REVIEWTeac

TEAC HA-P50 hoofdtelefoonversterker/dac gebruikerstest

Menno Bonnema | 19 september 2014 | Fotografie Beeldhouwers | Teac

Onlangs mochten wij van HiFi.nl de draagbare hoofdtelefoonversterker en dac van TEAC uitproberen; de HA-P50. In de review bleek al dat we erg enthousiast over dit product waren. In de wereld van portable devices en muziekbeleving onderweg leek de HA-P50 ons een uitstekend product dat bredere aandacht verdient. We trokken er daarom op uit om te onderzoeken wat de muziekliefhebber nou van zo’n product vindt. We kozen dit keer de trein voor onze gebruikerstest ‘on-the-go’.

In de bespreking van Ruud Jonker over de TEAC HA-P50 hield hij een mooi betoog over het evalueren van onze muziekbeleving. Daarin kon je lezen dat er steeds meer een verschuiving naar muziek luisteren onderweg heeft plaatsgevonden. We kunnen tegenwoordig overal naar onze favoriete muziek luisteren: in de tuin, op het strand, in de auto dan wel in de trein. Als je rondkijkt lijkt het soms wel dat iedereen onderweg met muziek op zijn of haar hoofd rondreist. Een ander punt dat werd aangestipt in het verhaal van Ruud was de devaluering van de geluidskwaliteit. Beschikten de eerste Walkmans van Sony nog over een prima geluidskwaliteit, denk vooral ook aan de portable minidiskspelers, tegenwoordig lijkt het wel of het niet veel uitmaakt wat voor geluid uit de vaak mobiele telefoontjes komt, áls er maar geluid uitkomt.

De kwaliteit wordt natuurlijk bepaald door de gehele keten. In dit geval levert ook de gehele keten vaak een bijdrage aan de geluidskwaliteit die te wensen overlaat. Ten eerste bestaat het bronmateriaal vaak uit mp3-bestanden. Dat kan natuurlijk al beter. Vervolgens is er dan het telefoontoestel dat een niet al te beste weergave van het geluid produceert. En dan aan het eind van de keten hebben we vaak te maken met een koptelefoon in de vorm van oordopjes. Tja, ook daar valt nog een hele wereld aan geluidskwaliteit te winnen. Het is dan ook mooi voor ons om vast te stellen dat de laatste tijd op het gebied van hoofdtelefoons het de betere kant op lijkt te gaan. Steeds vaker spotten wij mensen met hoofdtelefoons van de kwalitatief betere soort. Daarbij speelt ook mee dat diezelfde hoofdtelefoon tegenwoordig gezien mag worden, zelfs een soort statussymbool is geworden. “Moest” je voorheen het bijna geheim houden dat je naar muziek aan het luisteren was en je je bediende van een bijna onzichtbare in-ear hoofdtelefoon, tegenwoordig maak je de blits met een oversized Beats By Dre hoofdtelefoon.

Er is sowieso ook een inhaalslag gemaakt, als we het hebben over de kwaliteit van hoofdtelefoons. Zowel op het gebied van in-ear systemen als het vlak van op of over het oor hoofdtelefoons moet gezegd worden dat er dezer  dagen mooie dingen te koop zijn. Dan zitten we nog met die andere zwakke schakel: de telefoon als soundprocessor, zeg maar. Op die zwakke schakel in de keten richten we ons vandaag. Met behulp van de inzet van de TEAC HA-P50 hoofdtelefoonversterker/dac gaan we op pad te zien of we muziekliefhebbers enthousiast voor dit product kunnen krijgen. Of niet natuurlijk. Onze eigen ervaringen waren in ieder geval samen te vatten onder de noemer “wat een verschil”. En dan in de positieve zin van het woord. Een echte eyeopener, deze dac van TEAC. Hoewel “earopener” als term hier beter op zijn plaats is. Onze gebruikerstest ging deze dag plaatsvinden in de trein.

Check in voor Amsterdam-Eindhoven
En zo bevinden wij ons op een zonnige vrijdag in de intercitytrein van de NS, startend op Amsterdam Centraal en eindigend in Eindhoven. Zo te zien kan het niet slecht gaan met de Nederlands Spoorwegen. Hoewel we voor onze gebruikerstest voor de daluren hebben gekozen, blijkt deze trein toch redelijk afgeladen vol te zitten. Het zal met het naderende weekend te maken hebben, waarbij mensen eerder van werk en school vertrekken om op tijd thuis te zijn om zodoende ruim het weekeinde te kunnen vieren. We ontwaren een gemêleerd publiek. Jong en oud, veel “woon-werkverkeer”, nog meer studerende jongeren. Wat ook opvalt is het grote aantal mensen met “oordop hoofdtelefoons”. Dat is niet de doelgroep waar wij ons vandaag op richten, we kiezen bewust voor diegenen met een kwalitatief iets beter uitziende hoofdtelefoon. Eens kijken of we deze groep kunnen overtuigen van het nut van onze hoofdtelefoonversterker. Op de volgende pagina lees je de bevindingen van onze “trein-test groep”.


EDITORS' CHOICE