REVIEWKEF

KEF Blade Two - Techniek

Max Delissen | 04 januari 2016 | KEF

De technieken die worden toegepast in de Blade Two zijn in principe identiek aan die van de Blade, en daar is al zoveel over geschreven dat ik me zal beperken tot wat hoofdpunten en een paar unieke features die specifiek zijn voor het kleinere model. De luidspreker wordt volledig met de hand geassembleerd in Engeland. De behuizing van de Blade’s is gemaakt van een met glasvezel versterkt polyurethaan-composiet met een zeer hoge dichtheid. De combinatie van vorm en materiaal zorgt voor een uiterst goede demping van resonanties en trillingen.



De luidsprekerunits zijn zodanig in de behuizing geplaatst dat KEF spreekt over een ‘Single Apparent Source’, wat zich misschien wel het begrijpelijkst laat vertalen als ‘een echte puntbron’. De woofers van de Blade Two zijn 6,5 inch in diameter (waar de grote Blade het met 9 inch woofers mag doen) en ze zijn speciaal voor dit nieuwe model ontwikkeld. De units zijn binnen extreem nauwe toleranties identiek, en door ze tegenover elkaar op te stellen maar ze wél in fase te laten werken (als de linker woofer naar buiten beweegt doet de rechter dat ook) dempen ze elkaars vrijkomende krachten die met het bewegen van de woofers te maken hebben. Een zeer effectieve manier om echt alleen de membranen van de units het werk te laten doen.



Om de stabiliteit van de constructie tijdens demonstraties aan te tonen, zet Joost van den Bosch van KEF-importeur GP Acoustics altijd een muntstuk rechtop op de kast, dat daar ondanks de meest brute buldermuziek rotsvast blijft staan. De vier woofers zijn twee aan twee aan de zijkant van de kast gemonteerd en precies in het midden daartussen is de Uni-Q mid/hoog unit in het front gemonteerd, zodat er een virtuele puntbron ontstaat. Al het geluid lijkt uit de kleine tweeter in het hart van de Uni-Q unit te ontspringen. Zoals gezegd, heeft de Blade Two ongeveer 30 procent minder inhoud, en omdat de woofers ook kleiner in omvang zijn, kan er wat minder lucht verplaatst worden. Wie bang is dat de Blade Two daardoor een beperkte laagweergave heeft, zal bij het bekijken van de specificaties verbaasd vaststellen dat de opgegeven frequentierespons binnen de gebruikelijke marge van 3dB helemaal gelijk is, maar dat de grote Blade naar onder toe gewoon minder stijl afvalt tot het geluid onder de -6dB (1 x zo zacht) komt. En het is juist in dat sublaag dat kleinere ruimtes zich problematisch aan de weergave kunnen opdringen.

MERK

EDITORS' CHOICE