Simpele bediening
De bediening van de Boomster XL verloopt via de knoppen bovenaan. Er zijn er elf. Dat lijkt veel, maar uiteindelijk gaan vooral de volumeknoppen gebruikt worden. De resterende toetsen dienen voor bewaarde radiostations op te roepen, te schakelen tussen Bluetooth, aux of radio, en een toonregeling voor een scheut meer of minder treble en bas. Met de toonregeling spelen is de moeite waard, want naargelang waar je de Boomster XL plaatst heb je soms wat meer hoog of laag nodig. In open lucht heb je misschien een streepje meer bas nodig, toen we de Boomster op de grond plaatste deden we er een beetje treble bij om te compenseren het hoogteverschil. Handig dat dat kan.
Verdomd luid
Voor de test deden we precies wat wellicht 99,9 procent van de Boomster XL-eigenaars doet: Spotify streamen via Bluetooth, in dit geval vanaf een LG G5. Het nieuwe vlaggenschip van LG is uitgerust met aptX (zelfs met aptX HD, maar dat ondersteunt de Boomster XL niet), want dat klinkt heel wat beter dan de standaard SBC-codec.
Aan één ding is er zeker geen gebrek, dat valt meteen op: puur vermogen. Binnenshuis ga je de Boomster XL nooit op het hoogste volume laten spelen, tenzij je de responstijd van de lokale politie wil meten. We jagen ‘Dark & Long’ van Underworld eens door de Teufel-speaker en op ongeveer driekwart van de volumeregeling is de testruimte van 25 m2 al heel goed gevuld. En niet met wollige bassen of scherpe tonen die flirten met vervorming, want de Boomster XL houdt het allemaal netjes onder controle en relatief in evenwicht. De overburen grijpen al naar de telefoon. Het ruime vermogen is trouwens wél handig voor buiten in de tuin of in een weide, want in open lucht heb je nu eenmaal meer kracht nodig.
Maar niet alleen beukende drum ‘n’ bass is voer voor de Boomster XL. ‘Take Me To The Alley’ van Gregory Porter – de man waaraan je tegenwoordig op luistershows niet kunt ontsnappen – komt lekker warm en zwoel uit de speaker rollen, precies zoals je het wil. De gloednieuwe remaster van ‘A design for life’ van de Welshe gitaarhelden The Manic Street Preachers laten we ook eens knallen. Eens te meer valt op dat de Boomster XL zelfs een minder goede stream toch heel genietbaar doet klinken.
De radiofunctie is ook een prima toevoeging op een speaker zoals deze. Aan de bediening moet je wel even wennen. De Boomster XL heeft geen display, dus je kunt niet afstemmen op een specifieke frequentie. Je drukt op de FM-knop en de stations worden automatisch gezocht. Hoor je een favoriete, dan druk je één van de drie presetknoppen in om hem te bewaren. Daarna kun je gewoon 1, 2 of 3 indrukken om meteen je geliefde radiostation te horen. Niet vergeten de draadantenne, die achteraan verborgen is, uit te rollen en dan klinkt het vrij goed.
Conclusie
Ben je op zoek naar een Bluetooth-speaker, dan kun je er veel toestellen vinden die én compacter én goedkoper zijn dan de Boomster XL. Daar staat tegenover dat Teufel hier een heel eigen concept neerzet, een ode aan de ghettoblaster met het vermogen om grote ruimtes en tuinen te vullen met geluid. De grote autonomie maakt hem ook interessant om mee te nemen naar de camping. Maar het is ook een prima speaker als je bijvoorbeeld in de keuken een oplossing zoekt om te streamen én met een FM-radio. Â