NIEUWS

Kwaliteit & mogelijkheden

Ulco Schuurmans | 15 februari 2015

Het aanbod van wisselobjectieven voor video en foto groeit gestadig. Naast objectieven voor spiegelreflex- en systeemcamera zijn ook de videolenzen voor de nieuwe generatie systeemcamcorders in trek. De variatie in soorten objectieven is groot. Wij noemen Full frame of APS-C-sensor ook bij de professionele opererende smartphone, geheel automatisch met ROM-koppeling aan de camerabody tot alleen handmatig, primelenses, geschikt voor 4K (Ultra HD) en met profielen voor softwarematige correctie van beeldfouten op de computer. Bovenal staat echter dat camerabody en objectief een volmaakt huwelijk moeten vormen.



Van oudsher vormen verwisselbare objectieven het domein van de spiegelreflexcamera (DSLR) voor de fotografie. Later kwam daar de functie voor videofilmen bij, met name voor de full frame versies van de beeldsensoren. Ook de professionele systeemcamera doet in deze van zich horen met objectieven die niet onderdoen voor cinema- en DSLR-lenzen.



Bij de camcorder rukt de boxbody voor verwisselbare objectieven op. Daarop passen zowel foto- als videobjectieven. Bekend zijn de Blackmagic Cinema en Production-camera’s, de Canon EOS 100, 300 en 500, RED Epic en Scarlet en de body’s van Sony en de Panasonic AG-AF101. Een andere ontwikkeling is die van adapters. Omdat er steeds meer gebruikers zijn die objectieven op verschillende camerasystemen willen inzetten en topklasse objectieven behoorlijk prijzig zijn biedt een objectiefadapter voor een andere lensvatting een aantrekkelijk alternatief voor het moeten aanschaffen van een totaal nieuwe opnamelens.



Behalve de groei bij objectieven van het cameramerk zelf (Canon, Nikon. Panasonic, Olympus, Fujinon, Sony) zijn er tevens uitgebreide productlijnen van onafhankelijke lensfabrikanten. Die leveren vaak net zo goede of nog betere objectieven en in een aantal merkgevallen ook met een aantrekkelijker prijskaartje. Bijvoorbeeld wisselobjectieven van de merken Zeiss, Sigma, Tamron, Schneider Kreuznach, Angenieux, Leitz, en Samyang. En bij Panasonic zijn de objectieven naast de eigen Lumix-modellen ook geschikt voor Black Magic en Olympus.



Deze special behandelt alle belangrijke aspecten van verwisselbare en vaste objectieven voor video en foto. Let vooral op de kwaliteit en mogelijkheden met het oog op het gestelde opnamedoel.


EDITORS' CHOICE