Luisteren met Musicmask

Na een korte inleiding krijgen alle aanwezigen een Musicmask uitgereikt, want the proof of the pudding is in the eating. Peter Chattelin speelt het Pie Jesu uit het Requiem van Rutter. De set bestaat uit  Avalon luidsprekers en Spectral versterking, maar eigenlijk doet dat in deze context niet ter zake: de demonstratie had ook met een veel bescheidener set gedaan kunnen worden. We luisteren eerst zonder bril. De weergave staat op bijzonder hoog niveau, de sopraan staat mooi in het midden en het koor draagt de muziek. Een tweede sessie, maar nu met bril, geeft een compleet andere beleving: omdat de muziek visueel niet meer beperkt wordt door de muren van de luisterruimte lijkt het beeld veel breder en dieper te worden, alsof je in de opnameruimte aanwezig bent.


Nee, ze kijken niet naar een 3D-film

Bij een tweede sessie met minimalistische jazz van het Bo Stenson Trio is de werking van de Musicmask zelfs nog duidelijker. Luisteraars geven aan dat ze bij de tweede track inmiddels gewend zijn aan het feit dat ze niets zien. Wellicht dat daar de nog betere werking van de Musicmask door verklaard kan worden. 


De set verdwijnt

Na de luistersessies volgt een levendige discussie, maar niet omdat mensen twijfelden aan het nut van de Musicmask. Nee, de aanwezigen struikelden over elkaar heen om verklaringen te geven voor hetgeen ze hoorden. Iedereen was enthousiast en wilde graag een duit in het zakje doen om de loftrompet te steken over de Musicmask.


Zonder woorden...


Verbaasde blikken na de demonstratie

Het mag duidelijk zijn dat de Musicmask - die overigens een zeer bescheiden verkoopprijs van 32,95 euro kent - een zeer goede indruk heeft gemaakt op de aanwezigen. Opmerkelijk is dat iedereen het fenomeen van ‘blind’ luisteren kent en gebruikt - ogen dicht, licht dimmen - maar dat niemand eerder op het idee is gekomen om daar een product voor te ontwikkelen. Maar zoals altijd liggen de beste ideeën het meest voor de hand.

Voor meer informatie of om de Musicmask te kopen (met een 10 dagen niet-goed-geld-terug-garantie), ga naar: www.mymusicmask.com


EDITORS' CHOICE