REVIEW

Luisteren

Werner Ero | 24 februari 2016 | Fotografie Werner Ero

Mede omdat ik weet hoeveel jaren werk in de Charisma speler zit, ben ik best trots dat ik het apparaat aan het einde van dit enerverende traject in volle glorie op mijn rack heb staan. Zeker met de zacht glooiende rondingen van het warm getinte notenhout, het kleine maar stijlvolle chromen accent onder het displayvenster en de zwarte hoogglans perspex zijwangen, oogt het apparaat beslist volwassen en stijlvol. Ook de afmetingen van 45 cm breed, 10,5 cm hoog en 38,5 cm diep en een gewicht van 16 kilo, zorgen voor een apparaat wat naast ingetogen ook op niet mis te verstane wijze kwaliteit uitstraalt.

Doordat ik zelf nog steeds primair van dit mooie medium gebruik maak, is voor mij de overgang van mijn North Star Design 192 Mk II bovenlader naar de Mirror Image bovenlader nihil. Toch kan ik mij ook voorstellen dat met name inmiddels verstokte streaming audio gebruikers, deze wijze van muziekluisteren inmiddels een beetje ouderwets en zelfs achterhaald vinden. Maar dat is een gevoel wat al heel snel verdwijnt zodra deze Charisma zijn muzikale kunsten mag gaan vertonen. Want eenmaal aangesloten op een topklasse versterker, luidsprekers en bijpassende bekabeling, blijkt de speler er met het spetterende album van Joe Zawinul 75th (BHM 4002-2), werkelijk als een haas vandoor te gaan. Deze medeoprichter van de in de jaren zeventig en tachtig populaire jazzrockband Weather Report, zorgt met dit slechts enkele maanden voor zijn dood opgenomen live album voor muzikaal vuurwerk. Wanneer ik met disc 1 begin en mij via de nummers Oriënt Express en Madagascar af laat zakken naar mijn favorieten Scarlet Woman en Zansa II, zit ik zo diep in deze uiterst dynamische en vaak ritmische complexe muziek, als ik nog maar zelden heb gezeten.

De belangrijkste reden hiervoor is de enorm goede eigenschap van de Charisma om gecompliceerde muziekstukken perfect inzichtelijk te maken. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door de spot on timing, waardoor alle maataccenten daadwerkelijk overeenkomen zoals je het live ook hoort. Maar ook de geweldig mooie en vooral heel grote en zeer goed gelaagde drie dimensionaal gepresenteerde bühne die de speler kan oproepen maakt veel indruk. Hoewel mijn al vele jaren als referentie gebruikte North Star Design cd combi tonaal nog wat meer omhullend, zachter en verfijnder te werk weet te gaan, kan deze qua expressie niet op tegen de bijna dierlijke dynamische dynamiekerupties, de inktzwarte contrasten en de brute kracht die de Charisma bij deze werken aan de dag legt. Een duidelijker bewijs voor de gekozen ontwerprichting van deze nieuwste Mirror Image loot is bijna niet te geven.

Met het volgende album – Night Walks van electro band Hidden orchestra – duik ik in de bizarre en soms bijna duister aandoende wereld van multi-instrumentalisten Joe Acheson, Poppy Ackroyd, Tim Lane en Jamie Graham. Samen met een keur aan gastmuzikanten zijn de heren er op indrukwekkende wijze in geslaagd elektronische en akoestische instrumenten tot één groot organisch muzikaal geheel samen te smeden. Soms bedreigend of mysterieus, terwijl een ander moment gevoelens als euforie en bevrijding naar boven borrelen. Hoewel het ook nog eens bijzonder goed geproduceerde Night Walks vele goede nummers kent, vind ik het van enkele wegdrijvende ijle keyboard akkoorden naar groots, krachtig en bombastisch uitpakkende nummer Strange, één van de allermooiste. Al bij de eerste akkoorden laat de Charisma nu een heel andere kant van zichzelf zien en worden de vele ruimtelijke laagjes, kleine ritme accenten en de klankkleuren op prachtige wijze tot één groot organische muzikaal geheel gesmeed. Als dan verderop in het nummer een cello, het zeer diepe (synthesizer) laag en de vreemd diffuus opgenomen drums aan het geheel worden toegevoegd, wordt het geheel zo tastbaar en dermate intens dat ik echt in een euforische stemming geraak. Mede door het grotendeels ontbreken van niet muziek inherente artefacten in deze speler, kan ook de volumeregelaar van de in dit geval idealiter gekoppelde Mirror Image Aemulus zonder enige irritatie alsmaar hoger en hoger worden ingesteld. Een eigenschap die de Charisma naast mijn North Star Design referentie combinatie, alleen nog kan delen met de bij mij bekende illustere cd-spelers als de Spectral SDR-4000 SL, dCS Puccini, Accuphase DP-550, Luxman D-08u en EMM-Labs XDS1V. De enige kanttekening die ik tenslotte nog bij deze speler wil plaatsen, is dat de mate aan levendigheid, kernachtige omlijning en dynamische contrasten niet bij iedere luisteraar en systeemsamenstelling past. Maar gelden dat soort restricties niet bij ieder component steeds weer op een andere wijze ingevuld? 

Conclusie
Het was in de afgelopen vijf jaar weer prachtig om te zien en vooral te horen hoe ontwerper Rick Paap het zo succesvolle ontwerp van de Aemulus voorversterker, ook naar de Charisma cd-speler wist om te zetten. Hoewel beide ontwerpen zeker ook een klankmatige overlapping bezitten, zijn er toch ook een aantal belangrijke verschillen te benoemen. Zo is de Aemulus een volledig buizenontwerp met de typische buizengrandeur en kernaspecten als een hoge mate aan drive, natuurlijk geëtaleerde klankkleuren en een hoge mate aan verfijning. In de Charisma wordt daarentegen uitsluitend van solid state techniek gebruikgemaakt en ligt de klankmatige nadruk meer op omlijning, puntigheid, focussering, expressie en een geweldig mooi gelaagde 3D podiumpresentatie. De rest van de eigenschappen wordt verder hoofdzakelijk bepaald door de afgespeelde cd en daarmee deelt deze speler deze belangrijke weergave aspecten met het rijtje super spelers welke ik aan het eind van de alinea ‘luisteren’ heb genoemd. Uiteindelijk zal de Mirror Image Charisma naast andere MI gebruikers, zijn weg vooral vinden bij luisteraars die door het regelmatig bezoeken van live concerten, veel andere (digitale) bronnen maar saai en kleurloos vinden. 

Mirror Image Charisma cd-speler: € 7.500,-
Importeur Dynamic Solutions
tel: +31(0)347 322 705
e-mail: info@dynamic-solutions.nl
www.dynamic-solutions.nl


EDITORS' CHOICE