NIEUWS

Eurogrip camerakranen


Ulco Schuurmans | 14 mei 2015

Het Belgische bedrijf Eurogrip is toonaangevend betreffende de inzet van camerakranen en JIBs. Wij hadden een kort interview met Benoit Facon, zaakvoerder bij Eurogrip.Waarvoor worden cranes in de dagelijkse praktijk gebruikt?
Camerakranen worden dagelijks ingezet in televisiestudio’s. Dit kan zijn voor zowel muziek-, praat-, als quizprogramma’s. Er zijn zelfs enkele nieuwsstudio’s die gebruik maken van camerakranen. Daarnaast worden de kranen ook ingezet buiten de studio’s voor captatie van sport-, en muziekevenementen. Ook bij filmopnames en commercials worden camerakranen frequent gebruikt.

Wat is de meerwaarde van een kraan voor het opnemen van evenementen?
Zoals bij al onze verhuurproducten is het doel van deze camerakranen, de camera kunnen bewegen, verplaatsen. Dit geeft als resultaat een dynamisch beeld. Bij evenementen kunnen we met camerakranen extra dynamiek geven aan de kijker en deze het evenement op een andere manier laten beleven. De kranen worden ook altijd bediend door ervaren grippers die samen met de camerman ook voorstellen doen aan de regisseur.Wat zijn de verschillende kraan- en JIB-typen?
Onder ‘Jib’ wordt verstaan een korte arm (max. 2 meter) waar de camera vooraan wordt bediend door de cameraman. Hij staat naast de Jib en bediend zo de camera.
Bij camerakranen hebben we twee soorten:
- Zitkranen (waarbij de cameraman mee op de kraan zit via een cameraplateau).
- Remotekranen (waarbij de camera vooraan op de remotehead is gemonteerd en de cameraman op afstand de camerahead bediend). In deze categorie zijn er twee onderverdelingen (namelijk de camerakranen met vaste lengte en deze met variabelelengte de zogenaamde Technokranen).Hoe een geschikte crane te kiezen?
Bij een aanvraag adviseren we de klant altijd. Indien nodig gaan we de locatie bekijken en komen we samen tot de meest geschikte kraan voor het passend budget. Daarbij kijken wij onder andere naar:
- Het type camera. Op onze kranen is het mogelijk van een lichte (2kg) tot de zware filmcamera’s (30kg) te plaatsen.
- Het bereik. We beschikken over camerakranen van 2 meter tot 30 meter. Deze laatste is de grootste ter wereld. De Stradacrane 100ft.
- Dan de te bevestigen accessoires. Eigenlijk kunnen we bijna alle accessoires monteren op onze kranen van motoren voor filmlenzen tot autocues.
- Het terrein en opname omstandigheden. We hebben op de meest onmogelijke plaatsen gestaan met kranen tot op daken van hoge gebouwen toe. De meeste kranen zijn ook voorzien om bij slechte omstandigheden (regen/sneeuw) te kunnen werken. Onze camerabedieningspanelen zijn zelfs voorzien met verwarming zodat de cameraman geen koude handen krijgt.

Wanneer komt een drone in aanmerking?
Wij hebben twee jaar ontwikkeling gedaan bij ons met Drones. Momenteel komt een drone nog niet in aanmerking daar er nog geen wetgeving is om op een legale manier met drones te vliegen.
In de toekomst zullen drones een deeltje van het luchtruim tussen camerakranen en helikopters met Wescam/Cineflex kunnen invullen. Drones zijn sowieso niet geschikt om boven publiek te gaan vliegen. Ze maken ook namelijk een hoop herrie. Maar het blijft een product dat verder zal worden ontwikkeld en zeker een toekomst heeft. 

EDITORS' CHOICE