ARTIKEL

360 graden belevenis

Met het ingebouwde audiosysteem van Mark Levinson biedt deze auto twee spraakmakende audio-ervaringen. Het machtige gebrul van de door Yamaha ontwikkelde motor (554 hp bij 8700 toeren) en de performance van het Mark Levinson systeem met twaalf luidsprekers. De audiocontrols bevinden zich aan het stuurwiel, maar er zijn ook functies op de middenconsole. De LFA blijkt een cd-player aan boord te hebben. Die is prima te bedienen vanaf de middenconsole, met functieaanduidingen op het grote display, waar ook de navigatie een plaatsje heeft. Vroegere auto's, zoals een DB5, hadden alleen Spartaanse functionaliteit, die je gevoelsmatig en met je ogen dicht kon bedienen. Moderne auto's en vliegtuigen, lijken op een rijdend- dan wel vliegend videogame, met een hoge speelwaarde.

Officieel is de bediening van al die on board entertainment, communicatie en traffic-assist functionaliteit grotendeels bedoelt voor de medepassagiers, maar doorgaans rijd je natuurlijk alleen in zo'n auto. Momenteel leidt het af van het rijden, maar in de nabije toekomst sturen auto's zelfstandig en moet je onderweg iets te doen hebben. In de LFA bleek dat het toch even wat tijd en aandacht vergt om een trackje op de cd te zoeken. De essentie van het aan boord zijnde Mark Levinson systeem is dat de passagier, ongeacht de positie, een driedimensionaal geluidsbeeld ervaart. De eco-vriendelijke (GreenEdge) on board versterkers worden derhalve aangestuurd met DSP's en het systeem heeft een lage vervorming.

Levinson gebruikt geen standaard audiosysteem in alle Lexus modellen. Elk systeem is aangepast aan de specifieke akoestische omstandigheden van de auto. Ingeval de LFA is dat een uitdaging, want het is in principe een two sitter met een beperkte hoeveelheid ruimte. De uitdaging is om een geluid te maken, dat vrij in de cabine hangt en niet afkomstig is van onderaf. Ook moet de stage-afbeelding overeenkomstig de realiteit zijn. Zo beschikt de nieuwe Lexus GS over 17 luidsprekers. Die worden aangedreven door een 10-kanalen 835 Watt DSP versterker. Elk kanaal heeft een vervorming die lager is dan 0.01%. Wél, het moet gezegd worden dat het Levinson-systeem in de cockpit van de LFA inderdaad ruimtelijk klinkt. Het is een 360 graden belevenis met een voortreffelijke audiokwaliteit. Het geluid is dermate goed, dat een echte muziekliefhebber een deel van de concentratie zal delen met een blik op de weg. In ieder geval moet het aangenaam zijn om op de autobahn weg te dromen bij Puccini, met een relaxed vaartje van 195 kilometer per uur.

Spectaculaire ervaring
Een volgend item op deze show, na de wat lage uitstap die de LFA biedt, betrof het JBL Synthesis hometheater. Dat was voor de gelegenheid opgebouwd door Cinemadream, een van de twee Synthesis dealers in ons land. De aanwezigheid van JBL binnen de hometheater markt is niet opzienbarend. Vanaf de dertiger jaren levert het merk al cinemasystemen. Volkan Bugday van Cinemadream gaf aan dat het inregelen van theater enigszins ‘quick & dirty’ was gedaan, maar tijdens de demo bleken de niveaus redelijk te kloppen. Het bedrijf verzorgt onder andere complete hometheaters voor particulieren, inclusief de bouw en inrichting van de theaterruimte. In Amersfoort bestond de set up uit het JBL Synthesis systeem, Mark Levinson versterking en ultraHD-projectie (4K) vanaf een Kaleidescape-server. Een mooie gelegenheid om de Sony VPL-VW1100ES 4K Ultra HD projector in werking te zien.

De kracht van het JBL/Levinson-systeem is dat het geluid veel rust en autoriteit kent. Tijdens de demo werd duidelijk dat het mogelijk is om met een theatersysteem natuurlijke geluidsniveaus te presenteren die uitstekend in balans zijn. Dat staat in contrast met theaterdemo's waar de decibellen de overhand hebben en het sluiten van een dashboardkastje al meerdere subwoofers activeert. Opvallend zijn hier de homogeniteit van het geluid en de enorme kracht achter de effecten, op de momenten dat die echt van zich doen spreken. Samen met het zowat vijf meter brede 4K-beeld een spectaculaire ervaring. De consument kan dan zijn of haar fratsen met de LFA op de Nürburg Ring met een dashcam of 4K GoPro opnemen en thuis in zo'n theater afspelen.

Epiloog
Aardig initiatief van Louwman om Mark Levinson zowel in de auto's als binnen het hometheater te presenteren. Ook weer even goed om een vleugje wereld van de ‘filthy rich’ te beleven, om vervolgens huiswaarts te keren in een marginaal bescheidener voertuig.


EDITORS' CHOICE