NIEUWS

Daar is serieus over nagedacht!

Ulco Schuurmans | 16 december 2014

De belichting heeft de Canon XA25 in de meeste gevallen bij het rechte eind. Ook als het flink donker op de filmset is. Dan bestaat er wel kans op enige beeldruis, maar Smart Auto doet hier zijn werk naar behoren en beschikt tevens over Gezichtsdetectie AE. Handmatige bediening via Touch Exposure en functies voor belichtingscompensatie.
Er zijn meerdere manieren om te belichting te corrigeren. Er is keuze uit een regelbaar diafragma (Iris-knop). De belichtingsmeting gaat via gemiddeld met nadruk op het midden of segmentevaluatie (afhankelijk van de opnamemodus). Handig bij sterk wisselende lichtniveaus want dan houdt de camera één meting vast en hoeft niet steeds opnieuw in te stellen. De zogenaamde Fireworks-modus (vuurwerk) met een vaste belichting op 1/50 sec. U kunt de belichting elektronisch compenseren via de correctie 3 tot +3 EV (12 stappen). De interne tegenlichtcorrectie voorziet naar keuze in auto of altijd ingeschakeld. De gain (elektronische beeldversterking) verloopt van 0 tot 24 dB in stappen van 1 dB (0 tot 18 dB voor de filmmodus).
Voor het traceren van uit de hand lopende contrasten is een Zebrafunctie voor handen.
Er zijn diverse voorgeprogrammeerde scenes. Wij noemen Portret, Sport, Sneeuw, Strand, Zonsondergang, Nacht, Weinig licht, Spotlight, en Vuurwerk. Bij de witbalans is er naast automatisch keuze uit de opties Daglicht, Schaduw, Bewolkt, Kunstlicht (gloeilampen en halogeenlampen) en Fluorescent (TL-licht met drie golflengten). Handmatig heeft u ter beschikking Set 1, Set 2, Colour Temperature (Kleurtemperatuur 2000-15.000 K in stappen van 100 K).
Tot slot zijn er nog beschikbaar het Cinema-Look Filter (negen opties, waaronder instelbare ‘Cinema Standard’) en de effectmatige aanpassing voor helderheid, contrast, scherpte, kleurdiepte.


Scherpstelling
Op de autofocus valt weinig aan te merken. Doorgaans dik in orde. Aanvullende scherpstelfuncties zijn AUTO: Face Priority AF / AF alleen gezichten / Instant AF / Medium AF / TV AF.
Handmatig scherpstellen gaat via de objectiefring, en deze werkt best lekker, of het OLED touchscreen. De Focus Assist voorziet in vergroting en peaking op het beeldschermpje. Dankzij de goed afgeschermde kleurenzoeker met 1,56 miljoen dot en 100% beelddekking valt er ook bij veel omgevingslicht nog goed scherp te stellen.

Het geluid
Ook over het geluid is terdege nagedacht. De interne verwerking is van goede kwaliteit en de beide ingebouwde stereocapsules lang niet slecht. Zeker bij PCM is het opgenomen geluid prima. Via de XLR-ingangen valt het volume per kanaal nauwkeurig bij te regelen. Dat is meteen te zien op de volume indicatie van de display. Het gebruik van externe microfoons valt echt aan te bevelen.
Er zijn 3.5 mm aansluitingen voor hoofdtelefoon en microfoon. Softwarematig valt het geluid qua weergave/klank nog nader af te stemmen op de desbetreffende opnamesituatie.

Overige specificaties
Het OLED-viewerscherm met touch-bediening ziet er fraai uit. De afmetingen zijn 8,77 cm in doorsnee en een oplossend vermogen van 1,23 miljoen pixels. De helderheid, weergave bij tegenlicht en kleurbalans zijn regelbaar. Bij de bediening werken de menu’s en instelfuncties met touch en navigatiewieltje relatief logisch. WiFi en GPS mogen in het tijdperk van social media en netwerkverbindingen niet ontbreken. Deze werken bij de Canon AX25 naar volle tevredenheid.
Bij de in/uitgangen vinden wij uiteraard HDMI, USB en HD/SDI-uitvoer met geïntegreerde audio en tijdcode. Ingebouwd zijn een indicatie- en een infrarood-lampje.


Praktijk en conclusie
Over de Canon AX25 camcorder is duidelijk na gedacht. Vrijwel alle gewenste opnamefuncties, zowel automatisch als handmatig, zijn aan boord. Het geluid verkeert op professioneel niveau. Er staan tal van correctiefuncties ter beschikking. Bij een optisch zoombereik met 26,8 mm groothoek heeft u eigenlijk geen verwisselbare objectieven meer nodig. En ook de draadloze functies en GPS zijn niet vergeten. Met de afmetingen van 131 x 180 x 231 mm (volledig uitgerust) en een gewicht van 1160 gram ligt deze camcorder lekker compact en goed in de hand.

Prijs
Canon AX25 € 2599,-
www.canon.nl


EDITORS' CHOICE