Het Bredase gezin woont nu in een bungalow in een vakantiepark, in afwachting van een nieuw huis. Aan de Valkenierslaan woonden ze volgens Erik-Jan ‘fantastisch’, om daar nooit meer terug te kunnen keren doet veel pijn. Hij en zijn vrouw zijn bezig met een nieuw huis in dezelfde buurt, maar “zo’n plek gaan we nooit meer vinden.”
Vlak voor de brand verbouwde Erik-Jan nog een groot deel van de zaak. “Het gevoel dat al die energie verloren is gegaan, is misschien nog wel het ergste.” Het verlies van privé-eigendommen probeert hij te relativeren. “Het zijn maar spullen, dat we gezond zijn is veel belangrijker.”
Emotionele waarde
Maar natuurlijk hadden veel dingen grote emotionele waarde, zoals de trouwjurk van zijn vrouw, of de jurk die ze aanhad toen hij haar ontmoette, en die ze van hem nooit weg mocht doen. Of de onvervangbare knuffelbeer en -muis, die zijn dochters en zoon al vanaf de geboorte hadden, de verticale retro-platenspeler in de winkel of bepaalde producten die er al jaren stonden en of wat voor een reden dan ook niet verkocht worden. En natuurlijk de foto’s. “Al leven we gelukkig in het digitale tijdperk. Van alle kanten kregen we foto’s van ons gezin toegestuurd.”
Geluk
Hoewel Audio-Time sinds de brand geen actieve winkelvoering meer heeft, probeert Erik-Jan de service naar de klant zoveel mogelijk in stand te houden. Al valt dat niet altijd mee. “We zijn niet altijd bereikbaar, simpelweg omdat het KPN een paar maanden kostte om de doorschakeling van ons oude nummer naar mobiel optimaal te laten verlopen.”
Dit soort frustraties en andere bureaucratische ellende, het hoort allemaal bij de nasleep van een brand, zo ondervonden Erik-Jan en Angelique. Heel langzaam kan het gezin nu een minder prettige periode afsluiten. “Ik probeer er nuchter naar te kijken: als je later op je sterfbed terugkijkt op je leven en het ergste wat je hebt mee gemaakt is een brand, dan heb je nog geluk gehad.”
Schrale troost
Erik-Jan en Angelique Embregts zijn in hun nopjes met de nieuwe locatie aan de Van Goorstraat 10 in Breda centrum. “Een betere locatie dan voorheen? Misschien!” Het is een schrale troost. Okay, nog één voordeel dan: “We hadden al heel lang een grote bioscoop op ons verlanglijstje staan en ook meer aandacht voor hoofdtelefoons. Dat kunnen we nu plotseling realiseren.”