NIEUWSSeagate

Seagate Testers Adventure: ieder zijn eigen Seagate


Menno Bonnema | 28 september 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Seagate
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 september 2016

Een aantal weken geleden deden we een nogal persoonlijke oproep aan onze lezers. Gezocht: een creatieveling, een avonturier, een filmliefhebber of een wildlife-fotograaf. Alle vier mochten ze van ons een verschillend Seagate product testen. En vervolgens hun bevindingen met ons delen. Die bevindingen kun je nu hier lezen.

Op onze oproep voor het testen van een Seagate product, kregen we een ruime respons. Dat hadden we ook wel verwacht. Vorig jaar rond deze tijd hebben we de Seagate Personal Cloud Thuis-Test georganiseerd en toen al was het aantal aanvragen voor deelname enorm. Omdat bij die test bleek dat iedere deelnemer nogal een specifiek gebruik van zijn of haar apparaat toepast, hebben we dit keer zelf al een ‘specificatie’ bij de deelnemers aangebracht. Op die manier hebben we uit de aanmelders vier verschillende gebruikers gekozen. Een creatieveling, een filmliefhebber, een wildlife-fotograaf en een avonturier. Die hebben we elk een specifiek opslagapparaat van Seagate laten testen.

Het inmiddels bij ons ingeburgerde begrip thuis-tester kunnen we bij deze test maar beter weglaten. Want de betreffende geteste producten zijn overal getest, ook thuis, maar vooral ook op andere plekken on the road. Dat was ook de bedoeling. Kijk vooral naar hoe het product zich ‘staande houdt’ in de hobby- of werksituatie waarbij je het product inzet. Daarbij hebben we de Seagate Personal Cloud 2-bay (4TB) ingezet voor de filmliefhebber, de Seagate Backup Plus Ultra Slim (2TB) voor de creatieveling met stijl, de LaCie Rugged Mini (1TB) voor de Wildlife fotograaf en de Seagate Wireless Plus (1TB) voor de avonturier. Hier volgen de bevindingen van onze kandidaten.

Sander Bookelaar uit Leuven

Filmliefhebber, testte de Seagate Personal Cloud 2-bay (4TB).

“Toen ik de Seagate binnenkreeg, schrok ik eerst van het gewicht. Tjonge, wat een zwaar ding! Ik heb ‘m gelijk uitgepakt en aangesloten. En dan doet de Seagate gelijk zijn werk. Wat ik prettig vind is dat de NAS gelijk op zoek gaat naar firmware updates. Ook fijn is dat je pc of Mac computer makkelijk verbinding legt met de AS-server via het Sdrive programma. Jammer dat de aan- en uitknop zo moeilijk te vinden was…

Voor mijn Mac computer gebruik vaak Time Machine voor back-ups te maken. Dat werkt ook prima. In ieder geval kunnen we nu mooi op één schijf filmpjes en foto’s van verschillende personen centraal bewaren en beheren.”Bij het apparaat zitten nogal wat apps toegevoegd, onder andere voor het maken van back-ups en het  leggen van verbindingen via BitTorrent. Dat werkt prima. De optie om een map te delen is handig, die je dan via je mobiele telefoon kan aansturen. Ook mooi is de mogelijkheid dat iedere gebruiker zijn eigen map kan maken. Via mijn smartphone of tablet kreeg ik trouwens alleen toegang tot de publieke map.

“In ieder geval kunnen we nu mooi op één schijf filmpjes en foto’s van verschillende personen centraal bewaren en beheren”

“Wat betreft de toepassing voor film, was ik vooral benieuwd naar de werking bij HD-filmmateriaal. Ik wil natuurlijk graag naar de beste-van-het-beste filmkwaliteit kijken. Dus heb ik een aantal HD films op de Seagate Personal Cloud gezet. Als ik dat materiaal dan stream naar de televisie, krijg ik toch enigszins schokkerig beeld zo nu en dan, maar dat ligt aan het wifi-signaal hier in huis. Bij ‘gewoon’ filmmateriaal ging het overigens prima.”

Jan Uffels uit Sint Jansklooster

Creatieveling met stijl, testte de Seagate Backup Plus Ultra Slim (2TB)

“Ik ben vooral beroepsmatig geïnteresseerd in de Seagate Backup Plus Ultra Slim. Voor mijn werk ben ik veel en vaak onderweg. Ik maak onder andere websites voor bedrijven. Als ik dan bij die bedrijven zit met mijn laptop, moet ik snel back-ups kunnen maken. Hetzelfde geldt voor als ik bijvoorbeeld heb afgesproken bij een wegrestaurant met een klant. Het gaat ook wel om relatief grote bestanden en dan moet het ook snel kunnen werken. Welnu, ik moet zeggen dat deze Seagate mij niet heeft teleurgesteld. Ik heb de harde schijf zowel aangesloten op mijn laptop als op mijn pc. Dat ging allemaal vlekkeloos. Op de laptop draai ik ook met Linux. Dan zie je wel dat het allemaal wat meer tijd nodig heeft, maar uiteindelijk leverde dat ook geen problemen op. Verder werk ik ook met Windows van Microsoft en iOS van Apple. Ik kende al wat Seagate producten vanuit het verleden en heb daar ook altijd wel goede ervaringen mee gehad. Voor mijn hobby ben ik ook vaak met foto’s en video bezig. Ook onderweg en ik wil er dan ook altijd een back-up van kunnen maken, voor het geval er iets fout gaat met het ‘bronmateriaal’. Ik heb op al mijn apparaten usb 3.0(3.1) zitten, omdat ik mijn bestanden altijd lokaal bewerk op mijn apparaten. Daar wil ik dan ook gelijk een back-up van maken op mijn externe harde schijf. Ik werk ook wel via bestanden die ik via internet kan opvragen. Ja, de conclusie mag wel zijn dat de Seagate Backup Plus Ultra Slim mij goed is bevallen.”


EDITORS' CHOICE