Yamaha thuistest: het oordeel

Menno Bonnema | 11 mei 2016 | Yamaha
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 22 april 2016

Het pakket dat Roald mee naar huis kreeg was de Yamaha WX-030 Draadloze MusicCast luidspreker samen met de Yamaha Restio ISX 80 Draadloze MusicCast luidspreker. Roald vervolgt: “Die luidsprekers werkten prima dankzij het MusicCast systeem. De meiden konden overal naar muziek luisteren, maar dat gebeurde natuurlijk vooral op hun eigen kamers. Ze vonden het systeem bijzonder gebruiksvriendelijk. Vooral de bijbehorende app werd daarbij erg goed gevonden.” Was er dan helemaal niets op aan te merken? Roald: “Ja, toch wel. Tegen het eind van de testperiode kregen we wat problemen met de werking van het MusicCast systeem. We konden eerst niet één-twee-drie achterhalen wat er aan de hand was. Maar waarschijnlijk hadden we nieuwe updates moeten installeren. En dan had het geheel gewoon weer gemarcheerd. Tja, dat moet je even weten.” Voorlopig is Roald zelf erg tevreden met zijn nieuwe receiver, zo laat hij ons weten. “Die doet het prima. Ik heb de televisie nu rechtstreeks op de Yamaha aangesloten, klinkt geweldig, ik heb trouwens ook gelijk maar nieuwe speakers aangeschaft. En met mijn oude cd-speler er ook nog op, klinken Santana en Dire Straits beter dan ooit tevoren. En de meiden? Die spelen alleen muziek af via hun mobiel en Spotify.”

Shailinder uit Dokkum

Shailinder is helemaal vanuit het hoge noorden van Friesland naar de Mediamarkt in Leeuwarden gekomen. De in Dokkum wonende muziekliefhebber heeft zijn hele gezin meegenomen: zijn vrouw en twee (jonge) kinderen. Ook hij was in eerste instantie afgekomen op de BTW vrije dagen van de Mediamarkt. Shailinder: “Ja, dat klopt. Maar ik was ook wel gericht op zoek naar iets en hoopte dat dan met een interessante korting hier te kunnen aanschaffen.” Ook hij liep daarbij tegen de Yamaha stand binnen de winkel aan en liet zich vervolgens informeren over het MusicCast systeem. Shailinder: “Daar wist ik al het één en ander van. Via internet had ik me al verdiept in het systeem.” Waar was hij dan precies naar op zoek? “Dat kan ik wel even uitleggen,” vervolgt hij. “Thuis beschikten we al over een mooi streaming music systeem, van een gerenommeerd merk zal ik maar zeggen. Die beviel op zich erg goed. Om eerlijk te zijn: zo goed dat we daar twee soundbars van hadden. Eentje voor in de slaapkamer en eentje voor beneden in de woonkamer. Waar ik echter tegenaan liep was dat dat systeem geen high res geluid en geen FLAC bestanden kon verwerken. En dat begon me toch wel te irriteren. Ik ontdekte dat ik bij Yamaha wel de hoogste kwaliteit kon bereiken en dan ook nog met de eerste soundbar uitgerust met het nieuwe DTS-X systeem”. Dan hebben we het voor de duidelijkheid over de Yamaha YSP-5600 Musiccast Soundbar, die overigens ook nog eens met Dolby Atmos is uitgerust. Het is dan ook één van de duurste soundbars van dit moment. Shailinder: “Ja, hij is niet goedkoop, maar kwaliteit mag wat kosten. Als je alleen al ziet hoeveel speakers er in de soundbar zitten verwerkt. En deze soundbar klinkt ongelofelijk indrukwekkend. Op deze manier haal je je ook wat geluid betreft een beetje het bioscoopgevoel in huis. Neem die nieuwe film van James Bond, Spectre, die geluidseffecten zijn fantastisch. Maar ook bij andere films hoor. Mijn vrouw bijvoorbeeld kijkt graag (en veel) naar Bollywood-films. Die klinken nu ook behoorlijk indrukwekkend, daar blijkt ook heel goed geluid bij te zitten.”

Ook Shailinder heeft het duopakket met de Yamaha WX-030 Draadloze MusicCast Luidspreker en de Yamaha Restio ISX 80 Draadloze MusicCast Luidspreker meegekregen. Eén luidspreker staat op de slaapkamer. Shailinder: “Die klinkt gewoon goed, we gebruiken hem nu ook als wekker. Via de app kun je dat zo instellen. Je wordt dan gewekt door een muziekje dat langzaam aan van zacht naar harder gaat. Erg leuk. De andere speaker staat in de (open) woonkeuken. Die klinkt heel goed met high res bestanden. Hoe het MusicCast systeem ons bevalt? Nou, gewoon erg goed, ook vanwege het gemak. Dat kan ik op één manier gelijk heel duidelijk maken. Ons zoontje van vijf kan er al perfect mee uit de voeten.”

En toen moest er nog een winnaar bekend worden gemaakt…

De gastvrije commercieel manager van de Mediamarkt, Hans Pitstra, mocht daarbij de loting en de schifting verrichten. Hij wist daarbij Shailinder en zijn familie dolgelukkig met de Yamaha soundbar met  de twee losse speakers weer terug naar het hoge Dokkum te laten afreizen. Dank aan Mediamarkt en Yamaha voor deze thuis-test!

MERK

EDITORS' CHOICE