ARTIKEL

Vintage: Braun audio & design

Redactie HiFi.nl | 11 juni 2011

In de vintage serie kwamen al artikelen voorbij over LS 3/5A luidsprekers, audio apparatuur van QUAD en spoelenrecorders van Technics. In deze editie wordt aandacht besteed aan het Duitse audiomerk Braun, dat naast een willekeur aan consumentenelektronica al sinds de eerste helft van de vorige eeuw hifi geluidssystemen fabriceert.

Max Braun, een technisch ingenieur, startte in 1921 een kleine zaak in Frankfurt am Main, van waaruit hij een aantal jaar later begon met het produceren van onderdelen voor radio’s. Nog voor het einde van het decennium was de zaak dermate gegroeid, dat hij zich toe ging leggen op het vervaardigen van complete radiosets. Kort erna werd de ingenieur uit Oost-Pruisen één van de belangrijkste fabrikanten van radio’s in het land – een groei die doorgezet werd toen in 1932 de eerste radio met opnamefunctie werd gelanceerd.

Vanaf het moment dat het merk - inclusief de grotere letter A in Braun - in 1935 officieel werd geregistreerd, en Max Braun twee jaar later een award voor Special Achievements in Phonography won op de Wereldtentoonstelling in Parijs, hoorde het bedrijf bij de gevestigde orde. In de decennia die erop volgden, maakte Braun voornamelijk naam door audio apparatuur te ontwikkelen. Pas in de jaren ’50 begon het Duitse bedrijf met het vervaardigen van de soorten consumentenelektronica waar het merk het meest om bekend staat: eerst filmprojectors, en daarna het elektrische scheerapparaat. Het ontwerp stamde uit de late jaren ’30, maar door de Tweede Wereldoorlog bleef de introductie uit tot 1951 – het jaar dat Max Braun onverwacht kwam te overlijden, waardoor zijn twee zonen het bedrijf overnamen. Sinds die tijd komt er een hele lijn producten voor huishoudelijk gebruik uit Frankfurt am Main; koffiezetapparaten, klokken, badkamerartikelen. Het bedrijf kenmerkte zich door industrieel ontwerp te combineren met techniek en functionaliteit: erg Duits dus.

De belangrijksten uit die lijn, uit oogpunt van dit artikel, zijn toch vooral de hifi audio apparaten. Interessant is bijvoorbeeld de Braun SK-serie, waar de destijds jonge ontwerper Dieter Rams veel aan meegewerkt heeft. Zo introduceerde het bedrijf in 1956 de beroemde SK4 platenspeler (ook wel Snow White’s Coffin genoemd – zie foto), die Rams samen met ‘ontwerppionier’ Hans Gugelot vorm gaf.

Braun SK4 - `Snow White`s Coffin'

Rams werd daarop al snel de belangrijkste ontwerper bij Braun, en een sleutelfiguur in de Duitse design renaissance van de jaren ’50 en ’60. Naast de SK-serie leverde dat onder meer de high-end D-serie op. Een ander voorbeeld van vooruitstrevend modern design in die tijd is de Braun LE1 luidspreker, die onder licentie van QUAD werd gevoerd.

De Braun LE1, ontworpen door Dieter Rams

EDITORS' CHOICE