NIEUWS

ABB: de techniek van morgen

ABB: de techniek van morgen

De Living Space® Experience in Nieuwegein bood een aantal demo’s van technologie die ABB/Busch-Jaeger inzet om thuis of op het werk eenvoudiger te kunnen opereren. ABB/Busch-Jaeger demonstreerde het stemactiveringssysteem. Dat is gebaseerd op een mix van grammatica en een statistisch spraakmodel. Natuurlijke spraak en commando’s worden begrepen. Het spraakmodel is gekoppeld aan een dialoogprocessor. Algoritmes proberen de ‘spreker’ te begrijpen binnen de context, maar ze putten ook uit een bibliotheek met woorden. Het systeem bouwt dus kennis op over de sprekers en hun context. Als het systeem iets niet begrijpt, gaat het zelf vragen stellen. Op basis van al die gegevens wordt het spraakmodel steeds aangepast. Het spraakgestuurde systeem kent ook een stukje ‘if… then’ logica. Het begrijpt dat als de kamertemperatuur boven een bepaalde waarde komt, dat automatisch de sunshades gesloten moeten worden. Als gebruiker hoef je bij zo’n kamertemperatuur dus niet het commando ‘sluit de zonwering’ te geven. Je kunt ook vragen stellen aan het systeem. Bijvoorbeeld ‘zijn alle lichten op zolder uit?’ De verschillende demo-stands boden voorbeelden van automatisering in de zorgsector, applicaties met betrekking tot licht, temperatuur, zonwering, ventilatie, verwarming, beveiliging, intercom en bediening van apparatuur in studeerkamer, slaapkamer, keuken en living room.       

Cases

Als voorbeeld van een non residential project kwam het Ziggo Dome in beeld. Deze muziektempel werd door Beemster Electrical Solutions ingericht met ABB-apparatuur, gekoppeld aan KNX. KNX wordt toegepast vanwege de betrouwbaarheid en energiebesparing. Het speelt een belangrijke rol in de regeling van de verlichting van het Ziggo Dome, maar is ook gekoppeld aan onder andere de brandmelders, de noodverlichting, bliksembeveiliging en de IT-infrastructuur. Het hele systeem wordt bestuurd met touchscreen panels. Dat is vergelijkbaar met de thuisomgeving, waar de ABB-systemen benaderd kunnen worden vanaf iPhones, Androids, iPads en andere panels.

Van de andere referentieprojecten is men bij ABB trots op de Oslo Lufthavn, waar ABB/Busch-Jaeger middels KNX-systemen een infrastructuur bouwde voor licht, verwarming en security. Ook zijn vakantiewoningen in het Nederlandse Dierenbos Holiday Park bij ‘s Hertogenbosch ingericht met het Busch-free@home® systeem. De klant kan bijvoorbeeld lichtsferen regelen met behulp van een Panel aan de muur of middels een app op de eigen smartphone. Overal in deze woningen zijn USB-outlets. Op elke kamer kunnen dus USB-devices opgeladen worden.

Epiloog

ABB/Busch-Jaeger technieken zijn interessant voor het automatiseren van thuisfuncties, maar ook voor een tussenmarkt van bijvoorbeeld kleinschalige zorginstellingen, verenigingen, horeca en sportaccommodaties. Ook beschikt ABB over technieken om grootschalige projecten aan te pakken. Binnen ABB wordt er al gewerkt aan zogenaamde intelligente gebouwen en woningen. Omdat steeds méér objecten en apparatuur een internetaansluiting verlangen, komt het bedrijf dit jaar met eigen IP-routers, teneinde het Internet of Things optimaal te kunnen supporten. Wellicht dus een reden om eens kennis te gaan maken middels een bezoek aan de Living Space® Experience in de Woonindustrie te Nieuwegein.


EDITORS' CHOICE