REVIEWHegel

Hegel H360: Luisteren

Werner Ero | 17 maart 2016 | Hegel

H360

Het Hegel geïntegreerde versterker pallet bestaat door de introductie van de nieuwe H360 uit vier modellen. Apparaten waarbij naast bijvoorbeeld vermogensverschillen, vooral een flink aantal opmerkelijke parallellen zijn te trekken. Allereerst zijn de apparaten in iedere kleur verkrijgbaar zolang het maar zwart (met een blauwe display) is. Een ander meer typerend Hegel kenmerk is het licht golvende front met twee stevige draaiknoppen. Samen met de standaard bijgeleverde metalen afstandsbediening, kunnen hier alle functies keurig mee worden bediend.

De aan/uit schakelaar bevindt zich bij al deze versterkers aan de onderzijde en dat kan een allereerste keer zonder de handleiding te hebben geraadpleegd, toch wel enig zoeken veroorzaken. Hoewel verschillende andere merken hier ook al druk mee bezig zijn, is het helemaal van deze tijd dat alle vier de versterkers van uitgebreide DAC functionaliteiten zijn voorzien. En wat voor DAC’s! Want in tegenstelling tot verschillende concurrenten, worden de ingebouwde D/A omzetters bij Hegel net zo serieus genomen als het versterkerontwerp zelf! Hier dus geen standaard ingekochte kant-en-klaar modules, maar wederom van de grond af aan opgebouwde ontwerpen.

Oplossingen die naast technologisch vooruitstrevend, ook klankmatig helemaal in lijn liggen met het uitgewogen pakket aan klankmatige eigenschappen. Ondanks alle rust en visuele bescheidenheid, is bij de H360 gelukkig wel meteen zichtbaar dat het hier om het werkelijke topmodel van de serie gaat. Hoewel niet reusachtig staat er met 43 cm breed, 12 cm hoog, 43 cm diep en een gezonde 24 kilo, toch zeker wel een substantieel apparaat voor mij.

Hoe potent de H360 nu werkelijk is, blijkt al snel uit het opgegeven vermogen. Want terwijl er aan 8 Ohm al 250 Watt aan de luidsprekerklemmen beschikbaar staat, is dit bij 4 Ohm al gestegen tot een heftige 420 Watt. Zelfs bij nog lagere waarden is er volgens de fabrikant nog steeds voldoende stabiliteit om de handdoek niet in de ring te hoeven gooien. Hoewel qua uitrusting ook al niet misselijk is de H360 nog meer dan alle andere Hegel geïntegreerde versterkers, een werkelijk compleet pakket. Naast een drietal conventionele analoge ingangen waarvan één gebalanceerd, is er op de achterzijde ook paar vaste en variabele (analoge) uitgangen te vinden. Aansluitingen die uiterst links en rechts tenslotte worden geflankeerd door een enkel paar luidsprekerterminals.

Toch zou mijn verhaal verre van compleet zijn als ik niet ook het grote aantal digitale in- en uitgangen zou omschrijven. Zo zijn aan de achterzijde keurig naast elkaar zes(!) digitale ingangen en één digitale uitgang zichtbaar. In respectievelijke volgorde gaat het hier om 1x coaxiaal, 3x optisch, 1x USB en 1x ethernet en dient als uitgang 1x coaxiaal. In het onderhuidse digitale deel wordt een meervoudige 32 bit/192 kHz sigma-delta DAC toegepast, die naast PCM ook native DSD64 en DSD128 signalen kan verwerken. Last but not least kan deze H360 zelfs als een heuse streamer functioneren, waarvoor van Apple AirPlay en DLNA streaming functionaliteiten gebruik kan worden gemaakt.  

Luisteren

Doordat ik de Hegel H360 al een week voor het Noorse fabrieksbezoek thuis kreeg, was de verrassing werkelijk compleet. Want naast het feit dat ik nooit eerder naar een losse DAC of versterker van dit Noorse merk had geluisterd, was de eerste indruk van deze nieuweling meteen al verpletterend goed! Hoewel de ultieme kwaliteiten van kostbare top high-end producten nog niet gehaald worden, gaat de Hegel binnen zijn prijsklasse en zelfs ruim daarboven meteen aan de haal met de eerste prijs!

Zo wordt meteen al hoog gescoord met zaken als realisme, stabiliteit en tonale balans. De klankmatige eigenschappen zijn zelfs zo sluitend en goed, dat deze H360 zelfs zonder blikken of blozen in een uitgewogen high-end systeem kan meedraaien! Hoewel het oplossend vermogen hoog en de detaillering mooi verfijnd is, ligt de klankmatige nadruk daar gelukkig niet te sterk op. Qua (energie)balans is de Hegel op een natuurlijke wijze mooi neutraal te noemen, waardoor het in de praktijk een echte muzikale alleseter is. Audiofiel, ‘gewoon’ populair, klassiek, jazz of rock. Het maakt de H360 allemaal niets uit.

Uiteraard let ik door Hegels opgave van de zeer hoge dempingsfactor ook bewust op het laag. Iets wat meteen een hele verhelderende ervaring blijkt te zijn. Want waar ik veel versterkers met zulke hoge waarden als onnatuurlijk strak, doods of met te weinig natuurlijke tonale vulling ervaar, blijkt daar bij de H360 geen moment sprake van te zijn. Het laag komt zeker uitstekend gecontroleerd en gedefinieerd over, maar van verstikkend of onnatuurlijk is hier gelukkig totaal geen sprake! Het eindresultaat is een laag en vooral laagmidden weergave die niet alleen perfect bij de rest van het spectrum aansluit, maar ook kleur, vulling en dynamische ballen heeft.

Samen met het zachte maar informatieve hoog wat nooit en te nimmer hard of geëtst klinkt en een normaal zonder accenten gepresenteerd middengebied, kun je er vele uren achterelkaar met plezier naar luisteren. Zelfs qua voor mij immer zo belangrijke ambiance en 3D ruimte presentatie scoort deze top Hegel de nodige punten. Daarbij sterven klankblokken prima uit en komt de muziek bij alle gebruikte weergevers zeer goed los van de behuizingen. 

MERK

EDITORS' CHOICE