“Een buitenbad heeft zo zijn eigen technische eisen, maar ze zijn meestal toch een stuk sneller aan te leggen dan een binnenbad. Hoewel het niet zomaar een kwestie is van een gat graven en daar folie in leggen. Het begint, net als de meeste binnenbaden trouwens, wél met een grote kuil in de grond. In Nederland staat het grondwater soms zo hoog dat we tijdens de aanleg moeten bemalen om de boel droog te houden.
Er wordt daarna eerst een stevige betonnen bodem gestort en als die gedroogd is kunnen we de wanden gaan maken. Die worden bij buitenbaden meestal gemetseld en aangestreken, en dan moeten we natuurlijk ook zorgen dat er van buiten geen grondwater in het zwembad kan dringen. Daarna gaan we folie aanbrengen of betegelen. Als we folie gebruiken wordt eerst een stevige viltlaag aangebracht die beschermt tegen eventuele ruwe naden in de bodem of wanden. De folie is anderhalve millimeter dik en zéér taai. Hij zit op brede rollen en je legt hem in stroken die waterdicht aan elkaar worden gelast met hete lucht van 600 graden. De meeste zwembaden hebben een trap om het water in te gaan. Het aanbrengen van de folie is een vak apart, want je moet natuurlijk wel zorgen dat het allemaal waterdicht is, óók bij de trappen.”
Veiligheid
Vooral bij buitenbaden in tuinen waar ook kinderen spelen, kan ik mij voorstellen dat er speciale aandacht wordt gegeven aan de veiligheid. En dat klopt ook. Marcel vertelt daarover: “We hebben voor zulke baden een flexibele afdekhoes die zo sterk is dat een volwassen man erop kan staan. Laatst hebben we nog een buitenbad in België aangelegd waar we zo’n afdekking moesten gebruiken omdat de achtertuinen van meerdere huizen allemaal bij elkaar kwamen rond het zwembad, waar ook het trapveldje en de trampoline van de kinderen waren. Daar houden we dus in de ontwerpfase al rekening mee. Het nadeel van die afdekking is wél dat hij geen isolerende werking heeft. Normaal leveren we de zwembaden met een isolerend zeil op een rol, of met een afdekking van lamellen die nog het meeste lijkt op een horizontaal rolluik. Zo’n afdekking voorkomt warmteverlies en verdamping. Die afdekkingen kunnen trouwens de warmte van de zon die er op schijnt aan de binnenkant van de afdekking aan het water doorgegeven. Wij noemen dat de Solar-functie. Dat scheelt in een mooie zomer aardig in de stookkosten. Waar je het bij veiligheid trouwens ook over moet hebben is anti-slip. De betegeling rondom onze zwembaden en de trappen naar het water toe zijn altijd anti-slip. Veiligheid voor alles! Ook de waterkwaliteit is een belangrijk onderdeel van de veiligheid, dat moet je niet vergeten. Het water moet schoon zijn en mag geen bacteriën bevatten. Daar zorgt de installatie zelf voor, en zorgvuldig en regelmatig onderhoud garandeert een optimale werking.”
Graven maar!
Ik kan me op een snikhete zomerdag nauwelijks een leukere bezigheid voorstellen dan een duik te nemen in een zwembad. Maar omdat openbare baden dan vaak véél te druk zijn is een eigen zwembad natuurlijk een fantastische luxe. Het past dan ook helemaal in de zomerse sfeer van deze editie van Home Emotion om het ‘Eigen Zwembad’ letterlijk en figuurlijk eens in het zonnetje te zetten. Voor 2014 denk ik dat we misschien net wat aan de late kant zijn met bestellen, maar het kan zeker geen kwaad om contact op te nemen met Zwedak in Veghel. Want als je op zoek bent naar een zéér hoogwaardig en volledig op jouw wensen afgestemd zwembad voor eigen gebruik moet je deze sympathieke Brabantse firma eigenlijk hoog op je lijstje hebben staan. En in de tussentijd kun je de kinderen misschien vast met een schepje de tuin in sturen.
NIEUWS
En in de tuin?
Max Delissen |
20 december 2014