REVIEWMeridian

Recensie Meridian Prime

Thomas van den Bossche | 28 november 2014 | Meridian

Bijna vijftienhonderd euro moet deze Prime hoofdtelefoonversterker van Meridian kosten. Niet minnetjes, dat. Zou hij dan zo uitzonderlijk goed zijn?

Het Britse bedrijf uit Huntingdon begeeft zich de laatste jaren in nieuwe wateren. En dan hebben we het niet zozeer over nieuwe technologieën - op dat vlak is Meridian altijd al een voorloper geweest, niet alleen de laatste jaren -, maar wel over product categorieën waar Meridian zich tot nu toe niet mee beziggehouden heeft.

En zo komt het dat we vandaag naar de Prime luisteren. Dat is een hoofdtelefoonversterker - zo staat het ook op het voorpaneel - die zo te zien echter ook dienst kan doen als USB DAC. Zo te zien? Wel ja, want aan de achterzijde zit een USB-poort. En een stereo cinch-ingang plus een tweede ingang, in stereo minijack formaat. Er zit zelfs een stereo cinch-uitgang achterop de Prime. Wat het vermoeden dat dit apparaat meer is dan alleen maar een hoofdtelefoonversterker alleen maar groter maakt.

Uitgangen
Op de voorzijde verwacht je natuurlijk om een hoofdtelefoonuitgang tegen te komen. En die is er ook. Sterker nog: er zijn er drie. Het gaat om twee fullsize jack uitgangen en een minijack. Deze laatste is een gewone hoofdtelefoonuitgang. De eerste twee kunnen worden gebruikt als twee hoofdtelefoonuitgangen, maar het is ook mogelijk om een speciale kabel te gebruiken, waarmee je de twee kanalen van een hoofdtelefoon apart kan aansluiten.

Analogue Spatial Processing
De Prima is een quasi-vierkant toestel dat 16x5x15 cm (BxHxD) meet en dat fraai afgewerkt is in geborsteld aluminium. Zoals gebruikelijk bij Meridian, haal je hiermee een echt stukje design in huis. Het oog wil ook wat, quoi. De kogelvormige volumeknop is een eyecatcher (het is overigens een ALPS potentiometer die je er mee bedient), maar de rest van het voorpaneel is nogal rommelig, naar onze smaak.

Met het kleine drukknopje dat direct naast de volumeregelaar zit stel je de ASP-functie in, terwijl het tweede knopje dient om de gewenste ingang te kiezen. Dus je weet niet wat de ASP-functie is? Geeft niet, wij wisten het ook niet. ASP blijkt te staan voor Meridian's Analogue Spatial Processing, een techniek die het gebruik van een hoofdtelefoon tot een meer natuurlijke ervaring moet maken, die meer doet denken aan het luisteren naar luidsprekers. Het systeem kent twee standen, maar kan ook uitgeschakeld worden.


EDITORS' CHOICE