingsbestendig, ha. Maar serieus: waar ik een externe, harde schijf vooral voor gebruik is voor een veilige en stabiele back-up, ook voor onderweg. De geheugenkaartjes voor in het fototoestel zijn toch behoorlijk kwetsbaar. En ik wil niet meemaken dat éen dag fotograferen verloren gaat doordat een geheugenkaartje me in de steek laat. Dus ik kopieer regelmatig mijn fotografie-werk naar een externe harde schijf. En die moet dus wel betrouwbaar zijn en tegen een stootje kunnen. Ik heb de LaCie schijf tijdens mijn reis zeker niet ontzien. Er is behoorlijk gesmeten en gegooid met bijvoorbeeld de rugzak waarin die zat. En is hij onderweg ook wel eens uit mijn handen gevallen en op de grond geklapt. Maar daar kan die dus allemaal prima tegen. Op een geven moment stond ik op een flatgebouw van zestien verdiepingen hoog. Ik heb even overwogen om de schijf vanaf die hoogte naar beneden te gooien, maar dat heb ik dan toch niet aangedurfd. Wellicht had dit wel gekund, men beweert immers dat hij ook bestand is tegen een auto van duizend kilogram zwaar die er overheen zou rijden. Thuis heb ik in totaal vier externe harde schijven in gebruik. Met drie daarvan rouleer ik constant wat betreft het maken van veiligheidsback-ups, de vierde gebruik ik permanent. Naast het bewaren van foto’s, sla ik er ook films en andere data op. Muziek is een andere hobby van me, maar daar gebruik nog een ouderwetse audio-installatie voor.”

Roel Beijers uit Winterswijk

Avonturier, testte Seagate Wireless Plus (1TB) 

Nadat ik de Seagate ontvangen had, heb ik hem uitgepakt en ben ik er meteen mee aan de slag gegaan. De handleiding had voor mij wel iets duidelijker, iets uitgebreider mogen zijn. Niet alle videobestanden worden door de app ondersteund, maar die bestanden kan je gewoon via third-party software zoals de VLC-player afspelen. Zo heb ik een map met een stuk of 100 kinderfilms aangemaakt. Dat waren allemaal AVI bestanden, dus die kon ik meteen streamen via de app. Ideaal, want we gaan binnenkort met de camper weg en dan kunnen de kinderen net voor slapen gaan elk een eigen film gaan kijken. Ik denk dat het genoeg films zijn om de hele vakantie de kids van films te voorzien.”

“Ik heb de Seagate op mijn kamer aangezet, zodat mijn collega's ook films konden streamen. Met drie gebruikers ging het allemaal prima.”

“Ik heb de Seagate Wireless Plus ook meegenomen naar het buitenland. Ik ben namelijk beroepsmilitair en zodoende ben ik met een zekere (on-)regelmaat op missie in het buitenland. Ik heb de Wireless Plus op mijn kamer aangezet, zodat mijn collega's ook films konden streamen. Met drie gebruikers ging het allemaal prima. Met vijf mensen aangemeld had de schijf er wel wat problemen mee en haperde hij soms bij het kijken. Soms bij het vooruit spoelen van de film bleef hij hangen. De andere gebruikers konden wel blijven kijken. De accuduur is minder dan wat het boekje aangeeft. Dat heb ik opgelost door hem gewoon aan de stroom te laten. De bestanden op de schijf zetten met de kabel ging erg snel.

Verder heb ik tenslotte mijn iTunes-muziek ook op de Wireless Plus gezet en heb ik dus door het hele huis overal toegang tot mijn muziek: erg handig! De schijfruimte vind ik ruim voldoende, de wifi-functie bevalt erg goed en daarnaast is deze erg stil.”


EDITORS' CHOICE