Professionele markt

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 22 februari 2012 | Fotografie René van Es | PMC Fact Series

Een PMC luidspreker is sowieso niet goedkoop, afgezet tegen andere merken.

Het gaat ons niet om de prijs, het gaat ons om kwaliteit. Onze oorsprong is de professionele markt. Daar verwacht men, neem de BBC als voorbeeld, dat elke geleverde luidspreker van een bepaald type exact zo klinkt als nummer twee, drie, vier enzovoort. Toleranties moeten heel klein zijn. Een unit die kapot gaat moet één op één te vervangen zijn, ook na jaren.

Elke component wordt hier getest, elk halffabricaat wordt getest, elke luidspreker wordt kort beluisterd voordat hij de doos in gaat. Zaken die allemaal geld kosten. Vanwege de kwaliteitseisen is elke PMC handgemaakt in ons eigen bedrijf. Niet elders bij toeleveranciers. Daar komt nog bij dat een transmissionline lastig te bouwen is. Als wij een product ter beoordeling aanbieden, kunnen we eenvoudig putten uit de voorraad. Wij hoeven een product niet te tunen en te tweaken zodat we een goede pers krijgen, om daarna de toleranties weer uit het oog te verliezen.

Ik heb inderdaad gezien dat zelfs elke weerstand, spoel en condensator al is gemeten vóór hij op het filter gaat. Bovendien is een garantietermijn van 20 jaar geen sinecure. Wat de klant niet direct in de prijs kan zien, zit in de luidspreker verborgen.

Inderdaad. De binnenkant telt voor PMC het meeste. Toch zijn we zuinig met geld. Als je onze fi lters bekijkt, tref je daar Solen condensatoren en bipolaire elco’s aan. Die elco’s zitten op plaatsen waar ze geen kwaad kunnen. Natuurlijk kan ik daar ook Solen plaatsen, maar het heeft geen zin. De vijf pond die ik bespaar, kan ik bijvoorbeeld gebruiken voor een iets betere tweeter. Dat levert direct winst op tijdens het luisteren. Iets anders is het positioneren van onderdelen op de printplaat. Dat is van wezenlijk belang. Een condensator een kwartslag draaien qua positie kan het geluid maken of breken. Zaken die niet te meten zijn; dat stellen we vast op gehoor. Dat kost tijd, dus geld. Daar geef ik het ook liever aan uit dan aan een dure condensator op een zinloze plaats.

MERK

EDITORS' CHOICE