REVIEWTeufel

Modern met vleugje Retro

Jamie Biesemans | 13 januari 2015 | Teufel

De Stereo M en de compacte One S zijn beiden in wit of zwart beschikbaar, en passen designmatig helemaal bij andere Raumfeld-toestellen. Daar zijn we niet rouwig om: uit de tekenpen van de ontwerpers bij Raumfeld vloeien designs die strak maar toch zacht zijn, met elementen die toch wat nostalgie oproepen. De Stereo M is aan de voorkant bijvoorbeeld afgewerkt met een streep geborsteld metaal, op de actieve speaker verrijkt met een grote metalen volumeknop en wat knopjes.

De One S voelt met zijn afgeronde hoeken en minder traditioneel design net iets moderner aan, al bespeuren we ook hier weer een balkje geborsteld aluminium. Alle knoppen zijn hier echter in de bovenkant verwerkt, verzonken in een groter siliconen geheel. De bedoeling is duidelijk dat je de One S voornamelijk op de tast bedient, iets dat wel door de minder uitgesproken profiel van de toetsen even wat gewenning vraagt. De kunststoffen knopjes maken de One S wél geschikt voor wat vochtigere ruimtes. Niet dat de luidspreker waterdicht is, dus gelieve hem niet mee onder de douche te nemen.

Presetknoppen
Het kan verkeren in het leven: toen we anderhalf jaar geleden voor het eerst hoorden dat er multiroom-speakers zouden verschijnen met presetknoppen, vonden we dat een eerlijk gezegd eerst een maf idee. Maar in de praktijk bleek het een uitstekende vondst dat veel mensen op prijs stellen. Dat zowel de Stereo M als de One S ook uitgerust zijn met een viertal presets vinden we dus opperbest! Ze werken net zoals bij autoradio’s: als je iets hoort dat je goed vindt (zoals een bepaald radiostation), dan hou je de presetknop even ingedrukt.

Als je de volgende dag opnieuw naar dat station wil luisteren, druk je gewoon snel op de knop. Toch wel handig als je vlug wat radio wil beluisteren, zonder dat je op zoek moet gaan naar een mobiel toestel en app. De presetknoppen kan je overigens ook koppelen aan een album of afspeellijst. Enkel Spotify-streamen vallen buiten de boot, wat te maken heeft met hoe de Spotify Connect-functie werkt.

Prima met klank
De Stereo M is zonder twijfel een van de best klinkende streaming-speakers van het moment. Net zoals we dat van Teufel en Raumfeld gewoon zijn, heeft de Stereo M een wat warm karakter dat heel aangenaam is om naar te luisteren. Tegelijkertijd is hij wat minder donker dan sommige Raumfeld-producten, met veel zin voor detail. De Stereo M lijkt wel gemaakt voor een album zoals het verfijnde solowerk van dubbele basvirtuoos Adam Ben Ezra, maar ook het klassieke ‘Like Swimming’ van Morphine komt perfect tot zijn recht, met die zwoele, meeslepende sax van Dana Colley. Genre-hoppen we even naar ‘Furu’ van Arsenal, dan blijkt de Stereo M heel goed in staat om de beats en synths op een stevige manier neer te zetten. Tot spijt van de buren, roept dat om een draai aan de volumeknop naar rechts! Het feit dat je hier met een stereo-opstelling werkt, levert sowieso een ervaring die meer gericht is echt luisterplezier.

De One S is een heel ander product, veel compacter ook. Toch laat de One S zich niet onbetuigd voor een speaker van deze grootte. ‘Temul’ van ‘Furu’ gaat uiteraard niet zo laag als bij de Stereo M, maar de stem van de Deense gastvocalist Lydmor weet toch aardig te verleiden. Ook de duozang van Glenn Hansard en Markéta Irglova op ‘The Swell Season’ weet te beroeren, al merk je hier wel de meer typische donkere klank. Door zijn compacte vorm is de One S wat begrensd aan wat het qua kamervulling kan doen. Raumfeld raadt de speaker voor kleinere ruimtes aan, zoals slaapkamers aan, en daar is hij inderdaad goed voor geschikt. Naar het verluidt wordt er wel gewerkt aan stereopairing voor deze unit, fluisterde een insider ons in, en dan zien we een set One S’en wel een iets grotere eetkamer van een soundtrack te voorzien.

Conclusie
We schreven het al: Raumfeld bestaat al even. Met de Stereo M bewijzen de Duitsers dat ze zeker niet van plan zijn om te verdwijnen. Meer zelfs, langzaam maar zeker worden de Raumfeld-producten steeds beter en beter. En dat is natuurlijk heel mooi om te zien, want het merk verdient echt wel wat meer aandacht. De ondersteuning voor Spotify en Napster in de Benelux die Raumfeld in 2014 kreeg was een belangrijke stap richting grote doorbraak, net zoals de mogelijkheid om hi-resbestanden af te spelen. Maar ook de ‘hardware’ weet steeds meer te charmeren. Met name de Stereo M is een heel mooie, gunstig geprijsde streaming-speakerpakket dat gewoonweg uitstekend klinkt. Ook kritische luisteraars zullen met de Stereo M gelukkig zijn. De One S is wat meer een instapproduct, dat het echter wel voor het eerst mogelijk maakt om via Raumfeld muziek te beluisteren in een badkamer. Maar ook voor een slaap- of hobbykamer is ie goed geschikt.

Plus- en minpunten

  • + Presetknoppen
  • + Zeer stijlvolle uitstraling
  • + Multiroom met hifi-kwaliteit
  • + Hi-res ondersteuning
  • + Raumfeld-app heeft tabletversie
  • + One S is spatwaterdicht
  • - Kamerselectie in (telefoon)app mag iets intuïtiever
  • - Presets niet via app te bepalen
MERK

EDITORS' CHOICE