Dady Kiyangi uit Den Haag
Zit in het veelgeprezen boek Congo van de Belgische schrijver David van Reybroek te lezen als we hem vragen voor onze test. Het boek is natuurlijk niet de reden waarom we hem aanschieten, wel de opvallende Sennheiser hoofdtelefoon die hij draagt. Is hij een muziekliefhebber? “Jazeker”, antwoord Dady stellig. “Ik zit ook in de muziekwereld, ik ben manager van de Afrikaanse artiest Murphy, we gaan binnenkort een EP uitbrengen”.
Dady wil graag aan onze test meedoen, al is het maar om de nieuwe nummers van Murphy via de hoofdtelefoonversterker van TEAC te kunnen beluisteren. Behoedzaam wordt de draagbare versterker van TEAC tussen de mobiele telefoon en de Sennheiser HD 205 hoofdtelefoon geschakeld. Dady scrollt door zijn muziekbestanden op zijn mobiele telefoon en klikt aan bij de artiest Murphy. “Wow, dit klinkt goed zeg”. Een big smile verschijnt op zijn gezicht. “Zo goed heb ik zijn muziek nog niet gehoord, haha. Het geluid lijkt veel directer door de hoofdtelefoon te komen, lekker strak, goede bas. Ik wist wel dat mijn telefoon niet het beste geluid naar boven haalde, maar hier schrik ik toch wel van. Ook omdat ik dacht de mijn Sennheiser hoofdtelefoon een hele goede is. Die heeft een vriend me aangeraden. Ik dacht dat ik daardoor wel een goede kwaliteit te horen kreeg. Niet dus, het kan dus veel beter. Ja, dat is wel een verrassing. Wat kost zo’n versterkertje?”. We noemen hem de adviesprijs. “Ja, dat is natuurlijk wel een behoorlijk bedrag en dan mag het ook wel een stuk lekkerder klinken, haha. Maar serieus: mijn complimenten voor dit product.”
Wouter van der Linden uit Amsterdam
Zit muziek te luisteren via zijn Samsung smartphone en Panasonic hoofdtelefoon als we hem vragen aan onze test mee te doen. “Ja, je kunt mij wel een muziekliefhebber noemen. Ik ben veel hobbymatig met muziek bezig, speel ook wel eens dj.” Op de vraag of hij wel eens van zo’n hoofdtelefoonversterker heeft gehoord, antwoord hij eerlijk: “Nou nee, eigenlijk niet. Ik ben benieuwd naar wat het doet met mijn muziek”. Wij verbinden ondertussen de TEAC tussen de Samsung en de Panasonic. Een Aziatischer trio kun je bijna niet maken, bedenken we ons. Wouter zoekt wat geschikte muziek op om te testen. “Ja, het zijn wel allemaal mp3-bestanden.” We vragen ondertussen van welke muziek deze derdejaars Psychologie student te Amsterdam houdt. “Dat is divers. Maar mijn voorkeur gaat momenteel uit naar deephouse. Dus dan begrijp je wel dat de bas goed moet zijn.” Enige stilte valt, we laten Wouter even goed luisteren naar zijn nieuwe portabel geluidsinstallatie. Naar verloop van tijd zijn we dan toch echt benieuwd naar Wouter zijn nieuwe luisterervaring. Wouter: “Tja, dit klinkt toch behoorlijk vet zeg. Ik kan een duidelijk verschil horen, veel meer detail en de overgangen zijn ook veel duidelijker te horen.” En die bas? “Ja, die is ook super, het klinkt ook allemaal net wat strakker. Ik moet toegeven dat ik dit niet had verwacht, ook omdat mijn hoofdtelefoon hier niet meer dan dertig euro heeft gekost, daar verwacht je dan ook niet zo veel van. Thuis heb ik nog een duurdere Sennheiser liggen en heb ik ook een goede geluidsinstallatie staan. Dan verwacht je ook wat. Maar deze TEAC mag er zijn hoor.”
Ramon Oldenburg uit Eindhoven
Lijkt druk aan het werk te zijn in de trein, maar blijkt muziek uit zijn laptop naar zijn hoofdtelefoon te sturen. Die durven we wel even te storen. Wil hij meedoen aan onze hoofdtelefoonversterker test? “Ja hoor, geen probleem, ik ben wel een echte muziekliefhebber te noemen”. Wat wel een probleem lijkt te gaan worden, is dat blijkt dat Ramon zijn muziek draadloos naar zijn Zealot hoofdtelefoon streamt. Daar kunnen we de TEAC niet draadloos tussen zetten natuurlijk. Gelukkig helpt Ramon ons snel uit de brand. “Deze hoofdtelefoon kan ik ook van bedrading voorzien, die heb ik ook bij me”. En zo kunnen we toch de test doen. Ondertussen haalt Ramon ook nog een iPhone toestel uit zijn tas en koppelt die aan de TEAC. Het luisteren kan beginnen. “Mooi zeg”, laat Ramon al snel horen. Vaak zeggen gezichtsuitdrukkingen meer dan woorden. Ook bij Ramon verschijnt een grote glimlach na het beluisteren van een aantal muzieknummers. “Dit is tof zeg, had ik niet verwacht.”
Ook Ramon blijkt wel eens dj te spelen en houdt van house muziek. “Ik luister hier weliswaar naar mp3’tjes, maar dan wel opgenomen in 320 kbps. Ik hoor een duidelijke geluidsverbetering. Ik ben in het bezit van verschillende hoofdtelefoons, ik heb nu niet echt mijn beste bij me, maar toch. Dit geluid mag er zijn: helder, strak en een lekkere bas. Niet te veel, maar wel goed strak. Zo hoort het eigenlijk hè?” De student Bedrijfskunde te Amsterdam geeft aan dat hij wel extra geld over heeft voor goed geluid. Als we hem de kostprijs van de TEAC HA-P50 vertellen, geeft hij aan dat toch wel veel geld te vinden. “Maar het apparaatje doet mooie dingen”, besluit Ramon nadat hij de versterker weer aan ons heeft overhandigd.
Resumé
Er valt nog een wereld te winnen als het gaat om geluidsverbetering op het mobiele vlak. Dat stond voor ons al vast. Die bevestiging hebben we met onze treintest van de TEAC HA-P50 hoofdtelefoonversterker nog maar eens gekregen. Ons testpanel in de trein bestond uit louter kritische muziekliefhebbers. Ze bleken unaniem enthousiast over het resultaat dat zo’n apparaatje oplevert: een significante geluidsverbetering. Maar onze testers waren ook kritisch over het prijskaartje dat hangt aan zo’n kwaliteitsverbetering. Daar moest nog maar eens flink over nagedacht worden.