REVIEW

On Stage

Eric de Boer | 22 augustus 2014

Na twee studioalbums vonden Blackmore en zijn Rainbow het toen al tijd voor een live-album. Met zes tracks, verdeeld over twee LP’s, is goed hoorbaar dat de band zich toch het meest thuis voelde op het podium. De opnames voor On Stage werden gemaakt tijdens de Rising World Tour, in Japan en Duitsland. Een korte intro met een sample uit The Wizard Of Oz barst los in de indertijd nog niet helemaal doorontwikkelde rocker Kill The King, gevolgd door een lijvige medley van Man On The Silver Mountain en Starstruck, aangevuld met een geslaagd blues-intermezzo.

Eén van de hoogtepunten van dit eerste Rainbow live-album is toch wel de Deep Purple cover van het nummer I’ve Been Mistreated, dat ruim dertien minuten weet te plezieren. Hoewel ik me kan voorstellen dat deze versie voor sommigen wat te lang zou kunnen duren en de experimentele snaaraanslagen van Ritchie Blackmore als nadeel gezien zouden kunnen worden. Op het podium komt zoiets beter tot z’n recht dan op plaat.

Ook de track Still I’m Sad is een cover, origineel afkomstig van The Yardbirds. De - eveneens - vrij lange track Catch The Rainbow is een waar hoogtepunt van dit album, met een geslaagde opbouw en een dromerige atmosfeer. Het ego van zowel Blackmore als Dio komt af en toe echter wel iets teveel naar voren op deze live-LP.

Dat het album niet zo’n sterke (lees: nogal vlakke) productie had meegekregen laat de magie van een live-concert echter niet geheel tot volle bloei komen. Dat was in 1977 niet het geval en kan derhalve anno 2014 niet anders worden ervaren. On Stage staat bol van fraai gitaar-, drum en zangwerk en is vooral prettig voor de echte fans van de band.

Beide albums zijn voor deze heruitgave geperst door het vermaarde RTI in de Verenigde Staten. Zowel Rainbow Rising als On Stage hebben een luxe gatefold sleeve meegekregen en zijn voorzien van antistatische binnenhoezen, die de gemarmerde rode en turquoise (!) persingen beschermen. Klankmatig weten deze herpersingen echter niet erg te imponeren. On Stage was al geen toonbeeld van dynamiek, maar klinkt op deze herpersing vlakker dan de versie die ik op cd bezit. En op Rainbow Rising wordt die vlakheid nog wat sterker uitvergroot. Noem het maar compressie.

Hier heeft iemand bewust een harder geluid willen creëren, wat de dynamiek niet ten goede is gekomen. Sterker nog, af en toe wordt het geluid een grote brij. Welke (digitale geremasterde) bron voor deze LP’s zijn gebruik wordt niet opgegeven. Natuurlijk is er nog wel plezier te beleven aan de muziek, maar dit is gewoon niet wenselijk en eigenlijk ronduit blasfemisch. Een gemiste kans. Wat enorm jammer is, gezien de fraaie persingen en luxe sleeves.

Rainbow Rising
Muziek: 8 ½
Klank: 4
Kwaliteit persing: 9
Speelduur: 33:28 minuten

On Stage
Muziek: 7
Klank: 6
Kwaliteit persing: 8
Speelduur: 64:11 minuten

Label: Wax Cathedral
Website: ronniejamesdio.com en blackmoresnight.com/


EDITORS' CHOICE