ARTIKEL

Dealerdag More Music

Midden op de lommerrijke Utrechtse Heuvelrug ligt, met de toegangspoort verscholen achter een modernistisch kantoorgebouw, het statige landgoed Huis Doorn, dat in een nog niet zo grijs verleden bewoond werd door de na de Eerste Wereldoorlog uit Duitsland gevluchte ex-keizer Wilhelm II. Op gepaste afstand van het Huis is een Oranjerie geplaatst. Het was in deze prachtig gelegen Oranjerie waar importeur More Music haar omvangrijke assortiment audio- en video-apparatuur voor haar dealers en de vaderlandse pers etaleerde.

Op het moment dat de zon de laatste dauwdruppels op het immense gazon als kleine lampjes laat oplichten parkeer ik, enigszins beschaamd, mijn oude brikkie langs de enorme oprijlaan. Deze locatie straalt een vanzelfsprekend gevoel van luxe en voorname autoriteit uit en past daarmee perfect bij de mooie hifi-apparatuur die in de Oranjerie staat uitgestald. Een betere locatie voor een dergelijke dag is haast ondenkbaar.

Bij binnenkomst word ik gastvrij ontvangen door More Music eigenaar Martin Odijk. Tijdens een korte rondgang langs de diverse opstellingen stelt hij me voor aan de speciaal voor deze gelegenheid overgekomen vertegenwoordigers van Shunyata, Moon, Primare en Audio Physic. De belangrijkste introducties, waaronder die van de WideaLab Aurender streamers, worden besproken, waarna ik op eigen gelegenheid de noviteiten nog eens nader ga onderzoeken. 

Audio Physic
Helemaal achterin de Oranjerie staat Stefan Dreischarf van Audio Physic te demonstreren met de nieuwe Avantera luidsprekers, de vervangers van de zeer succesvolle Avanti V’s. Een opengewerkt exemplaar toont de uitzonderlijke kwaliteit van de gebruikte componenten. In het dikke aluminium front zijn de drie naar voren stralende units te vinden. De tweeter is de inmiddels bekende Hyper Holographic Cone Tweeter II (HHCT II) die onmiddellijk herkenbaar is aan het feit da hij over een conus beschikt, waar conventionele tweeters een koepel als membraan hebben. De tweeter is volledig zwevend opgehangen in de baffle.  “Bij Audio Physic vinden we het belangrijk dat er zo min mogelijk verschil zit tussen de verschillende units,” vertelt Stefan “We gebruiken daarom in alle units hetzelfde materiaal, en ook de vorm van de units is identiek. Door het zwevend monteren van de tweeter krijgen we bovendien een nog betere weergave.”  In de zijwand treffen we nog een tweetal woofers aan, waardoor de opbouw sterk doet denken aan de eerder door mij besproken Scorpio 25’s. Maar dan duidelijk een klasse hoger opererend.

Moon
De merknaam Moon is in Nederland helaas nog niet zo bekend, maar Simaudio (de producent van Moon) en More Music willen daar graag verandering in brengen. Afgaande op het enthousiaste relaas van Moon’s Vice-President of Sales, Costa Kouliskis, hebben ze daar ook alle reden toe. Moon heeft het assortiment onderverdeeld in twee modellijnen, de Moon-lijn en de Moon Evolution-lijn. Vooral de producten uit de Moon Evolution lijn zijn, zoals de Engelsen dat zo mooi noemen, ‘over engineered’: dikke aluminium platen van de hoogste nog ‘bewerkbare’ kwaliteit worden door de Canadese fabrikant in eigen huis met zeer nauwe toleranties uitgefreesd. Dat is niet het enige dat Moon in eigen huis fabriceert; op het spuiten en anodiseren van het aluminium en het solderen van de fragiele SMD componenten na wordt alles door Moon zelf gedaan. En de aandacht voor detail is daarbij bewonderenswaardig. Zelfs de Moon serie, die ook voor minder gefortuneerden bereikbaar is, maakt bijvoorbeeld al gebruik van speciaal voor Moon gefabriceerde transistoren. De aanvraag om enkele producten uit het Moon assortiment te recenseren is dan ook ter plekke gedaan.

Primare
Bij Primare komen we de Nederlandse Zweed Siemen Algra tegen die de nieuwe BD32 universele speler toont. Een speler die, zoals de universele spelers van veel andere merken, gebaseerd is op hetzelfde chassis als de bekende Oppo speler. Primare maakt daar geen geheim van, maar benadrukt juist de wijzigingen op het gebied van audio weergave die ze in deze speler hebben doorgevoerd. Eigenlijk is van het originele chassis nog maar weinig over. Zet de BD32 naast een Oppo en je ziet alleen overeenkomsten in het loopwerk en het videoboard. De kast, de voeding en het complete audiogedeelte zijn een eigen Primare ontwikkeling en deze veranderingen tillen de BD32 als universele speler naar een echt high end niveau.

Op een zuil naast de BD32 zie ik een voor- en eindversterker combinatie met een voor mij nog onbekend typenummer. “Dat zijn pre-productie modellen van onze nieuwe voor- en eindversterker combinatie. Daar kan ik verder nog weinig over vertellen,” zegt Siemen. “Maar het mag duidelijk zijn dat dit de opvolgers gaan worden van de PRE30 voorversterker en de A33.2 eindversterker.”


EDITORS' CHOICE