REVIEWDynaudio

De Ontvanger

Max Delissen | 07 april 2015 | Dynaudio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 09 februari 2015



Eén van de zaken die bij de vorige Xeo-serie regelmatig als verbeterpunt werd aangemerkt was de werking van de IR-ontvangers. Deze zaten op de baffle van de luidspreker en als je met de frontjes erop speelde bleken zelfs die vrij dunne doekjes een belemmering te vormen voor zowel de ontvangst van het infrarood-signaal van de afstandsbediening als voor de visuele feedback die je moest vertellen of het signaal inderdaad werd ontvangen. Daarom heeft Dynaudio deze ontvanger bij de nieuwe Xeo serie bovenop de kast gemonteerd. Ik moet toegeven dat mijn eerste reactie was dat ik dat niet zo mooi vond, maar die mening heb ik vrijwel meteen herzien. De toename in gebruiksgemak is namelijk enorm en weegt ruimschoots op tegen mijn (persoonlijke) esthetische bedenkingen. De visuele feedback is sterk verbeterd door de toevoeging van een rijtje witte led’s, die niet alleen de volumestand laten zien maar ook informatie geven over de gekozen bron en over de koppeling met de Hub. Ook zitten er nu fysieke drukknopjes bovenop, waarmee je de luidsprekers aan en uit kunt zetten, het volume kunt bedienen én de bron kunt kiezen. Handig als je de afstandsbediening even niet binnen handbereik hebt. En waar ik Dynaudio écht oneindig dankbaar voor ben is dat ze de blauwe led die de stand ‘in bedrijf’ aangeeft fors hebben gedimd. Ook op de Hub trouwens. Toegegeven, dat is een stokpaardje van me, maar het draagt ook echt bij aan de veel chiquere uitstraling van het nieuwe design.



Opstellen en aansluiten
Bij het opstellen hoef je in principe alleen maar rekening te houden met de lengte van het meegeleverde netsnoer, dat lang genoeg is om de luidsprekers redelijk ver de kamer in te plaatsen. En hoewel dat om geluidstechnische redenen misschien optimaal is, moeten de luidsprekers in de praktijk vaak genoegen nemen met een plaatsje vrij dicht tegen de achterwand of zelfs in een hoek. Dynaudio heeft daarvoor een nuttig filter ingebouwd waarmee je, via een schakelaar op het aansluitpaneel, de karakteristiek van de laagweergave een beetje kunt aanpassen. Je kunt kiezen uit de standen Neutral, Wall en Corner. De verschillen die dat oplevert zijn subtiel maar zeer bruikbaar. Op het aansluitpaneel vind je ook, naast een ingang voor het netsnoer (een ‘varkensneusje’) en de aan/uit knop, een schakelaar waarmee je aangeeft of het een linker- rechter of mono-luidspreker is. Dat laatste lijkt vreemder dan het is. Je kunt de luidsprekers weliswaar alleen per paar kopen, maar van dat paar kun je dus ook twee mono-luidsprekers maken voor in verschillende kamers waar stereo niet noodzakelijk is. Het zal misschien niet vaak zo gedaan worden, maar het kán… En tot slot vind je op de achterkant ook nog een schakelaar waarmee je de luidspreker toewijst aan een bepaalde multiroom-zone (rood, blauw of groen). Luidsprekers in dezelfde zone kun je tegelijkertijd vanaf één van hen bedienen en dezelfde muziek laten weergeven, ook als ze niet in dezelfde kamer staan.



Als je de Xeo’s uitsluitend in combinatie met een computer of laptop gebruikt, en de Hub via USB aansluit, kun je de meegeleverde voedingsadapter in de doos laten zitten. De Hub werkt dan namelijk gewoon op de 5 Volt die standaard uit elke USB uitgang komt. Als je naast USB ook nog andere digitale of analoge bronnen wil aansluiten hoef je nog steeds de externe voeding niet uit te pakken, maar als je géén USB gebruikt heb je de externe voeding uiteraard wél nodig. Nog een belangrijke tip: plaats de Hub niet te dicht in de buurt van een andere WiFi-bron, zoals een modem of router. Omdat het dan plaatselijk wel heel druk wordt in de 2,4GHz bandbreedte kun je daar beter voorzichtig mee zijn en liever Hub-id B (5,2 GHz) of C (5,8 GHz) kiezen. Mocht je, door de hogere frequentie, net wat zendbereik tekort komen dan heeft Dynaudio een perfecte oplossing in de vorm van de ‘Extender’. Dit is eigenlijk een soort WiFi-repeater die globaal ergens halverwege de Hub en de luidsprekers kan worden geplaatst om het signaal te verlengen. Niet voor deze recensie gebruikt, maar zeker het vermelden waard, is het derde nieuwe ‘kastje’ dat je als consument kunt aanschaffen bij je Xeo systeem: de Xeo Link. Dat is een ontvanger zoals die ook in de luidsprekers zit, maar dan met analoge en digitale uitgangen, waarmee je bijvoorbeeld een actieve subwoofer of zelfs een complete tweede hifi set in het Xeo-netwerk kunt opnemen.

MERK

EDITORS' CHOICE