Verslag introductie Beolab 90 bij Poulissen

Samen met de verzamelde pers, een tweetal prijswinnaars van de recent georganiseerde Poulissen B&O wedstrijd en zelfs de regionale omroep, zijn allen voor het moment suprême aanwezig. Hoewel ik vooraf al de nodige foto’s van deze weergevers heb gezien, ben ik toch erg benieuwd wat onder de twee zwartfluwelen hoezen vandaan zal gaan komen. Hoewel ook namens Bang & Olufsen verschillende mensen aanwezig zijn voor de productpresentatie en later vragen te beantwoorden, zijn het vervolgens vader en eigenaar Gerard en dochter Annemarie Poulissen die onder luid applaus de luidsprekers onthullen. De twee objecten die ik vervolgens ontwaar zijn als ik eerlijk ben toch wel even wennen...

Hoewel ze er mooi symmetrisch en evenwichtig zijn gevormd en (uiteraard) in de mooiste materialen zijn uitgevoerd, is de vormgeving dermate anders en afwijkend dat zelfs B & O liefhebbers er volgens mij toch even aan zullen moeten wennen. Toch blijkt na enige gewenning dit proces opmerkelijk snel te gaan en wordt onder het kunstig in gebogen aluminium profielen gespannen doek, een enorm complexe constructie die tevens extreem solide en massief is zichtbaar. Want laat u vooral niet misleiden door de ‘luchtige’ vorm en de ogenschijnlijk relatief handzame afmetingen. Want niet alleen is deze Beolab met zijn 125 cm hoog, 73,5 cm breed en 75 cm diep, toch veel groter dan je zo op het eerste gezicht zou inschatten. Het zijn vervolgens ook het door een massief aluminium onderconstructie veroorzaakte indrukwekkende gewicht van maar liefst 137 kg per kast en het gebruik van 18(!) over alle zijden van de weergever verdeelde luidsprekerunits, die veel opzien baren. ‘Aha’ denk ik bij mijzelf ‘een volledig rondomstralende luidspreker’. Hoewel ik met deze gedachtegang op zich best dicht bij de waarheid zit, is het feitelijke gebruik door de B&O ingenieurs vele malen intelligenter.

Ultieme toepassingsvrijheid  
Hoewel het op zich inderdaad mogelijk is om alle luidsprekerunits tegelijkertijd in de zogenaamde ‘party modus’ te laten spelen, zit de slimmigheid van dit concept in de mogelijkheid om met een app op smartphone of tablet, het geluid zowel op de gewenste plaats te richten als zelfs ook nog de breedte in te stellen. Uniek is daarbij dat dit echt volledig breedbandig gebeurt en zelfs het laag geheel tegen de natuurwetten in, desgewenst smalbandig kan worden gestuurd. Hoewel het richten en versmallen/verbreden van de weergave zonder eigen nadelen te introduceren, al een bijzonder ingewikkelde klus was, bleek dit nog niets te zijn bij het vraagstuk hoe je het van nature  rondomstralende laag ook zou kunnen richten. De oplossing bleek te liggen door bepaalde woofers in nauwkeurig gedoseerde mate in tegenfase te laten afstralen, terwijl de rest in normale fase afspeelt. Hoewel het op papier nog relatief eenvoudig lijkt, is dit naadloos implementeren natuurlijk een enorm lastige klus. Alle aanwezigen zijn dan ook ontzettend benieuwd hoe zoiets in werkelijkheid klinkt. Maar voor het zover is, eerst nog wat zaken over de toegepaste techniek. Want Bang & Olufsen heeft voor dit zowel ultieme prestigeproject werkelijk niets aan het toeval overgelaten. Zo komen alle 18 luidsprekerunits voor dit 3-weg systeem uit de Illuminator serie van topfabrikant Scan-Speak. Om ieder van deze units in werkelijk iedere mogelijke situatie optimaal aan te sturen, staan evenzoveel Bang & Olufsen ICEpower eindversterkermodules met een werkelijk gigantisch vermogen van 8.200 watt per kanaal klaar. Geheel in lijn met de meeste andere B&O weergevers, is ook de Beolab 90 één groot en bruisend digitaal zenuwcentrum. Want naast de forse aanwezige rekencapaciteit om iedere unit nauwkeurig aan te sturen, maakt het systeem naast een tweetal analoge RCA en XLR ingangen, verder voor het aanleveren van de digitale data gebruik van USB Audio, S/PDIF of optische verbindingen. De twee (of eventueel meerdere) luidsprekers worden onderling volgens het Master en Slave principe verbonden waarbij dataoverdracht op 24 bit / 96 kHz plaatsvind.

Vertraagd
Uiteraard wordt voor een luidsprekersysteem wat bijna € 35.000,- per stuk moet opbrengen, de lat door mij maximaal hoog gelegd. Wat uiteindelijk wil zeggen dat het systeem op alle weergaveparameters uitmuntend goed moet scoren. Helaas is er vooraf een aspect wat helaas nog niet operationeel is. Want door de onverbiddelijke eis van het B & O management om het systeem daadwerkelijk wereldwijd op precies de dag van het 90 jarig jubileum (17 november) te introduceren, blijkt helaas de belangrijke app met alle stuurfuncties nog niet beschikbaar te zijn. Voor deze introductie wil dat zeggen dat we de luidsprekers alleen maar in de standaard 45 graden ‘recht naar voren stralende modus’ kunnen beluisteren. Begin 2016 komt dan uiteindelijk de App beschikbaar, waardoor men met een druk op de knop de weergevers op unieke wijze op het gewenste deel of de gehele kamer kan richten. Een aanvullende laatste completering binnen het concept, is een functionaliteit waarmee het systeem zichzelf op de ruimte en zelfs op iedere specifieke locatie in die ruimte kan ingemeten.

Luisteren
Het allereerste facet waarmee de Beolab 90 tijdens de luisterdemo zijn unieke karakter kenbaar maakt, is de extreem gebalanceerde weergave op zeer lage volumes. Want al tijdens de inleidende technische uitleg laat het systeem zelfs op zeer laag weergaveniveau zonder enige schroom ervaren waarom het zo bijzonder is. Kortgezegd komt het er op neer dat hoewel onze oren op zo’n laag volume lage en hoge tonen minder goed kunnen waarnemen dan bijvoorbeeld het middengebied, deze Beolab 90 weergevers dit door hun programmering volledig weten te compenseren. Een kwade tong zou het net als bij versterkers uit de 70er en 80er jaren, een soort van loudnessregeling kunnen noemen, maar dat vind ik veel te kort voor de bocht. Want de nauwkeurigheid en vooral het behaalde eindresultaat waarmee dit bij deze B&O plaatsvind, is zondermeer bijzonder te noemen.

Vooral wanneer blijkt dat bij het opdraaien van het volume alles volledig in tact blijft en keurig mee verschaalt en eigenlijk alleen de geluidsdruk hoger word. Over volume gesproken, is het ronduit indrukwekkend wat er gebeurd als op bepaalde momenten echt hoge niveaus worden bereikt. Hoewel het systeem door het ontbreken van de inregelmogelijkheden nog niet op de demoruimte bij Poulissen kan worden ingemeten en daardoor vooral in het sublaag nog enige benadrukking laat horen. Is ook nu al heel goed hoorbaar dat het systeem over een dermate stijve en resonantiearme constructie beschikt, dat ongewenste resonanties of kleuring daadwerkelijk tot het verleden behoren. De weergave staat namelijk als het spreekwoordelijke huis en weet op zowel grootste als ook chique ingetogen wijze, de werkelijke grandeur en schaalgrootte van de gespeelde muziek te etaleren. Zo gaat het van jazz naar pop en klassiek en zelfs luid afgespeelde rockmuziek brengt deze compromisloos opgebouwde luidsprekers geen moment uit hun stabiele evenwicht. Tonaal gezien is de klank tenslotte vloeiend, vol, rijk, groots en krachtig, maar tegelijkertijd ook uiterst gecultiveerd en mooi verfijnd. Hardheid of compressieverschijnselen zal je bij deze designreus dan ook nooit of te nimmer waarnemen en het eindgevoel wat tenslotte achterblijft is er een van totale bevrediging. In het totale marktaanbod neemt deze Beolab 90 dan ook een unieke plaats in en hoeveel de prijs op zich zeer hoog is, moet ook zeker worden gekeken naar de enorme hoeveelheid technologie die bij dit concept onderhuids aan boord verwerkt is. Vooral als het gaat om universele inzetbaarheid, het bedieningscomfort en de vele unieke mogelijkheden voor het richten van het geluid, vormt dit nieuwe genie de absolute koploper als het gaat om klankmatige integratie in ruim bemeten woonkamers.

Conclusie
Wat een enorm hoge prijs, maar ook wat een revolutionair luidsprekersysteem is deze Beolab 90. Mede door alle noviteiten en nuttige gebruikstoepassingen doet Bang & Olufsen zijn naam als trendsettende innovator weer volop eer aan. En hoewel deze 90 alleen maar voor een select groepje kapitaalkrachtige kopers bereikbaar zal zijn, wordt tijdens de presentatie ook al gesproken over nieuwe en meer betaalbare kleinere modellen die in de nabije toekomst zullen gaan verschijnen. Voor wat de Beolab 90 betreft is het zonder meer een passende ode aan 90 jaar Bang & Olufsen. Deze weergevers gaan zowel qua materie als schaalgrootte verder dan al het andere wat in dit segment tot op heden is verschenen en bieden verbeelding tartende aanpassingsmogelijkheden die bijna iedere beetje forse woonkamer tot een ware concertzaal kan omtoveren. Ook Poulissen maakt als winkel ook dit keer weer zijn zeer goede reputatie waar. Zelden maak ik namelijk een winkel mee waar zowel klant als journalist met zoveel (gemeende!) vriendelijkheid en egards worden ontvangen en werkelijk niets aan het toeval wordt overgelaten. Zoiets schept niet alleen een band voor het leven, maar vormt ook een hele mooie basis voor u als consument.

Poulissen Audio Video Center
Tel. 0475-335716
www.poulissen.nl
info@poulissen.nl

MERK

EDITORS' CHOICE