NIEUWS

De camera zelf

Ulco Schuurmans | 02 april 2015

De basiscamera van het GoPro Hero 3 -systeem is een  minicamerabody voorzien van een goed extreem groothoekobjectief. Afhankelijk van het gekozen videoformaat is er keuze uit de opnamehoeken Ultra Wide, Medium of Narrow. Zoomen is niet mogelijk. De kwaliteit is echter meer dan voldoende voor achteraf bij de montage softwarematig inzoomen. De zeer lichte camerabody plaatst u zoals gezegd wel of niet  in een doorzichtig en robuust camerahuis dat waterproof (tot 60m), shockproof en stofdicht is. Dat geeft uiteraard een aantal beperkingen bij het geluid. Voor minder extreme omstandigheden is er een ander achterwandprofiel dat beter geluid doorlaat. Ook is het mogelijk om externe microfoons aan te sluiten. Via drukknoppen op het camerahuis zijn vrijwel alle camera- en menufuncties te bedienen.De bediening gaat in feite via twee drukknopen die op de camera zelf of via de skeletbehuizing (afsluitende verende knopjes) te bedienen zijn. Deze knoppen kiezen de verschillende menu-opties en bevestigen de keuze. Er is verder een aparte knop voor WiFi aan/uit en het gebruik van de meegeleverde draadloze afstandsbediening.
Er is geen zoeker of viewer aan boord. Wilt u weten wat er op komt dan kijken op de display van de smartphone of een optio-neel verkrijgbare LCD BACPAK op de body plaatsen.
Via de USB-poort valt de camera aan te sluiten op een pc en via HDMI op de tv. De connectoren en accu zitten achter losse klepjes. Let er op dat u deze klepjes niet kwijtraakt anders is het nieuwe exemplaren kopen. Via de USB-poort en de computer kunt u de camera naar de nieuwste softwareversies updaten.

WiFi
Het bedienen op afstand met WiFi verloopt een stuk simpeler dan met de menuknoppen of eigen RC-afstandsbediening. Dat gaat via een app op de smartphone of tablet. Er is ook een losse WiFi remote ingesloten bij de Black Edition van de GoPro Hero 3. In geval van WiFi legt de GoPro Hero 3 een draadloos netwerkje tussen de camera en smartphone of tablet.
De WiFi-afstandsbediening voorziet in tal van comfortabele mogelijkheden. Onder andere het kiezen van de opnamemodus, het instellen van de opnamefuncties en videoformaat. Daarnaast het beheer, transporteren en delen van de gemaakte beeldbestanden. U kunt de beelden op de Micro-SD-kaart laten staan of draadloos verzenden naar computer, smartphone of tablet.
De previewfunctie op de display van de smartphone of tablet laat met een geringe vertraging goed zien wat de camera opneemt. Een tweede man of vrouw kan deze opnamen op afstand beoordelen en eventueel nog bijsturen.Geheugenkaart en accu
De GoPro Hero 3 Black Edition + maakt gebruik van de moderne snelle Micro-SD geheugenkaart zoals bekend van smartphones. Let op voldoende opslagcapaciteit (16-64 GB) en klasse 10 voor HD-video. Zeker bij 4K en snelle fotoreeksen. De micro-SD-kaart past in een adapter. Er is keuze uit gewoon SD of USB. U kunt deze kaart daarna direct in de montagecomputer steken.
En minpuntje bij de voeding vinden wij het opladen van de accu via de USB-poort. Beter en handiger is om op internet even te kijken naar een voordelige wandlader. Koop daar meteen enkele extra accu’s bij want de opnameduur per accu gaat vaak de 60-75 minuten niet te boven.Montagesoftware
De GoPro CineForm Studio biedt naast het standaard plak & knipwerk twee belangrijke functies. Als eerste de conversie van de H.264 MP4 videofiles naar AVI en MOV. U kunt er direct verder mee editen en Apple Final Cut Pro, Sony Vegas, Adobe Premiere en Avid. En ten tweede bij opname in het Protune-formaat uitgebreide mogelijkheden tot natuurgetrouwe nabewerking van het ruwe beeldmateriaal. Desgewenst ook bewerking en weergave van 3D-materiaal en van 4K-bestanden.
N.B.: Het eigen apart in te stellen Protuneformaat gedraagt zich als RAW-beeldmateriaal voor nabewerking in de CineForm Studio. GoPro biedt d eenvoudigste versie gratis aan en daar kan al best veel mee. Meer professionele versies van de CineForm Studio dient u betaald aan te schaffen.Praktijk en conclusie
De GoPro Hero 3 Black Edtion + biedt verrassend veel mogelijkheden en de beeldkwaliteit mag gezien worden. Allerminst speelgoed en zeker prima te gebruiken voor actiefilms-, documentaires en handsfree filmen met de camera op het hoofd. Op de volle groothoek oogt het beeld enigszins bollig maar dan komt er ook wel alles op. In de standen medium en narrow valt, afhankelijk van het gekozen videoformaat, de beeldhoek aan te passen. Dat kan een flinke verbetering geven.
Het standaard geluid is redelijk maar valt met aanvullende hulpmiddelen nog te verbeteren. De GoPro Hero 3 familie kent ook nog de eenvoudiger en daarmee goedkopere versies Silver en White. Deze zijn meer geschikt voor de hobbyfilmer die de extra videoformaten, hogere resoluties, betere lichtgevoeligheid en verstelbare beeldhoeken niet nodig heeft. Een prima aanschaf om bijvoorbeeld de wintersport actievol op video of foto te zetten.

Prijs
GoPro Hero 3+ Black Edition € 449,- (incl. draadloze afstandsbediening)


EDITORS' CHOICE