ARTIKEL

Connected car-communities

Ulco Schuurmans | 13 juni 2015

Van oorsprong is de auto een individueel voertuig. Rijdt alleen met bestuurder en inzittenden. Met de komst van social media en smart devices zijn wij echter steeds gewend aan het alles met elkaar delen. Er ontstaan zogenaamde verbonden gemeenschappen, de connected communities. Dat gaan de connected cars nu uiteindelijk ook doen. Carpooling, het snel vinden van een parkeerplek met het tot op de Eurocent afrekenen en Zipcar (een auto op afstand reserveren) zijn al inmiddels al ingeburgerd.De slimme auto gaat in de connected-vorm steeds meer deelnemen aan het autonetwerk. Dat maakt het automatisch naar de bestemming rijden, het voorkomen van files en aanrijdingen mogelijk. Een auto die geautoriseerde chauffeurs herkent maakt het samen delen heel gemakkelijk. Bestuurders van verschillende voertuigen op de weg kunnen direct met elkaar spreken. “Zullen wij even pauzeren” of “Uw achterlicht is kapot”. Het gezamenlijk autobezit, inplannen en rijden valt daarmee eenvoudig te realiseren. De elektrische auto vindt zelf zijn oplaadplek, onderhoudt de accucapaciteit en kan straks zelf via inductiematten in het wegdek bijladen tijdens het rijden. Google experimenteert met de zelfrijdende auto, de Google car, op een slimme weg.Als de auto toch al aan het draadloze netwerk of internet der dingen hangt kan deze met thuis of kantoor communiceren. Bij het slimme huis op afstand de verwarming en verlichting bedienen, met de IP-camera kijken of alles in orde is, de keuken alvast het menu laten (voor)bereiden of het bad aanzetten. En wellicht zegt de koelkast met een berichtje dat er nog boodschappen nodig zijn. Dit compleet met een boodschappenlijstje en de snelste weg naar de supermarkt.De connected car is eveneens een mobiel kantoor. Dezelfde functionaliteit als bij het eerder besproken telewerken, teleconferencing en teleleren.



Virtuele omgeving
Data geprojecteerd op de voorruit, smartbril of ander beeldscherm veranderen de auto in een virtuele omgeving. Te denken valt aan het op de display weergeven van:
- Navigatie met de gevolgde route en weggegevens.
- Verkeersveiligheid. Afstand, remweg, snelheid, gladheid etc.
- Interessante of nuttige punten langs de weg.
- Het via augmented reality visualiseren van de werking van de auto. Naast ECO en het correct functioneren van de mecha- nica, verlichting en bandenspanning ook het contact met de weg, de parkeersituatie en eigen rijgedrag.
- Beeldversterking en het duidelijk weergeven van weg- objecten bij slecht zicht.
Steeds meer onderdelen van de auto, zowel binnen als buiten, zijn dankzij weergevende folies of verven bruikbaar als display.

Entertainment in de smartcar
In de slimme auto is het qua vermaak goed toeven. Onder car entertainment vallen muziek, video/dvd/tv en gaming. De steeds betere geluidsinstallaties in de auto sluiten naadloos aan op het persoonlijke repertoire op de smartphone, iPod of tablet. Mediaplayer in de auto en digitale radio-ontvangst (DAB, Digitale Audio Broadcasting) per LTE-weg of (satelliet)zender. Ook kun je steeds meer je eigen soundprofielen instellen voor weergave naar smaak en voorkeur. Tevens voorziet de geluidsinstallatie al jaren in verkeers- of file-informatie, het melden van de autostatus- en functies als waarschuwingen, het weer en een toepasselijke navigatiestem. Bekende merken bij smart audio in de auto zijn Sony, Panasonic, Parrot en Pioneer.
Een ander onderdeel van het geluid in de auto bestaat uit het telefoneren met de handen vrij. De smartphone koppelt draadloos (Bluetooth) of via een (USB-)connector aan het geluidssysteem. Het telefoneren met de autospeakers geeft vaak een verrassend goede geluidskwaliteit. Als aanvulling op dit connectsysteem het gebruik van spraakcommando’s voor de bediening van de verschillende functies van de smartcar via een ingebouwde microfoon.Het film of foto’s kijken in de auto is voorbehouden aan de inzittenden of rustende chauffeur. Traditioneel is de dvd /Blu-ray speler met één of meerdere schermpjes aan de hoofdsteunen of het dak van de auto. Het ziet er naar uit dat deze interne mediaplayer concurrente krijgt van rechtstreekse en uitzendingen op maat en smaak van de kijker in de auto. Een probleem was de netwerkcapaciteit met het oog op de benodigde hoge datarates voor vloeiende Full HD (2K), Ultra-HD (4K) en 3D films en programma’s. Nieuwe netwerken zoals LTE en AVB voorzien in snelle grote datatransporten op meerdere ontvangplekken in de praktijk. De LCD/OLED-schermen en ontvangende elektronica in de auto passen zich hierop aan. Ook hier een combinatie met informatie betreffende het verkeer, navigatie, het weer en statusmeldingen over het voertuig zelf.Car gaming verplaatst de gameconsole of spelletjes op de smartphone of tablet naar de autoschermen. Er is keuze uit brought-in en built-in. Dat wil zeggen: je neemt de eigen spelletjes gewoon mee de auto in en maakt (draadloos) contact met de aanwezige systemen voor car entertainment. Of de auto haalt de games uit het eigen systeemgeheugen, de cloud of zenders van de LTE-weg. Via het netwerk is er toegang tot community-gaming.Veelal spreekt de fabrikant van car connect-systemen. Het koppelen van alle systemen aan elkaar. Dat betekent het onderling verbinden van telefonie, navigatie, spraakbesturing, statusinformatie en entertainment in de auto.



Interactieve navigatie
De navigatie in de smartcar is veel meer dan alleen de weg vinden of een route plannen. De grafische display van wegenkaarten en visualisatie van wegsituaties heeft een zeer hoog en interactief niveau bereikt. Tot 3D aan toe. Bovendien betreedt de weergave nu naast de traditionele navigatieconsoles ook de display op brillen zoals Google Glass, de voorruit (Heads Up) en andere reflecteren schermoppervlaktes in de auto.Dankzij de aanvullingen via geheugenkaartje, uit de cloud, telefonie (smartphone en tablet) en wegnetwerken informeert het navigatiesysteem de gebruikers over:
- De kortste en alternatieve routes.
- De actuele verkeersituatie en files.
- Weersomstandigheden.- Bezienswaardigheden.
- Nuttige objecten in de buurt. Benzinepompen, restaurants, parkeerplaatsen, hotels, winkels, servicestations, politie- en  eerstehulpposten.
En naar keuze nieuwsberichten, beursinfo en inkomende boodschappen.Nuttige eigenschappen van een slim navigatiesysteem zijn het instellen van de displayhelderheid al naar gelang de lichtomstandigheden, de aanwezigheid van zowel een touchscreen als spraakbesturing en het zelf updaten met recente informatie. Het herkennen van de gebruiker (face recognition) met diens voorkeursinstellingen is in opkomst.

App’je er bij
Steeds meer auto’s zijn voorzien van een mogelijkheid tot besturing per app op afstand. De smartphone of tablet beheerst daarbij functies zoals voorverwarmen, het monitoren van het opladen bij elektrische auto’s, ont/vergrendelen en ontdooien. Inmiddels al van Mitsubishi en Volvo. Wij verwachten dat dit de komende jaren gemeengoed is. Let wel op de afscherming tegen dieven en hackers!Een ander punt vormt het gebruik van de geliefde apps op de smartphone en tablet of iPod in de auto. Vooral waar connectiviteit gewenst is willen de inzittenden dezelfde functionaliteit en comfort als thuis, op kantoor of in het veld.
Ook voor de bootPleziervaartuigen gaan wat de domotica aan boord betreft steeds meer lijken op het smarthome en de smartcar. Het gaat immers ook om dezelfde functionaliteit met de zes al bij de auto genoemde speerpunten: het regelen van het binnenmilieu, verlichting, navigatie, entertainment, communicatie en het ECO-varen. De systemen komen eveneens veel overeen. Een probleem kan het connected varen zijn. De boot slaagt er niet altijd in om een geschikt steunpunt voor de verbinding te vinden. En LTE-vaarwegen zijn er nog niet echt.

Drone aan boord 
Renault heeft een ontwerp gemaakt voor een SUV met drone aan boord. Deze compacte terreinwagen, de KWID, heeft een eigen vanaf de auto te lanceren drone. Die kan de bestuurder besturen en op de tabletdisplay volgen. Onder andere geschikt om de omgeving te verkennen en het verkeer (files) op afstand in de gaten te houden.



Integratie met smartphone

Veel belovend is de integratie met smartphone OS. Het besturingssysteem van smartphones integreert geleidelijk in de connected car. Bij Apple iOS 7.1 (Apple Talk-protocollen) geldt dat zowel voor de navigatiefuncties met Apple maps, en muziek streamen via iTunes als uiteraard telefoneren met Siri de spraakassistent en het gebruik van de favoriete apps. Ferrari, Mercedes en Volvo bijten in deze de spits. Android en Google betreden de connected cars van General motors, Honda, Audi en Hyundai. 


EDITORS' CHOICE