REVIEWPrimaLuna

Standaard

Werner Ero | 06 mei 2015 | PrimaLuna

Een ander bijzonder onderdeel van het Accordo concept, is de buitengewoon sierlijke houten, matzwart gespoten standaard met onderaan een grote, sterk afgeronde, zwaar verchroomde metalen voetplaat. Deze voetplaat is voorzien van een drietal zeer scherpe wederom verchroomde spikes en heeft als bijzonderheid dat hier het filter in is ondergebracht, waardoor het zowel geen hinder van ongewenste trillingen en resonantie kan ondervinden, als ook geen ongewenste ruimte in de toch al kleine luidsprekerkast in beslag neemt. Vermeldenswaard is trouwens ook de montage van de bewust laag geplaatste WBT NextGen luidsprekerterminals. Naast een goed contact wordt het in mijn ogen zeer fraaie visuele ontwerp, hierdoor niet meer geplaagd door van die lelijk achter aan de luidspreker hangende luidsprekerkabels. De verbinding tussen filter en kast vind trouwens in dit geval plaats door een veel in de professionele audiowereld toegepaste Speakon plug. Een hele hechte en zeer goed contact makende druk- en draaiverbinding die zich nooit ongemerkt los kan werken. De kast wordt met twee (verchroomde) bouten zonder zichtbare wartel aan de standaard bevestigd. Ter afsluiting natuurlijk nog enkele technische gegevens. Het opgegeven frequentiebereik in kameromstandigheden is 40 Hz - 33 kHz, het rendement is met 87 dB net iets lager dan gemiddeld, terwijl de gemiddelde impedantie 4 Ohm is. Het gewicht is tenslotte 8 kilo voor de luidspreker en 10 kilo per stand.



PrimaLuna
Het Nederlandse merk PrimaLuna behoort al sinds de start begin 2003, tot één van de meest vooraanstaande en succesvolle Nederlandse audio ondernemingen wereldwijd. Een prestatie van formaat, die is bereikt door één van de meest scherpzinnige en kleurrijke figuren in de high-end audio, Herman van den Dungen. Met zijn reputatie en gave voor het verzamelen van de beste en meest getalenteerde mensen voor ieder van zijn projecten, startte Herman in 1998 met de goed ontvangen en gewaardeerde AH! Njoe Tjoeb cd-speler. Tot de basiskenmerken van dit en alle volgende ontwerpen, behoren tot op de dag van vandaag het verstrekken van uitzonderlijk betrouwbare en hoogwaardige producten voor een scherpe prijs en ongeëvenaarde service. Toch wilde Herman een groter vervolg. Een productlijn die voor mensen overal ter wereld haalbaar zou moeten zijn en voor zowel betaalbaar als vooral voor hoogwaardig muziekplezier zouden moeten zorgen. Dat het hierbij om buizenontwerpen zou moeten gaan, stond voor hem sinds het AH! Njoe Tjoeb project als een paal boven water.
Maar voor het zover zou komen moest op dat moment nog een pakket aan maatregelen worden genomen om de producten precies zo te krijgen als hij voor ogen had. Om dit te bereiken werd met een team van ontwerpers uit binnen- en buitenland samengewerkt. Ervaringsdeskundigen die vervolgens bijna drie jaar doorbrachten met het ontwikkelen en produceren van de eerste inleidende PrimaLuna ProLogue serie die in 2003 in de vorm van de ‘One’ werd uitgebracht. Niet snel daarna daalde een ware regen aan superlatieven en complimenten van de meest invloedrijke recensenten van het continent op Herman en zijn team neer. In 2004 startte door de samenwerking met de Amerikaanse buizengoeroe en nog immer PrimaLuna (en het wat minder bekende Mystère) distributeur Kevin Deal, ook de distributie in de VS. Hiermee had het kleine en Nederlandse (in China onder eigen strenge condities vervaardigde) PrimaLuna in sneltreinvaart voor elkaar gekregen wat vriend noch vijand ooit voor mogelijk had gehouden. Ofwel… prachtig klinkende, redelijk geprijsde, zeer betrouwbare componenten met mogelijkheden, technische features en vooral een geluidskwaliteit die bij de concurrentie al snel drie tot zelfs vijf keer meer kosten!



DiaLogue Premium HP
Inmiddels zijn de jaren verstreken en is het PrimaLuna programma in sneltreinvaart uitgedijd. Nog steeds is dat eerste ProLogue ontwerp in opgewaardeerde vorm als ProLogue Classic verkrijgbaar, maar nu is er ook sinds enige tijd de technisch en gehoormatig geëvalueerde ProLogue Premium lijn verkrijgbaar. Een serie die naast de bekende geïntegreerde versterker, inmiddels ook bestaat uit een voorversterker, twee typen eindversterkers (stereo en mono) en een cd-speler. Voor wie een nog hogere geluidskwaliteit met nog meer mogelijkheden wil nastreven, is de duurdere en meer prestigieuze DiaLogue Premium serie ontwikkeld. Een productlijn met een zelfde soort opbouw als het ProLogue Premium programma, maar uitgebreid met een recent geïntroduceerde speciale HP (High Power) uitvoering. Hierdoor wordt door het verdubbelen van de vier origineel aanwezige eindbuizen naar acht, het uitgangsvermogen letterlijk verdubbeld! Voordat ik dit nieuwe uitgangsvermogen  ga vermelden, wil ik eerst kwijt dat iedere PrimaLuna DiaLogue Premium versterker van zes 12AU7 voorversterkerbuisjes is voorzien en dat zonder enige afregeling(!) bij de acht eindbuizen kan worden gekozen uit EL34, KT88 of 6550, KT120 en zelfs de nieuwe vermogende KT150 exemplaren. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een zijschakelaar bij EL34 eindbuizen in de ene stand en in de andere stand bij de overige buistypes plaatsen. Voor de rest houdt het zelf door PrimaLuna ontwikkelde Adaptive AutoBias systeem, alles perfect in het gareel.



Geheel in lijn met de verwachting door het dubbele aantal eindbuizen, is de HP ook werkelijk in staat tot het leveren van wezenlijk meer vermogen. In de Ultralinear stand is dat 73 Watt met EL34, 70 Watt met KT88, 85 Watt bij KT120 en 89 Watt bij KT150 eindbuizen. In de triode stand zijn deze waarden: 42 Watt bij EL34, 40 Watt bij KT88, 45 Watt bij KT120 en tenslotte 51 Watt bij de zeer recent door Tung-Sol ontwikkelde KT150 exemplaren. Buiten de grotere afmetingen (38,5 breed, 40,5 cm diep, 20,5 cm hoog en 29,5 kg zwaar) en het grotere aantal eindbuizen, biedt de DiaLogue Premium ook nog volgende zaken als meerwaarde boven de minder kostbare ProLogue Premium serie. Wat te denken van een hogere kwaliteit binnen bekabeling, Alps Blue Velvet volumeregelaar, Takman weerstanden, SCR tinfolie condensatoren, DC Offset killer, relais geschakelde ingangen en zelfs op afstand bedienbare triode/ultralinear schakeling en een afzonderlijke subwoofer uitgang. De HP wordt tenslotte gecompleteerd door een buizenbeschermingskap en een mooie aluminium afstandsbediening. Last but not least maken alle PrimaLuna buizenversterkers gebruik van een hele reeks aan intelligente beveiligingscircuits en wordt een buitengewoon hoge kwaliteit custom made uitgangstransformatoren toegepast. Dit is voor dit type buizenversterkers, een zeer belangrijk en buitengewoon klankbepalend onderdeel, waarmee zelfs het uiteindelijk te behalen eindresultaat kan worden gemaakt of gebroken.


EDITORS' CHOICE