NIEUWS

Aangenaam binnenklimaat


Rob van Mil | 01 november 2014

Het klimaat in de woning, die via houtskeletbouw zeer goed is geïsoleerd, is met lage temperatuurverwarming zeer comfortabel. In het hele huis ligt vloerverwarming die via een lucht/water-warmtepomp in de winter met warm water en in de zomer - voor passieve koeling - met koel water kan worden gevoed. Daarnaast beschikt het huis over een zeer geavanceerde, gebalanceerd ventilatiesysteem. De ventilatielucht die van buiten komt en waarmee de woning wordt geventileerd heeft het hele jaar een constante temperatuur van circa 12ºC. Daarvoor zorgt een 150 meter lange, horizontale aardcollector die op 1,5 meter diepte in de achtertuin ligt. De vloeistof van deze collector wordt via een wisselaar aan het ventilatiesysteem afgegeven zodat de ventilatielucht altijd met de constante temperatuur van de bodem wordt voorverwarmd of gekoeld, afhankelijk van het seizoen. De kans op oververhitting in deze super geïsoleerde woning is op die manier minimaal. Een aircosysteem is dan ook overbodig.
“Wel hebben wij aan de zuidzijde van de woning zonwering laten installeren die ook op de woningautomatisering is aangesloten”, vertelt Ernst Peter. De andere installaties die via de automatisering werken, zijn de verlichting, de alarminstallatie, de brand- en rookmelders, de vingerreader op de voordeur, waardoor we geen huissleutel meer nodig hebben, maar bijvoorbeeld ook de vijverpomp en de tuinsproeiers. Juist ook door de automatisering kunnen we ons energiegebruik zo klein mogelijk maken. De vijverpomp, de buitenverlichting en de tuinsproeiers zijn via de automatisering exact in te stellen, zodat zij nooit te lang aan staan. Voor de verlichting in huis hebben wij praktisch overal led-verlichting laten installeren. Het totale vermogen voor alle verlichting in huis bedraagt nog geen 100 Watt.”


Zelf scenes creëren
Met de automatisering en visualisatie van Meerdan kunnen Ernst Peter en zijn vrouw ook zelf scenes creëren, bijvoorbeeld voor ‘s avonds, als er visite is, of als men op de bank televisie wil kijken. Alle lampen kunnen, binnen zo’n scene, apart aan of uit worden gezet, maar ook gedimd worden. De vingerreader bij de voordeur is niet alleen handig als toegangssysteem voor de bewoners zelf, maar ook voor andere familieleden, zoals de drie zoons, die het ouderlijk huis al hebben verlaten, en hun partners. Door een vingerafdruk van deze mensen te registreren, kunnen zij altijd bij hun ouders naar binnen, zonder dat zij een sleutel bij zich moeten hebben.
“Een belangrijke reden waarom Ernst Peter en Hermine voor onze visualisatie hebben gekozen, is het feit dat wij deze volledig geschikt is voor het gebruik op mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones”, vertelt Jorus Everaerd van Meerdan. “In feite hoef je in huis geen, vaak kostbaar, touchscreen op te hangen. In de woning kunnen de eigenaren de verlichting met intelligente schakelaars bedienen, maar ook op een iPad of via hun smartphone. Daarnaast kunnen zij, wanneer zij niet thuis zijn, via hun telefoon het huis bedienen. Ben je niet zeker of je de zonwering wel naar beneden hebt gedaan of wil je zeker weten dat de tuinsproeiers aan of uit staan, dan kun je dat via de smartphone controleren en eventueel bedienen. Ook de beelden van de beveiligingscamera’s, die de omgeving rond het huis in de gaten houden, zijn via de smartphone of tablet te bekijken, op elke plek ter wereld. Dit geeft toch een veilig gevoel wanneer mensen op vakantie zijn”, zegt Jorus.


Gebruiksvriendelijke woning
“Door de visualisering van de woningautomatisering hebben wij een bijzonder gebruiksvriendelijke woning gekregen. Zelf heb ik een ICT-achtergrond”, zegt Ernst Peter Tamminga, “maar mijn vrouw niet. Maar ook zij ondervindt geen enkel probleem met de bediening. Natuurlijk is het even wennen om de meervoudige schakelaars die aan de muur hangen te bedienen. Maar dat went snel genoeg. Bovendien kun je via de iPad letterlijk elke lamp of installatie zien op een plattegrond van de woning. Je hoeft de lamp maar aan te raken en je kunt hem op het scherm bedienen. En zo geldt dat voor alle installatie-onderdelen. Onze doelstelling, dat de woning vooral gemak en comfort moest bieden, is echt uitgekomen. De automatisering vervult daarin een sleutelrol.”
“Voor ons als system integrator is het essentieel dat we de gebruiker kunnen meenemen in de automatisering. Dat wil zeggen dat wij een project rationeel insteken. We kunnen alles automatiseren, maar we willen daar bewust niet op inzetten. Het moet functioneel zijn en het moet begrijpelijk blijven. Vandaar dat wij hier kiezen om alleen de naregeling van de klimaatinstallaties mee te nemen, maar niet de basisregelingen van de systemen. Tevens werken wij met alle partijen samen; ook als de installateur geen ervaring heeft met automatisering, zoals hier het geval was. Dan nemen wij een dergelijke marktpartij bij de hand en helpen we hem om zijn kennis te vergroten. Ook dat hoort bij ons werk. Zoals KNX een open standaard is, zo zijn wij als KNX system integrator een partij die open staat voor samenwerking met iedereen.”
 

Eerste PassiefBouwenKeur van Nederland
De woning van de familie Tamminga in Zwolle is een passiefhuis dat van de Stichting PassiefBouwen.nl het certificaat PassiefBouwenKeur in ontvangst mocht nemen. Het huis is vanaf begin af aan ontworpen en gebouwd volgens PassiefBouwenKeur en werd daarmee het eerste passiefhuis dat voldoet aan de richtlijnen die door Woningborg en PassiefBouwen.nl zijn opgesteld voor het PassiefBouwenKeur. Het huis heeft een Energielabel van A++++ en een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,15, wat betekent dat het huis meer energie opwekt dan verbruikt. Voor de energieopwekking gebruikt de woning een lucht/water-warmtepomp, gebalanceerde ventilatie gevoed door een bodemcollector, 6 m2 zonnecollectoren gekoppeld aan een boilervat van 750 liter en 44 pv-panelen met een gezamenlijk opwekvermogen van 6000 kW. Bemetering en monitoring van de energie-installaties verloopt nog niet via KNX maar via de Q-box van Qurrent. Voor meer informatie over de woning: www.huistamminga.nl.
 

EDITORS' CHOICE