NIEUWS

Accessoires voor op de rig

Ulco Schuurmans | 30 oktober 2014

Op een rig valt videotechnisch gezien van alles te monteren. Standaard zitten er meestal al ergonomische handgrepen, contragewichten en schouder- of borststeunen op. In geval van fotografische objectieven zonder een eigen videofunctie komen instelvoorzieningen met betrekking tot scherpstellen en zoomen in aanmerking. Het gaat hierbij om tandbeugels en andere klemsystemen die aangrijpen op de focuseer- en zoomringen van het objectief. Een speciaal overbrengsysteem zorgt er voor dat de videofilmer nu aan meer comfortabele knoppen aan de zijkant van de rig kan draaien. Dat werkt niet alleen een stuk gemakkelijker doch voorkomt ook ongewenste trillingen door het bedienen van de originele instelringen op het objectief.
Hoe verder de microfoon van de camera afstaat des te minder bedieningsgeluiden deze oppikt. Ook zijn de interne microfoontjes van videofilmende fotocamera’s vaak klein en niet selectief. Externe microfoons zijn lekker vrij, hebben een veel groter ontvangstkapsel en zijn voor een bepaald opnamedoel geoptimaliseerd. Op een rig is ruimschoots plaats voor de montage van externe microfoons. Tevens past er vaak een losse hoogwaardige veldrecorder op die het geluid apart registreert.
Als het liveview LCD- of Amoled-schermpje te klein of niet goed zichtbaar is biedt de rig allerlei hulpmogelijkheden. Bijvoorbeeld een aparte flink grotere monitorviewer of een zwarte tubus met vergrootglaasje die je over het viewerschermpje heen plaatst.
Een LED-videolamp is makkelijk op een rig te monteren. Dan heeft de gebruiker altijd meer licht en ‘snap’ (= beter contrast en kleurweergave). Als laatste nuttige accessoires noemen wij een waterpas om de camera horizontaal te houden en een compendium voor filters, barndoors (richtbare lichtflappen) en zonnekap.


Het hanteren van de rig
Een rig goed instellen kost altijd enig experimenteerwerk. Neem daar dan ook de tijd voor. Wees niet tevreden voordat alles echt lekker zit en werkt. Van belang zijn:
- De juiste lengte van de rigbeugels.
- De ergonomisch correcte plaats van de handgrepen.
- De praktische en gemakkelijk bereikbare plaats van de op de rig gemonteerde accessoires.
- Het uitbalanceren van de rig.
Oefening baart kunst. Probeer eerst om de rig goed stabiel tegen de borst of schouder te houden. Stel de optische hulpmiddelen op de eigen ogen of bril af. Hoe werken de scherpstel- en zoomknoppen? En probeer tot slot het maken van vloeiende volgbewegingen.

Hoe een rig te kiezen?
Met een rig is het net zo als bij een goed huwelijk: hij dient bij de camera te passen. Daarbij terdege letten op de specificatie van het gewicht en grootte van de camera. Is de reflex of systeemcamera te zwaar voor de rig dan raakt het geheel uit balans of kan de camera er af vallen! Te licht geeft weer onnodige ballast.
De volgende vraag betreft welke accessoires je aan de rig wilt bevestigen. Zijn deze er? Passen zij goed op de camerabody en objectieven? En kan je er als gebruiker allemaal vlot en foutloos bij?
Zoals bij het hanteren al ter sprake kwam moet een rig je liggen. Er zijn uiteenlopende modellen voor allerlei verschillende filmers. Klein, fors, compact of uitgebreid. Let altijd op de instelbare lengte van de beugels of rails.
De prijs van rigs loopt al snel op. Voor amateurs met een kleinere camera is een instapmodel vaak al voldoende. De meer gevorderde filmer pakt een niet al te zware en/of complexe middenklasser. Een echte professional mag flink in de beurs tasten om diens kale camcorder tot het ultieme videoapparaat te transformeren.

Conclusie
Kortom, de rig maakt van jouw spiegelreflex of systeemcamera een hoogwaardige camcorder. Allerlei functionaliteiten en extra videoaccessoires komen door het monteren van een rig binnen het bereik. En je kunt er ook nog eens rustig en vloeiend bewegend mee videofilmen.

Welke rig voor op vakantie?
De ideale rig voor op vakantie kent de volgende specificaties:
-  Lekker licht.
- Tot geringe afmetingen in te klappen.
- Flexibel in beweging, volgen en panorama’s.
-  Makkelijk te verstellen.
- En desgewenst te voorzien van een microfoon en videolampje.
Echt duur behoeft een vakantierig niet te zijn.


EDITORS' CHOICE