ARTIKEL

Hoogtijdagen van een design

Redactie HiFi.nl | 11 juni 2011

Dieter Rams heeft uiteindelijk dertig jaar lang ontwerpen voor Braun bedacht. Geïnspireerd door de Bauhaus stijl pleitte hij voor de gedachte ‘form follows function’, en handelde daar in zijn ontwerpen ook naar. In zijn top tien van succesvol design stelt hij onder meer dat een goed ontwerp innovatief, functioneel, esthetisch en begrijpelijk moet zijn. Door zijn karakteristieke design gaf hij het bedrijf een gezicht in een tijd waarin corporate identity nog niet echt een gangbaar begrip was. Veel van zijn werk is dan ook terug te vinden in het Museum of Modern Art in New York.

Braun Exporter (foto: Gerson Lessa)

Naast de esthetisch gezien aantrekkelijke aspecten van de ontwerpen uit die tijd, is ook de geluidsweergave van hoge kwaliteit. Marius van Heijgen, vaste lezer van HiFi.nl, laat weten dat hij al sinds 1975 met hifi van Braun bekend is, en dat zijn audiosets nog altijd voortreffelijk werken. In Duitsland kan de apparatuur nog steeds gerepareerd worden en veel onderdelen zijn er nog gewoon verkrijgbaar. Marius bezit onder meer de CSQ1020 voorversterker met de actieve LV720 speakers, en stelt dat zijn installatie de concurrentie met duurdere, hedendaagse systemen nog goed aan kan. Bovendien, zo geeft hij aan, is het geluid van zijn Braun installatie veel warmer dan wat hij van moderne sets gewend is. Warmer, maar ook bijzonder helder. Het geluid zit dicht bij dat van buizenversterkers. Ook over zijn tuner, de Braun TS 501, is hij erg te spreken. Het plezier van de oude ontwerpen van Braun gaat dus verder dan het interessante design van Dieter Rams en zijn inspiratiebronnen.

Braun CE1020

In de late jaren ’60 werd een meerderheidsaandeel van Braun overgenomen door de Amerikaanse Gillette Group, waardoor de focus in het decennium erna toch vooral kwam te liggen op huishoudelijke artikelen. Audio en hifi, voortgekomen uit de productie van radio’s en platenspelers, werd een aparte divisie die uiteindelijk in 1990 de laatste audioset produceerde. Filmprojectoren en hifi apparatuur werden niet langer gemaakt, en op het gebied van audioweergave overleefde helaas alleen de kleinere radio’s. Van het type dat je beluistert wanneer je met een elektrisch scheerapparaat in de weer bent.  

 

Braun SK6 (foto: Michael Dant)


EDITORS' CHOICE