REVIEWAurender

Luisteren

Werner Ero | 21 januari 2015 | Aurender



Mijn test Aurender was door importeur More Music vooraf al voorzien van een grote hoeveelheid mooie albums. Extra prettig was daarbij de substantiële overlap met mijn eigen software collectie op zowel cd als mijn eigen Macbook Pro laptop. Het enige wat na installatie van de netstroomkabel, USB verbinding en ethernetkabel als laatste nog moest gebeuren, was het initialiseren van de onderlinge communicatie tussen Aurender en mijn iPad. Al snel blijkt ook dit werkelijk een spreekwoordelijk fluitje van een cent te zijn. Vooral omdat al bij het opstarten van zowel streamer als de Aurender App een code op het display wordt getoond die vervolgens op de iPad moet worden ingevoerd. Daarna is de verbinding een feit en blijft deze ook na het uitschakelen van iPad en Aurender behouden. In de eerste ronde maak ik bewust gebruik van mijn ‘all-time’ DAC referentie in de vorm van de Italiaanse North Star Design Extremo DAC, hoewel dit keer wel versterkt door de optionele North Star Design USB naar I2S omzetter. Dit omdat deze al wat oudere digitaal/analoog converter, standaard niet over een USB ingang beschikt. In de vervolgrondes maak ik bewust gebruik van de eveneens zeer goede dCS Debussy DAC. Ook omdat deze standaard over DSD conversie beschikt en ik daardoor in staat ben alle aanwezige coderingen af te spelen. Al bij de allereerste klanken zijn de inmiddels beroemde Aurender genen eigenlijk meteen hoorbaar. Enerzijds is er meteen weer dat hoge oplossende vermogen in combinatie met een kernachtige zeggingskracht en een hoge mate aan vloeiendheid. Wat mij trouwens iedere keer weer opnieuw bij digitale broncomponenten en streamers in het bijzonder opvalt, is de bovengemiddeld hoge gevoeligheid voor de gebruikte kabels. Ook de X100S is hierin geen uitzondering en laat mede door zowel zijn hoge oplossende vermogen als het gebruik van zijn schakelende voeding, erg duidelijk horen wat voor stappen er genomen moeten worden. Veel mensen denken dat netvervuiling alleen maar via het stopcontact het apparaat instroomt, maar weinigen beseffen dat een apparaat zelf ook de nodige vervuiling kan uitstoten. Vooral digitale apparaten met een schakelende voeding kunnen echte vervuilers zijn.

Hierdoor zijn met name kabels met een bepaalde filterende werking zoals de Reference kabels van Sonore AC, Shunyata Alpha Digital of Lessloss DFPC ontwerpen, de meest geschikte kandidaat voor deze categorie producten. Iets wat zich in de luisterpraktijk gehoormatig meteen uit door meer rust, een groter en beter gelaagd 3D beeld en een zachtere en meer egale tonale balans. Zeker net zo belangrijk is in dit geval de keuze voor de USB kabel, waarbij wederom grote verschillen hoorbaar zijn. In mijn situatie is het de MIT SL Matrix USB die het beste presteert, maar in een andere setting zou dit ook heel goed een ander merk en type kunnen zijn. Zoals ik al eerder vertelde zijn Aurender music servers doorgaans heel goed klankmatig van de concurrentie te onderscheiden. Naast de zeer hoge resolutie, die in dit geval wel iets lager uitvalt of minder nadrukkelijk groots wordt gepresenteerd als de twee keer zo dure S10 aangesloten via S/PDIF coaxiaal of AES/EBU gebalanceerd, heeft het geluid een bepaalde vulling, soepelheid, kleur en volheid in het lage middengebied die ik opmerkelijk vind. Sommige mensen zullen zo’n weergave al snel als analoog typeren, maar voor mij komt het vooral sterk overeen met de signatuur zoals ik die ook bij mooie klasse A versterkers vaak waarneem. Hierdoor wordt muziek met deze Aurender opvallend mooi gedragen, heeft het een mooie puurheid en zeggingskracht en kan het wanneer de muziek zich er toe leent, zelfs aanzetten tot een prettig euforisch gevoel. Ook de kenmerkende verschillen tussen 16 bit, 24 bit en DSD bestanden worden uitstekend herkenbaar voor het voetlicht gebracht.

Wat mij daarbij iedere keer weer opnieuw opvalt, is dat ik eigenlijk de vertrouwde 16 bit bestanden waar mijn test Aurender ook het volst mee staat, in veel gevallen al volkomen toereikend vind om zelfs kritisch naar te luisteren. 24 bit heeft in sommige gevallen het voordeel dat er nog meer informatie, dynamiek en ambiance in de bits kan worden opgeslagen. Maar heel vaak vind ik dat het eigenlijk maar relatief weinig extra’s toevoegt en geniet ik er niet wezenlijk meer door van de muziek dan met 16 bit bestanden. DSD is altijd al een verhaal apart geweest en staat er kwalitatief wat mij betreft toch een beetje naast. Doorgaans klinkt dit bestandsformaat wat zachter, weker en minder gestoken dan PCM. Sommige luisteraars ervaren dat als prettiger en meer natuurlijk, terwijl anderen waaronder ikzelf, zich niet altijd volledig in dit formaat kunnen vinden. Wel is vooral bij oorspronkelijke DSD opnames de informatiedichtheid erg hoog, komt de muziek erg vloeiend over en kan in bepaalde optimale gevallen het dynamisch bereik bijzonder groot uitvallen. Vooral bij akoestische muziek kan DSD zeker in bepaalde gevallen een meerwaarde betekenen. Door apparatuur te kiezen die ook dit formaat kan verwerken, bent u in ieder geval ook in de nabije toekomst verzekerd dat u van iedere artiest de bijbehorende muziek kunt afspelen. Wat mij tijdens de testperiode in ieder geval vooral duidelijk is geworden, is dat deze Aurender X100S bijzonder veel waar voor het geld bied. De harde schijf is in mijn zeer stille luisterruimte alleen dicht in de buurt van het apparaat zacht hoorbaar en dan ook alleen maar als hij even de gekozen nummers in het geheugen laad. Daarna schakelt hij zichzelf meteen weer uit. De display is op normale afstanden zeer goed afleesbaar en voor de rest zult u toch vooral uw iPad gebruiken, waar alle gegevens nog veel uitgebreider zichtbaar op zijn. Tijdens de gehele testperiode heeft het apparaat snel en trefzeker gefunctioneerd en te allen tijde een zeer goede weergavekwaliteit geboden. Het mooiste vind ik uiteindelijk nog dat ondanks de afname aan aansluitmogelijkheden, de eindkwaliteit van deze X100S ongeveer gelijk is aan voorganger S10 en dat tegen een winkelprijs die letterlijk gehalveerd is!



Conclusie
Soms is minder meer en daar is deze nieuwe Aurender X100S een prachtig voorbeeld van. Het apparaat is maar half zo breed als zijn roemruchte voorganger S10, waarbij wel enkele digitale uitgangen zijn opgeofferd. Toch is de kwaliteit van de constructie nauwelijks minder, is bij de maar iets duurdere X100L de opslagcapaciteit ten opzichte van de S10 zelfs verdrievoudigd en zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. Samenvattend is nu echte Aurender kwaliteit voor veel meer muziekliefhebbers bereikbaar geworden en dat is natuurlijk fantastisch! Zeker als de geluidskwaliteit, constructie en de zeer stille werking worden afgezet tegen de aanschafprijs, is de prijs/kwaliteitsverhouding nu zelfs bijna onverslaanbaar geworden en dat is gewoon zeer goed nieuws voor iedere muziekliefhebber die geluidskwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Mochten er onverhoopt na het raadplegen van de uitgebreide online handleiding toch nog vragen overblijven, dan kunt u naast het op de App aanwezige supportmenu voor vragen aan de fabrikant, tenslotte ook nog vertrouwen op de professionele hulp van één van de oudste en beste importeurs van Nederland - More Music!

Prijzen
Aurender X100S € 3.290,-

MERK

EDITORS' CHOICE