REVIEWMOON

Techniek

Werner Ero | 09 september 2015 | MOON

Hoewel door de zwarte kous om de feitelijke kastconstructie de nodige visuele rust ontstaat, geeft de Five daardoor in eerste instantie ook niets over zijn onderliggende constructie en luidsprekereenheden prijs. Uiteraard kan door zo’n eenvoudige en relatief goedkope omhullende stofafdekking flink op de afwerkingskosten worden bezuinigd. Maar zoals bij eigenlijk iedere ontwerpparameter van GoldenEar, is het vooral een zeer bewuste keuze geweest. Want in plaats van deze winst in eigen zak te steken, heeft het merk deze besparing namelijk ingezet op plaatsen in het ontwerp die er werkelijk toe doen. Zo is namelijk een heel mooi en geraffineerd filter bedacht waarbij het frequentiebereik geheel fase- en tijd gecorrigeerd over de verschillende eenheden word verdeeld en ook op de luidsprekereenheden is beslist niet bezuinigd. Hart van het systeem is in dit geval de eigen ontwikkelde HVFR (High-Velocity Folded Ribbon) tweeter. Een afgeleide van de bekende Air motion transformer van Dr. Oskar Heil en een principe waarbij de lucht tussen de membraanvouwen wordt samengeperst en vervolgens gelanceerd in plaats van weggeduwd.
Samen met de krachtige Nēodymium magneet ontstaat er niet alleen een bijzonder lage vervorming, maar is ook gestreefd naar een mooi ruim afstraalgedrag. De twee 15,24 cm laag/midden units in d’Appolito configuratie, zijn speciaal ontworpen om met hun lange slag en Kapton spreekspoel, zowel een groot dynamisch bereik als diep laag weer te geven. Een bijzonder facet aan de Triton Five is dat in plaats van een gesloten kast, transmissielijn of basreflex principe, is gekozen voor de inzet van een viertal passieve radiators. Twee aan iedere kastzijde. Deze op de inwendige opgebouwde druk reagerende passieve conussen zonder magneet, presteren volgens de fabrikant als een goed afgestemde transmissielijn, maar dan met betere transientweergave en laagcontrole. Net als het aantal gebruikte units zijn ook de overige specificaties van de Triton Five, zeker gezien de prijsstelling, zondermeer indrukwekkend te noemen. Wat te denken van een maximale belastbaarheid van 400 Watt en een opgegeven frequentiebereik wat loopt van 26 Hz tot 35 kHz. Helaas is bij deze laatste opgave niet het aantal decibel waarbinnen deze curve loopt opgegeven. Veel belangrijker vind ik echter de zeer gemakkelijke aanstuurbaarheid van dit stel grote kleine Benjamins. Want naast een mooi rendement van 90 dB beweegt het impedantiegedrag keurig rond de 8 Ohm en dat ook nog eens zonder vervelende fasedraaiingen. Met andere woorden kan deze GoldenEar representant ook met een kleine, maarliefst wel hoogwaardige versterker worden aangestuurd.

Luisteren Moon
Hoewel de Moon versterkers mijn handen doorgaans al goed op elkaar krijgen, vind ik dat deze Canadese onderneming met zijn digitale producten pas echt excelleert. Ook de Nēo 280D DSD DAC vormt hier geen uitzondering op en weet mij al vanaf het eerste moment muzikaal te boeien. Wanneer ik besluit om als eerste met de draadloze Bluetooth verbinding aan de slag te gaan, word ik bij het installeren meteen weer op de feiten gedrukt dat deze wijze van dataoverdracht de laatste jaren echt volwassen is geworden. Waar Bluetooth in zijn beginjaren nu niet bepaald bekend stond om zijn goede klankmatige eigenschappen, is dit met de komst van het AptX decodering algoritme, enorm verbeterd. Hoewel de 280D DSD DAC tot op heden het meest kostbare apparaat waarop ik Bluetooth met dit algoritme aantref, zit ik toch gebruikmakend van mijn iPad tablet met stijgende verbazing te luisteren tot welk muziekplezier deze DAC in staat is. Want of ik nu muziek van Spotify, YouTube filmpjes of andere muziekbestanden afspeel, de Nēo 280D DSD geeft geen krimp en presenteert alles niet alleen met een indrukwekkend gemak, maar ook opvallend transparant, strak maar wel natuurlijk omlijnd en vooral muzikaal aanstekelijk. Ben nu al benieuwd hoe goed deze DAC over enkele maanden met de Tidal streamingdienst dan wel niet zal gaan presteren!
In een tweede ronde verander ik van draadloos naar het via de S/PDIF en AES/EBU ingangen afspelen van cd conserven en wordt dit hoge niveau zelfs nog een klasse beter. Het is nu zelfs zo goed en overtuigend dat deze instap Moon zelfs het niveau van veel duurdere DAC’s angstig dicht nadert! Het verschil met de concurrenten is dat deze Nēo 280D DSD weliswaar eveneens veel informatie in een opname blootlegt, maar gelukkig nimmer details op een onnatuurlijke wijze verscherpt. Daarbij laat deze Canadees op knappe wijze de zo belangrijke onderlinge muzikale relaties goed in tact. Een mooi voorbeeld hiervan is het uitstekend opgenomen album Duets van meestergitaristen Kevin Eubanks en Stanley Jordan (Mack Avenue MAC1092). Vanwege de heerlijke groove en het aanstekelijk loom achterin de maat leunend musiceren, zorgt deze Moon er al snel voor dat ik van de recenseermodus in de luistermodus geraak en dan is het enkel nog genieten geblazen van deze virtuoze muzikanten en hun compleet aanvullende samenspel.



MiND streaming audio module

Wanneer ik als derde en laatste ronde overschakel naar de ingebouwde MiND streaming audio module, blijkt pas echt de meerwaarde van deze bijzonder complete DAC. Want na verbinding met een goed gevulde NAS, werkt de MiND module na het gebruikelijke configureren verder al snel volledig probleemloos. Zoals het een werkelijk goede DAC betaamt, laat de 280D DSD meteen de typerende signatuur van de verschillende bestandstypen en formaten horen. Doorgaans wat meer ruimtelijkheid, klankkleur en oplossend vermogen voor hoge resolutie PCM bestanden en een wat zachter timbre, iets meer ambiance, maar ook vaak een wat minder goede omlijning en kernachtigheid voor DSD. Daarbij laat deze DAC naast heel goed waarneembare verschillen, gelukkig ook ten allen tijde vooral de muziek zelf prevaleren. Kortom een top DAC/streamer die een enorm arsenaal aan nuttige mogelijkheden met een indrukwekkend goede weergave weet te combineren.








EDITORS' CHOICE