REVIEWToshiba

Toshiba 47M7463DG

Ulco Schuurmans | 07 december 2014 | Toshiba

De M7-serie van Toshiba behoort tot de bovenkant van de markt voor slimme direct LED-tv’s met 3D aan boord van rond de € 1.000,-. Het model 47M7463DG bedient de veeleisende tv-kijker op zijn of haar wenken met een lekker groot 119 cm superflatscreen, Full HD, smart eigenschappen die je in de connected home graag ziet en passieve 3D met polaroidbril. Qua fraaie uitvoering een sieraad voor de huiskamer of homecinema en voorzien van alle moderne slimme tv-functies.

Er zijn Full HD flatscreens in alle soorten en maten. Van nog geen € 200,- bij de huishouddrogist of bouwmarkt tot high-end platte schermen bij de AV-specialist. De Toshiba 47M7463DG behoort tot het genre ‘alles wat je kunt wensen’ smart-tv. Er blijft met een 47 inch beeld diagonaal, superscherpe Full HD met een fraai natuurlijk kleurenpalet, correcte zwarten en witten plus passieve 3D en ook nog eens een aardig Dolby Digital Plus geluid met nieuwe CEVO Audio systeem vrijwel niets te wensen over. En smart dan? Zit er ook in volle glorie op en de toegepaste slimme techniek sluit prima aan op het concept van connected homeentertainment. Voor het thuisnetwerk is deze Toshiba smart-tv geheel compatibel met DLNA via een kabeltje of draadloos op zowel de 2,4 als 5 GHz-band.
In het circuit heet de Toshiba 47M7463DG ook wel de helderheidskampioen. Dat berust op een tweemaal betere helderheidsindruk dan bij menig andere concurrerende LED-tv. Tevens interessant voor gamers die al het beeld uit hun computerspellen willen halen dat er in zit.


700 cd per vierkante meter
Wij beginnen met de zeer hoge helderheid voor dit genre flatscreens. Het is maar waar de fabrikant tegenwoordig de nadruk op legt. 4K klinkt natuurlijk altijd goed doch er is nog te weinig videomateriaal voor beschikbaar en de UHD-camera’s zijn relatief dun gezaaid. Full HD (2K) blijft voorlopig tv-koning in de huiskamer. Daar zijn er echter heel veel toestellen van en als fabrikant moet je flink boven het maaiveld uitkomen om echt mee te tellen.
Toshiba zet in op een relatief hoge helderheid van 700 cd/m2.
Daar fleurt de homecinema echt van op. En ook in verlichte winkels of showrooms komt Toshiba 47M7463DG tot zijn recht. Een belangrijke vraag is natuurlijk of die hoge helderheid ook onder een toenemende kijkhoek gehandhaafd blijft. Tot circa 45 graden neemt de backlighted helderheid wel iets af, maar het blijft er gewoon goed uitzien. Wel kunnen naar onze mening de reflecties in het scherm minder.
Het contrast is zonder meer redelijk. Er zijn echter betere flatscreens in deze. Uiteraard valt bij een zo hoge helderheid de ideale contrastomvang lastig in stand te houden.

Algemene beeldkwaliteit
Gevoed door de kabel, een Full HD, Apple-tv en UHD-camcorder, Blu-ray-speler en vanaf de mediaspeler ziet het tv-beeld er in het algemeen prima uit. Zoals gewoonlijk bepaalt de kwaliteit van de content wat je uiteindelijk aan scherpte, contrast, kleurspectrum, ruis, details en vloeiende beweging op het LED-scherm krijgt. Het viel ons allemaal beslist niet tegen. De Toshiba 47M7463DG heeft een hele collectie beeldverbeteraars aan boord. Aardig dat ze er zijn maar je hebt hen vaak niet nodig. Echter wel een geruststelling voor het geval dat. Let er op dat de detailscherpte door het inzetten van enhancing filters niet terugloopt.
De beeldverbeteraars die er echt toe doen zijn ons inziens:
• De backlight blinking ‘Scene+’. Deze techniek verscherpt de beweging aanzienlijk doch gaat licht ten koste van de helderheid.
• De beeldinterpolatie Clear Scan maar dan niet in de hoogste stand. Deze techniek doet bewegingen vloeiender verlopen.
• De ruisonderdrukkers doen hun werk goed maar wees er voorzichtig mee om niet teveel details ter verliezen.
De 47 inch weet heel goed raad met alle gangbare 1920 x 1080 pixel resoluties van HD. Op de normale kijkafstand ziet het er allemaal perfect scherp en zonder griebels of artefacten uit. Je kunt de kleurweergave vanaf de fabrieksinstelling met de kalibratie nog wat opvijzelen. Doe dit met mate anders gaat het de verkeerde kant op! Op het getoonde natuurlijke kleurenpalet verder geen aanmerkingen. Toshiba roemt zelf bij de gebruikte beeldtechniek de eigen CEVO-standaard, bredere LED’s en Dual-Core Engine-Processor. Al met al behoort de Toshiba 47M7463DG qua beeldkwaliteit tot de top van de Full HD flatscreens van rond de € 1.000,-.


EDITORS' CHOICE