REVIEWToshiba

3D

Ulco Schuurmans | 07 december 2014 | Toshiba

Ondanks alle geruchten is stereoscopisch tv-kijken nog lang niet dood. Er blijft een schare trouwe liefhebbers en deze bedient de Toshiba 47M7463DG op hun wenken. Je vindt vier lekker zittende en lichtgewicht passieve polaroidbrillen in de verpakking. Wij zijn op zich wel liefhebbers van passieve 3D op de tv. Een lekker rustig beeld zonder geflikker. Zo ook bij deze Toshiba flatscreen waar de scherpte en helderheid het echte 3D filmgenot doen ervaren. Zorg er wel voor op dezelfde hoogte als het tv-scherm te gaan zitten en de kijkhoek binnen de perken te houden.
Jammer maar onvermijdelijk bij passieve 3D is de halvering van de verticale resolutie in beeldlijnen (elk oog krijgt 50%). Het scherpteverlies valt bij de juiste kijkhoek/stand echter reuze mee.


Het geluid
De audio bij platte tv’s met ingebouwde speakers is doorgaans niet om over naar huis te schrijven. Vaak valt het laag flink tegen. Toshiba heeft haar M7-serie voorzien van het nieuwe CEVO Audio systeem. Hiermee is het basbereik van 150 Hz tot 100 Hz aanzienlijk verbeterd. De Toshiba M7-serie heeft twee reflecterende breedbandluidsprekers onder in het flatscreenhuis. Het geluid klinkt beslist niet gek maar dat reflecteren naar de bodem heeft wel tot gevolg dat het stereobeeld net iets achter blijft ten opzichte van naar voren gerichte speakers. DTS Premium Sound techniek verzorgt de omzetting van standaard stereogeluid naar een indrukwekkend virtueel surroundgeluid.
Wat het volume betreft hebben wij weinig klagen. Er komt voldoende audiopower uit de speakers zonder dat het snel vervormt. In de geluidsstand standaard kan je een aantal voorkeuren instellen. Er is keuze uit een vijfbands- grafische equalizer, twee simulerende surroundweergaves en een functie die de dialoog versterkt. Om de huisgenoten niet op te schrikken valt het dynamische bereik van het geluid te begrenzen. Er zijn aparte soundmodi voor muziek, film, clear voice en karaoke. Voor wie meer uit de filmsound wil halen raden wij zoals gebruikelijk een soundbar of losse speakers aan.


Smartfunctie en multimedia
Als smart-tv met ingebouwde WiFi en Intel WiDi is de Toshiba 47M7463DG vrij standaard. De eigen smart ruimte noemt Toshiba weinig origineel Cloud-tv. In feite een portaal voor allerlei aanbieders van tv-zenders, filmkanalen, internet met browser, muziekbibliotheken en online-diensten. Een slimme MediaGuide Replay herkent de voorkeuren van de kijker, helpt bij het selecteren van programma’s en neemt deze zelfs op USB-stick of een optioneel verkrijgbare Stor.E Alu TV kit (een 2,5” harde schijf met 1 TB opnameruimte van Toshiba). Je kunt in deze spreken van een unieke persoonlijke ‘uitzending gemist’-service.
Er zijn best de nodige aardige apps aan boord maar je krijgt al snel honger naar meer. Netflix en YouTube ontbreken vanzelfsprekend niet.
Er is een handige mediaplayer voor muziek, video en foto’s ingebouwd. Naar keuze vanaf USB-stick of het netwerk. De meeste formaten herkent deze mediaplayer zonder mankeren. Incidenteel werkt een mediabestand of ondertiteling niet. De Personal Video Recording (PVR)3 functie biedt eenvoudig toegang tot opties als one-touch-opname, TimeShift, EPG-opname en aanbevolen programma’s. Gebruikers kunnen live televisie-uitzendingen pauzeren, bijvoorbeeld om een telefoontje aan te nemen, en PVR neemt vervolgens de rest van het programma op totdat de gebruiker weer klaar is om verder te kijken waar hij gebleven was.

Uiterlijk en bediening
De stilering en uitvoering van de tv-kast zijn goed geslaagd. Vooral de rechthoekige voet met schuine staanders is echt af. De dunne zwarte randen die het beeldscherm omlijsten mogen gezien worden. Het materiaal van de zwarte randen geeft wel een beetje een plasticachtige indruk maar wij vonden dat zeker niet lelijk. De kabels zijn netjes via geleiders weggewerkt.
Er zijn voldoende aansluitingen beschikbaar. Wij noemen naast de afneembare stroomkabel 4 x HDMI, LAN, component en compositie video, 1 SCART, analoge audio cinch, 1 PC-input, 2 x USB, digitaal audio out, satelliet en een hoofdtelefoon. Voor de tv-ontvangst zijn er de TV- standaarden PAL BG/I/DK SECAM BG/DK/L NTSC BG 4.43 Aantal kanalen: 800. Analoog DVB-T, DVB-T2 DVB-C /DVB-C (HD), DVB-S / DVB-S2 (HD) en H.264. In een losstaande positie geven deze connectoren geen enkel probleem. Aan de muur zullen er mogelijk enkele aanpassingen nodig zijn.
Het menu-interface werkt zeker niet onprettig, is qua indeling best handig en wijst zich grotendeels vanzelf. Er zijn enkele nukken zoals soms wat traag en enkele vreemde menukeuzes.
De meegeleverde IR-afstandsbediening is even wennen maar valt best goed te leren. Enkele knoppen voelen enigszins sponzig aan, de rest klikt naar tevredenheid. Het smartgedeelte zit in de lay-out bovenaan. Er is een Toshiba remote app voor Android.

Conclusie
Wie de hoogste helderheid in de huiskamer of homecinema zoekt, mag de Toshiba 47M7463DG niet over het hoofd zien. Een moderne Full HD smart-tv die een goed beeld en geluid, voldoende smartfuncties en aansluitingsmogelijkheden neerzet. Tevens interessant voor gamers.


EDITORS' CHOICE