ARTIKEL

Shunyata, Avalon, Spectral en WideaLab Aurender

Shunyata Research
In een hoekje tegenover de bar zie ik kabels liggen die soms een diameter hebben die een forse wurgslang doen blozen. Met namen als Python, Black Mamba en Anaconda heeft de fabrikant daar waarschijnlijk dezelfde gedachte bij gehad. Maar gelukkig blijkt Shunyata geen ‘me-too’ fabrikant te zijn die indruk probeert te maken met onhandelbaar dikke en exotisch ogende mannenjuwelen. Integendeel, uit het gesprek met de vertegenwoordiger van Shunyata blijkt dat deze fabrikant vooral een voorstander is van gedegen onderzoek en wetenschappelijke onderbouwing. Oprichter Caelin Gabriel heeft zelfs een achtergrond als ontwikkelaar bij de Amerikaanse National Security Agency, waar hij zich vooral met signalen op ultra-laag niveau bezig hield.

Een belangrijk deel van de Shunyata filosofie is gebaseerd op consistentie van geleidermaterialen en een geoptimaliseerde geometrie. Shunyata kiest daarbij uitsluitend voor de hoogste kwaliteit koper en voert dat van plug-tot-plug door. Naast de kabels heeft Shunyata Research een assortiment lichtnet producten onder de naam Hydra.

Avalon
Vers ingevlogen en nog niet ingespeeld stond de Avalon Idea muziek te maken op een set waarin de WideaLab Aurender gecombineerd met een dCS DA-converter als ultieme bron was ingezet. De Avalon Idea is de nieuwe instap in de wereld van Avalon en mag daarmee min-of-meer gezien worden als de opvolger van de eigenzinnig vormgegeven Avalon Aspect. De Idea is daarentegen weer helemaal in het vertrouwde Avalon jasje gestoken en vertoont de nodige uiterlijke overeenkomsten met de Ascendant. Een zelf ontwikkelde 1” composiet dome-tweeter wordt in de idea gecombineerd met twee Nomex-Kevlar mid/laag units. De advies verkoopprijs van deze fraaie luidspreker is met zijn 9000 euro per paar voor Avalon begrippen uiterst betaalbaar te noemen.

Spectral
Ook in de hoek met Spectral was weer nieuws te melden. Spectral staat er niet om bekend  dat ze ieder jaar met nieuwe modellen komen, dus de introductie van maar liefst twee nieuwe apparaten mag bijzonder heten. Spectral introduceerde tijdens de dealerdag de nieuwe DMC30SS voorversterker en de SDR4000SL cd-speler. Eerder waren deze nieuwe Spectral’s exclusief bij Chattelin Audio in Den Haag te beluisteren, nu mochten we er helaas alleen maar naar kijken.

WideaLab Aurender
Als laatste krijg ik nog even de gelegenheid te ‘spelen’ met de meest recente toevoeging aan het More Music assortiment, de WideaLab Aurender. Een Aurender is een heuse high-end streamer met ingebouwde harde schijf. Voor de digitaal-naar-analoog omzetting moet er aan de digitale uitgang een hoogwaardige DAC gekoppeld worden. Bij More Music natuurlijk een exemplaar van dCS. Opvallend aan de Aurender is de uitstekende iPad App die gebruik maakt van een zelf ontwikkelde User Interface. Voordelen van een eigen User Interface ten opzichte van de veel gebruikte UPnP interface zijn de extra mogelijkheden die je hierdoor krijgt. Zoeken op componist, op laatst toegevoegde muziek, uitgebreide album-art, genre-indeling...het is allemaal mogelijk door de eigen software. De App oogt overzichtelijk en intuïtief en is, zeer modieus, in een chocoladebruin uitgevoerd.

Het apparaat zelf heeft ook een prachtige, maar ietwat zakelijke vormgeving. Een leuke frivoliteit is het display: met een druk op de knop kun je een typisch McIntosh uiterlijk maken inclusief de beroemde blauwe VU-meters. En ja, ook deze speler staat op het verlanglijstje voor een uitgebreide bespreking.

Ten slotte
Een dealershow van More Music is als een bezoek aan een pretpark. Je weet nooit waar te beginnen, alles is even leuk en interessant. En aan het eind van de dag kom je tot de ontdekking dat je maar de helft hebt gezien. Met absolute topmerken als Avalon, Spectral, Pass Labs - verdorie, die attractie heb ik gemist - Audio Physic, Boulder, Primare Moon, MIT en Aurender in het programma is More Music een waar feest voor de audiofiele zintuigen. En dCS... daar komen we binnenkort met een bijzonder artikel op terug. Houd HiFi.nl dus in de gaten.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »