NIEUWS

Per tablet


Ulco Schuurmans | 04 april 2015

In feite is de tablet zoals de iPad de portable vervanger van het muurpaneel voor thuis- en kantoorautomatisering. Ongeveer dezelfde grootte (of nog groter) van de display, een prima grafische beeldkwaliteit, interactief touchscreen en vooral draadloos. Behalve los in de hand thuis of onderweg ook in een houder aan de muur te plaatsen.
Aardige apps voor de iPad zijn bijvoorbeeld Control4 MyHome, Savant TrueControl, xComfort, Roomie Remote, Logitech Harmony, Fibaro en Smart-Home. De tablet is tevens heel geschikt voor gaming en het second screen in het slimme huis.Per smartwatch
Zowel Apple als Samsung en Sony zijn in de running voor (total) home control via het slimme horloge. De Samsung Galaxy Gear vervangt het probleem van het relatief kleine Amoled touchscreen interfaceschermpje deels door stembesturing. De verbinding gaat via Bluetooth en heeft aanvankelijk nog ondersteuning van een bijpassende smartphone zoals de Galaxy Note nodig. Dat gaat in de toekomst echter veranderen.Per bril
Google Glass als commandocentrum voor het smart home? Dat heeft zeker een behoorlijke potentie. De combinatie van een camera en sensoren in de blik (en ook bewegings)richtingen en het kunnen commanderen met oog/hoofdbewegingen. En straks ook de stem (voice control) biedt een waar scala aan mogelijkheden. Het bedrijf Revolv heeft al een app voor het slimme huis die ongeveer dezelfde functionaliteit biedt als bij de smartphone.
Heel interessant voor de besturing van het slimme huis, kantoor, auto of boot zijn bij de Google Glass: een ingebouwde microfoon voor voice commands. De sensoren versnellingsmeter, gyroscope, een kompas en een ambient light sensor. Via de proximity sensor weet de Google-bril dat iemand deze draagt. En natuurlijk krijgt de eigenaar beeldfeedback in de vorm van tekst, graphics en video op de monitorschermpjes van de bril.
Van een geheel andere orde is dat Google Glass zich ‘bewust’ is wat diens drager aan het doen is. Onderweg, op het werk, thuis of in de ontspanning van de vrijetijd. Geografische referenties (Google Now of Apple’s Reminders), Bluetooth, WiFi, de tijdsindicatie en de sensoren informeren de software over de omgeving en de beschikbare smart devices. De drager krijgt allerlei nuttige informatie op het brilscherm. Bijvoorbeeld voor de smart tv de programmagids, in de keuken gezonde recepten, het trainingsschema tijdens het trimmen of de instelling van de ruimten (temperatuur, licht, luchtvochtigheid e.d.) in het smart home. Men spreekt in deze ook wel van het Contextual Home.
In de auto komen navigatie, file-informatie, ECO-rijden en nieuwsberichten in het vizier. Voor de boot navigatie, wind, het weer, snelheid e.d.Het Second Screen
Het tweede beeldscherm of Second Screen slaat op het gelijktijdig tv kijken en met de tablet of smartphone surfen en browsen op internet. In het slimme huis een veel toegepaste manier voor het kijken van online films, het gebruik van intelligente programmagidsen, het geven van feedback op tv-programma’s (rate, likes naar vrienden of zelf deelnemen), het opvragen van informatie en het afregelen van de flatscreen en de kijkruimte op elkaar. Een variant is social tv waarbij de kijkers elkaar berichten over de draaiende uitzending per Twitter of een ander social medium versturen. 

EDITORS' CHOICE