NIEUWS

Warmte terugwinnen


Ulco Schuurmans | 06 december 2014

In feite betekent dit: haal meer (terug) uit je douchewater. Dat is gewoon energie besparen terwijl je lekker onder de douche staat! Een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten verbruikt circa zestig liter warm water. Bij een luxe stortdouche kan dat nog aanmerkelijk meer zijn. Het hete douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering. Doodzonde want daarbij gaat veel warmte verloren. Het warmteverlies valt efficiënt terug te winnen met bijvoorbeeld douche-WTT of de douchepijp WTW van Dutch Solar Systems. Dit soort systemen haalt de warmte terug uit het wegstromend douchewater en voorverwarmt daarmee het binnenkomende koude leidingwater. Dit voorverwarmde water gaat vervolgens naar de mengkraan van de douche, de combiketel of boiler. De vorm van warmtewinning verloopt via een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen door deze wisselaar, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan zo veel warmte opnemen. De fabrikant geeft op dat zo’n huishouding van vier personen gemiddeld 200 m3 gas per jaar bespaart. Terug te verdienen in drie tot vijf jaar doch het milieu is in deze ook belangrijk.

Er zijn meerdere typen warmtewisselaars voor de douche:
- Douche-pijp warmtewisselaar. Deze zit in een verticale afvoer onder een douchebak. Daarvoor is wel voldoende ruimte in de verticale afvoer nodig. Alleen toepasbaar bij een douche op de bovenverdieping.
- Douchebak warmtewisselaar in combinatie met een speciale douchebak.
Vraag uw installateur om advies.


Muziek en tv in de badkamer
Overal de eigen favoriete muziek in huis beluisteren geldt natuurlijk ook voor de badkamer. In het simpelste geval een waterdichte smartphone met idem dito speaker- of oorset aan bad of douche of in een houder naast het toilet. Een flinke stap verder gaat de Grohe F-digital waarmee je op afstand jouw favoriete muziek instelt. De gebruiker selecteert de afspeellijst of het album uit de iTunes-bibliotheek en beluister deze vervolgens in de Grohe Spa douche. Via de bijpassende App kan je het volume van de Grohe douche luidsprekers aanpassen.
Het akoestische bad komt met Sound Wave van Kaldewei. Compleet met geluid onder water. Het systeem bestaat uit een in het bad weggewerkte Bluetooth receiver annex geluidsbox. Sound Wave speelt draadloos geluidsbestanden af van een smartphone, computer, tablet of ander Bluetooth-apparaat. Verder is er keuze uit tal van waterdichte bathroom players voor mp3 en direct on line. Onder andere de FlathBad en de Circle. Waterproof speakers zijn van diverse merken te betrekken, waaronder AquaSound.
Smart TV kijken in de badkamer? Dat kan gewoon via een waterdicht muurmodel (AquaSound) of achter een doorlatende spiegel verborgen flatscreen. Van Luoris komt de Aquatainment Smart TV in Full HD LED. Aardig zijn verwisselbare designpanelen die je om de smart badkamer-tv plaatst. Gespiegelde tv’s zijn er onder andere van Agath, Aluxu, Aquavision en Evervue (MirrorVue). Let er bij smart tv’s voor de badkamer op dat er geen hackers stiekem draadloos kunnen meekijken…


Het slimme toilet
Het smart toilet is eveneens echt iets voor de moderne badkamerdomotica. Wat doet een smart toilet nu eigenlijk precies? Mogelijk zijn al de (op afstand per smartphone of tablet) bediende functies:
- Slim water besparend doorspoelen. Efficiënt watergebruik op basis van de kleine of grote boodschap.
- Geurbestrijding. Dit zowel los in de lucht als in combinatie met het doorspoelen.
- Voorverwarming en ergonomische instelling van de toiletbril met geheugen voor de gebruikers.
- De bril automatisch openen en na afloop van de toiletgang weer sluiten.
- Vanzelf doorspoelen na het opstaan van het toilet.
- Radio op het toilet.
- Diagnostische functies passende bij het smart care home. Bijvoorbeeld testen op bloed, suiker, bacteriën en medicijngebruik.
Andere nuttige eigenschappen zijn het automatisch reinigen van het toilet en een instelbare verlichting. De meeste slimme toiletten gaan tevens zuinig om met energie en water. Een bekend slim toilet is die van Lixil (Satis Bluetooth geïntegreerd toilet met luidsprekers). Let ook hier op ongewenste grappen van hackers.
 

EDITORS' CHOICE