REVIEWMeridian

Techniek

Via de USB-ingang kan de Director audiosignalen tot 24 bits/192 kHz verwerken. Als je de gecombineerde coax/optische poort gebruikt haal je diezelfde waarden. Tenminste als je signaal binnenkomt via een coaxiale verbinding. Via een optische verbinding ben je beperkt tot 24 bits/96 kHz.De Director zal binnenkomende 44,1 kHz en 48 kHz bestanden steevast upsamplen tot respectievelijk 88,2 kHz en 96 kHz. Is de resolutie van de binnenkomende signalen hoger dan dat, dan laat de Meridian deze ongemoeid.

Daarbij worden ook de bekende 'apodising' filters van Meridian ingezet. Deze zorgen ervoor dat het zogenaamde 'pre-ringing' effect wordt tegengegaan en dat de typische hardheid die je hoort in minder geslaagde – vooral oudere – digitale opnames grotendeels verdwijnt. Merk op dat deze bijzondere filters in de goedkopere Explorer niet aanwezig zijn.

Binnenin de Director worden hoogwaardige 'audiophile grade' condensators en weerstanden gebruikt. En precisieoscillatoren, die moeten helpen om jitterproblemen te voorkomen. Volgens Meridian zijn sommige bouwstenen van de Director rechtstreeks gebaseerd op die van de exclusieve 800 serie. Hoe het ook zij: het prijskaartje van € 545 begint er steeds aantrekkelijker uit te zien...

Luisteren

Onze testset bestaat uit een Sonos: Connect, die we digitaal – door middel van een degelijke coaxkabel – verbinden met de Director. Vandaar gaat het naar de Musical Fidelity A1 FBP voorversterker (compleet met losse power supply) en vervolgens naar een koppel McIntosh MC501 versterkers. Twee Klipsch P39F Paladium luidsprekers zetten al dat fraais uiteindelijk om in muziek. De aansluitprocedure van de Director is kinderlijk eenvoudig, maar gezien het geringe gewicht van het apparaatje is het wel zo dat wat dikkere, en vooral stuggere, kabels hem al gauw van z'n plaats duwen.

Nadat de Meridian twee dagen opwarmtijd achter de rug heeft, gaan we er eens goed voor zitten. En wat er vervolgens gebeurt, is precies wat we al vermoed hadden. Het blijkt namelijk dat de Director een karakterloos apparaat is. Wat deze DAC doet is nullen en enen omzetten in een analoog geluidsignaal. Zonder iets toe te voegen, en zonder iets weg te laten. Een scheutje warmte injecteren of een zekere smeuïgheid aan je muziek toevoegen? Sommige DAC's doen dat, maar deze niet. Wat hij wél doet is de opname laten horen. Gewoon, zoals die is.

En daar zijn we heel gelukkig mee. De stemmen van Damien Rice en eh – hoe heet die juffrouw ook weer die met 'm meezingt in '9 Crimes'? – klinken uitermate levensecht. Hetzelfde voor de piano waarmee hij zichzelf – en die juffrouw waar we het al over hadden – begeleidt.

De instrumentenzooi die Nits meegesleept hebben voor hun live uitvoering van 'Port of Amsterdam' – drums, bass en veel elektronisch gedoe uit de PPG Wave -, klinkt exact zoals het hoort: natuurlijk, muzikaal en opzwepend.

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de Director een no brainer is. En wel in die betekenis dat je je, eens je hem in je systeem hebt hangen, verder geen zorgen hoeft te maken over 'm. Hij oefent immers niet de minste invloed uit op je muziek. Pure, onversneden hifi, aldus. En meer valt er niet over te zeggen. Tenzij een hoop enthousiast gedoe over hoe lekker dit stukje muziek wel klinkt en hoe fijn uitvoering x van symfonie zus door componist zo wel heel fraai wordt neergezet door de Director, enzovoort. Maar dan hebben we het eigenlijk alleen maar over de muziek zelf. Want nogmaals: dit apparaat heeft géén karakter.

Vooruit dan, nog eentje: 'Return of the She-King' van Dead Can Dance doet ons letterlijk daveren (!) in de zetel – het volume ging weer lekker -, terwijl het unieke stemgeluid van Lisa Gerrard onze nekharen doet overeind komen. Wow.

No brainer?

Wat de klankmatige eigenschappen betreft, en zeker als je die relateert aan de prijs, is dit inderdaad een no brainer. Hier ga je geen spijt van krijgen. Toch zeker niet als je de muziek wil horen zoals die opgenomen is. Het was misschien beter geweest als Meridian deze knaap in een standaard hifi-apparaatkast gestopt had en er een paar extra aansluitpoorten tegenaan gegooid had, maar als je daar niet mee zit: Doén!

Correctie: oorspronkelijk stond in de inleiding van deze review dat Meridian nu pas voor het eerst een losse DAC uitbracht. Dat klopt uiteraard niet. Meridian bracht zelfs in de jaren tachtig een DAC uit, de 203, later gevolgd door de 566. Onze verontschuldigingen voor deze fout - en bedankt aan de lezers die het signaleerden.

Pro

Klinkt uitstekend
Sympathieke prijs

Contra

Pluimgewicht
Nogal zuinigjes qua aansluitingen

Prijs: € 545


EDITORS' CHOICE