North Star Design Blue Diamond: Luisteren

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 juni 2016 | Fotografie Werner Ero | North Star Design

Luisteren

Hoewel ik in de voorbeschouwing al het nodige over de weergave heb verteld, is het toch ook altijd leuk en interessant hoe zo’n generatiewijziging in de dagelijkse praktijk uitwerkt. Als eerste ga ik van start met de cd weergave van het album Convergence. Dit bijzondere album, met in de hoofdrollen muzikale duizendpoot Boris Blank (Yello) en de uit Engeland afkomstige zangers Malia, is een heerlijk easy listening gebeuren. Helaas mist Convergence wel de muzikale scherpte van eerdere Yello toppers als Touch en The Eye en ook Malia’s eigen jazzy soloalbums bezitten een duidelijkere eigen identiteit, maar het album is toch zeker wel het aanhoren waard. Vooral de combinatie van de zwoele ‘smokey voice’ van Malia als contrast met de zo herkenbare sferische klanktapijten van Boris, zijn muzikaal gezien bijzonder appetijtelijk.

Wanneer ik start met het nummer Celestial Echo, is onmiddellijk de verhoogde zeggingskracht van de Blue Diamond speler ten opzichte van zijn illustere voorganger te horen. Het diepe laag heeft nu namelijk meer onderhuidse kracht, klinkt strakker en dieper, terwijl de prominent naar voren gehaalde stem van Malia meer zeggingskracht en omlijning bezit. Ook de vele door Boris aangebrachte klankkleuren en maataccenten staan rotsvast in het grote stereobeeld gepositioneerd en maken de compositie op bijna volmaakte wijze af. Wanneer ik hetzelfde nummer afspeel via de aanwezige Melco N1A en AudioAanZee Reference Flow muziek servers en gebruikmakend van de AudioQuest Diamond USB kabel, wordt er praktisch eenzelfde soort weergave neergezet. Dit lijkt zo logisch, maar dat is in de praktijk toch vaak niet het geval! Uiteraard geven ook de Melco en Reference Flow op hun beurt ieder hun eigen signatuur aan de weergave. Maar de verschillen blijven heel mooi binnen de perken en vooral de muzikale integriteit en herkenbaarheid blijven daarbij volledig overeind. Een goede zaak voor wie graag van meerdere digitale media gebruik maakt en niet zit te wachten op telkens een totaal andere klankbalans.

Als volgende en tevens laatste album speel ik Extra-Muros van de door mij zeer gewaardeerde Italiaanse zanger/componist Gianmaria Testa af. Met zijn diepe, warme, sonore en doorleefd raspende stem, heeft Gianmaria op het eerste gehoor wel wat weg van de internationaal nog bekendere Paolo Conte. Maar wie de moeite neemt zijn muziek verder te doorgronden, merkt zijn bijzondere gave om sfeerbeelden en ware emoties op de luisteraar over te brengen. Hoewel dit tweede album alweer uit 1996 dateert, is het wat mij betreft nog steeds één van zijn absolute hoogtepunten. Met heerlijk doorleefde nummers als het drijvende Per Accompagnarti, het melancholieke Po’ di la del Mare en het sfeervolle Cavalli di Frisia, zijn het prachtige voorbeelden van zijn talent. Ook bij deze gebalde muzikale lading voelt de Blue Diamond speler zich als een vis in het water, waarbij de muziek in al zijn grootsheid, grandeur en toch met voldoende subtiliteit overkomt. Hoewel ik qua lichtvoetigheid, verfijning en 3D ambiance nog steeds de oude Sapphire met een neuslengte vind winnen, wil dit zeker niet zeggen dat dit nieuwste North Star Design op andere parameters niet wint. Uiteindelijk zijn bepaalde aspecten ook een kwestie van persoonlijke smaak en mag vooral niet worden vergeten dat de praktische inzetbaarheid van de nieuwe Blue Diamond natuurlijk veel hoger is.

Conclusie

Hoewel North Star Design met de Blue Diamond cd-speler net als bij zijn huidige reeks DAC’s, definitief afscheid van zijn in mijn oren zeer fraaie oude klankidioom heeft genomen. Staat er ook weer heel wat ander moois tegenover. Veel meer nuttige mogelijkheden, ondersteuning van alle moderne bestandsformaten en resoluties en niet te vergeten een meer kernachtige en duidelijker omlijnde weergave. Een ander sterk punt is dat het apparaat veel moois uit ieder bestandsformaat weet te halen en daarbij naast de verschillende coderingen (PCM en DSD), ook de gehoormatige presentatie verrassend gelijkwaardig weet te halen. Daarmee is dit mooie apparaat misschien wel de ultieme speler voor mensen die naast cd ook willen genieten van muziekdiensten als internetradio, Spotify, Tidal of natuurlijk gestreamde muziekbestanden van een eigen harde schijf willen afspelen. Kortom de North Star Design speler van morgen is vandaag al verkrijgbaar. 


EDITORS' CHOICE