REVIEWTeufel

Review Teufel Boomster XL: Ghettoblaster anno 2016

Jamie Biesemans | 01 augustus 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Teufel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 juni 2016

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Teufel Boomster XL.

PLUSPUNTEN

  • Autonomie is behoorlijk
  • Vermogen op overschot
  • FM-radio
  • Laadfunctie voor mobiele toestellen
  • Bluetooth 4.0 met aptX-ondersteuning
  • Stevig gebouwd en spatwaterdicht
  • Knaller voor feestjes

MINPUNTEN

  • Geen speaker om argeloos mee te nemen
  • Remote was een mooi extra geweest (maar smartphone vervult die rol deels)

Bij een Bluetooth-speaker denk je aan een compact speakertje dat je in de rugzak stopt en dat wat flauw speelt. De Boomster XL is wat je krijgt als de ingenieurs van Teufel zich uitleven: een speaker van bijna 10 kg zwaar en 80 watt sterk, met een eigen subwoofer en Mercedes-waardig carrosserie uit geanodiseerd aluminium.

Wie Teufel volgt, weet dat ze daar in Berlijn durven experimenteren. Hun Rockster-speaker noemen ze niet geheel onterecht de Godzilla van de mobiele luidsprekers. Als je weet dat de eerste duizend exemplaren kwamen met een verzekering om buren te vergoeden die klagen over geluidsoverlast, weet je hoe laat het is. Als je een speaker bouwt die acht uur lang kan spelen op de ingebouwde batterij en dat aan volumes tot 115 dB, dan heb je een geslaagd recept voor een groot uitgevallen tuinfeest of DJ-set.

De Boomster XL past in dezelfde traditie als de Rockster, al ziet deze speaker er toch helemaal anders uit. Het Rockster-design dat wat aan PA-materiaal deed denken, wordt vervangen door een heel gelikt en strak uiterlijk. Toch slaagt het erin een vette knipoog te zijn naar de ghettoblasters die de jaren tachtig onveilig maakten. Het is een forse speaker van 9,95 kg die enkel draagbaar wordt als je de meegeleverde schouderband op de opvallende Teufel-logo’s aan de zijkant bevestigt.

Volledig uitgerust

De Boomster XL is minder de kleine versie van de Rockster danwel de grote editie van de Boomster, een speaker die vorig jaar de Beste Keus werd in het dossier Bluetooth-speakers van FWD Magazine. Veel van de pluspunten van dat tafelmodel zie je hier opnieuw opduiken. Naast Bluetooth-streaming bezit de Boomster XL bijvoorbeeld ook een FM-radio, de aansluitingen en de antenne zijn goed beschermd achter kunststof afdekkapjes en net als de gewone Boomster is de Boomster XL zeer krachtig.

De Bluetooth 4.0-verbinding ondersteunt de aptX, wat betekent dat je van een nieuwere Android-smartphone muziek in iets dichtbij cd-kwaliteit kunt streamen. Streamen via Bluetooth kan natuurlijk de batterij van je mobiele telefoon zwaar belasten, maar daar heeft Teufel een antwoord op. Achteraan de Boomster XL is een USB-poort waarmee je een mobiel toestel kunt opladen; handig als je ergens aan het strand opeens het batterij-icoon van je smartphone rood ziet kleuren. De Boomster XL bezit een batterij van 8.000 mAh, dus stroom is er genoeg. Normaliter moet de accu goed zijn voor acht uur muziek.

Een aux-ingang met een 3,5 mm jack aan de achterkant is er trouwens ook, handig voor een muziek (of zelfs cd-)speler

Robuust gebouwd

Het is best een schizofreen design dat Teufel hier bedacht heeft. Het gebruik van geborsteld aluminium en de afgeronde hoeken maken de Boomster XL huiskamervriendelijk, terwijl de handvaten in de zijkanten, de zichtbare bouten en de rubberen versteviging aan de onderkant net het stoere aspect benadrukken. Het buitenleven schrikt hem niet af, want de behuizing is spatwaterdicht. Als we hem vastnemen, hebben we echt het gevoel dat deze speaker wel een stootje kan hebben.

De elf toetsen passen mooi bij het ontwerp, vooral omdat ze lichtjes dreigend rood gloeien. Helemaal cool is de volume-indicator uit een reeks rode LEDs die achter de grille vooraan is verwerkt. De grille, die twee tweeters en twee 70-mm midrange drivers beschermt, loopt niet helemaal naar beneden toe. Er is een ruime spleet waar je helemaal doorkijkt. Dit is niet zomaar willekeurig designuitspatting, maar een manier zodat Teufel een down-firing woofer van 160 mm kon plaatsen zonder dat er gevaar bestond dat die tijdens het transport of ruwer gebruik ingedrukt werd.

We kijken ook op als we achterop een grote klep bespeuren. Het lijkt wel haast bedoeld om een reeks batterij in te plaatsen – maar de Boomster XL komt al met een accu. Even openschroeven en het wordt duidelijk: ja, er is een batterijcompartiment voor een aantal C-batterijen, maar die is gevuld met de meegeleverde accu. Je kunt die loskoppelen en traditionele batterij gebruiken. Waarom je dat zou doen? Geen idee. Misschien als je naar een regio gaat waar stroom uit het stopcontact niet te vinden is, maar je wel een zak batterijen kunt meenemen?

MERK

EDITORS' CHOICE