REVIEWMeridian

Techniek en ASP

Thomas van den Bossche | 28 november 2014 | Meridian

Meridian heeft nogal wat maatregelen getroffen om een optimale audiokwaliteit te garanderen. Zo bestaat het circuitbord uit zes lagen en is er naar gestreefd om de signaalweg van het audiosignaal zo kort mogelijk te houden. Ook aardig om weten is dat de USB elektronica altijd gevoed wordt via de USB-verbinding. Met andere woorden: als je de USB-stekker uit trekt, dan stel je het 192 kHz/24 bit USB-gedeelte, evenals alle digitale subsystemen, volledig buiten werking. En kan dit alles dus geen invloed uitoefenen op de rest van het apparaat.

Ja, hier is over nagedacht. En niet te vergeten: Meridian heeft zijn befaamde Apodising filter in de Prime gestopt. We like. We geven ook nog even mee dat Meridian ook een optionele voeding voor de Prime aanbiedt. Daar moet je dan wel flink voor bijbetalen. De Prime PSU kost namelijk 995 euro.

To ASP of not to ASP?
We hebben de Prime in combinatie met de Sennheiser HD700 hoofdtelefoon getest. Een prima hoofdtelefoon is dat, maar niet noodzakelijk de makkelijkste kandidaat om aan te sturen. Maar voor een high-end apparaat als de Prime zou het geen probleem mogen zijn. Een MacPro met 600 Gig aan Apple Lossless bestanden doet dienst als bron.

Zullen we eens beginnen met de ASP (Analogue Spatial Processing) functie? Zoals je dat van een fabrikant als Meridian mag verwachten, is het effect veeleer subtiel dan spectaculair te noemen. Van de twee standen bevalt de I stand ons het best. Maar het hangt van de muziek in kwestie af, en dan vooral van de manier waarop deze gemixed is, of het eindresultaat natuurlijker klinkt met of zonder ASP. Of prettiger, wat niet altijd hetzelfde hoeft te zijn als natuurlijker. ASP maakt het vaak onnatuurlijk breed klinkende stereobeeld dat eigen is aan het luisteren met een hoofdtelefoon wat smaller. Maar al bij al verkiezen we in de meeste gevallen dan toch het geluid van de Prime zonder ingeschakelde ASP.

De Prime heeft een ietwat koele klankkleur. Ook is het middengebied wat sterker geprononceerd tegenover het hoog en het mid. Alsof je een omgekeerde loudness schakeling op het signaal zou loslaten, maar dan in een minder sterke vorm. Het resultaat is dat de Prime objectief gezien prima presteert. Maar in de praktijk pakt hij ons niet echt. Daarvoor is het geluid te afstandelijk, te weinig meeslepend en niet muzikaal genoeg. Ook als we het proberen via de analoge ingang op cinch - en daarmee het USB gedeelte volledig buiten spel zetten - blijft het klankkarakter gelijk.


EDITORS' CHOICE