ARTIKELMaster

Techniek in optimale vorm

Rick Paap | 20 februari 2011 | Fotografie Rick Paap | Master

Luidsprekerkasten van de Master Reference serie zijn vervaardigd uit onder meer het materiaal MDF, een plaatmateriaal dat uit geperst houtstof bestaat. Het MDF dat voor de Master luidsprekerlijn wordt toegepast is geselecteerd op klank. Daarbij speelt, naast de verdichting van het materiaal, ook de inwendige demping een belangrijke rol. De verdichting van het materiaal hangt af van de structuur en persing. Zo biedt het gebruik van zo maar een kwaliteit MDF, dus geen enkele garantie voor een goede luidsprekerbehuizing.

De constructie van de luidsprekerbehuizing van de Master luidsprekerlijn is zeer bijzonder te noemen. Door een zeer bewerkelijke freesmethode toe te passen, wordt tussen de panelen een naadloze verbinding verkregen. Het zelf ontwikkelde profiel zorgt voor een zo groot mogelijk lijmoppervlak waardoor een bovengemiddeld stevig geheel ontstaat.

De vorm van de luidsprekerbehuizing kan verder tot gevolg hebben dat het geluid als het ware aan de kast blijft ‘plakken’. Vooral de breedte van de luidspreker is hiervoor verantwoordelijk. Om het geluid ook echt los te laten komen verdient een smalle luidsprekerbehuizing onze voorkeur. Vandaar dat Master luidsprekers nauwelijks breder zijn dan de diameter van de grootste unit. Door toepassing van een hardhouten Baffle, zijn zowel het timbre als de muzikale verfijning extreem goed te noemen. Ook het uitsterven van tonen en klanken duurt gewoon langer, waardoor de emotie en de betrokkenheid met de muziek, absoluut als groter en sterker word ervaren.

Het door de achterzijde van de drivers afgestraalde geluid, wordt over alle frequenties gelijkmatig gereflecteerd en verspreid. Daardoor ontstaan er in de kast zelf geen pieken en kan snelheidsremmende ruimte- en luchtdemping achterwege blijven. Met als uitgangspunt dat echte en werkelijke muziekweergave volslagen massaloos is, heeft de ontwerper luidsprekers ontwikkeld waarbij zo min mogelijk massa benut wordt.

Ook op het gebied van filternetwerken hebben wij de nodige ervaringen opgedaan. Het is namelijk lang niet altijd zo dat de ‘beste’ componenten de beste resultaten geven. Wij bij Master maken vooral gebruik van componenten die het beste passen binnen het klanktimbre van onze eigen perceptie. Het ontwikkelen van zo’n filternetwerk is absoluut niet eenvoudig. Voor onze luidsprekers kiezen wij voor een netwerk waarbij het kantelpunt zo laag mogelijk wordt gekozen. Hierdoor wordt het veel lichtere tweetermembraan in staat gesteld een zo groot mogelijk deel van het frequentiegebied weer te geven. Verder gebruiken we zeer steile filterhellingen waardoor er een zeer geringe overlapping tussen de verschillende luidsprekerunits ontstaat.

Veel luisteren en natuurlijk de vergelijking maken met echte instrumenten, is voor ons extreem belangrijk. Daarbij is het nuttig en interessant om te weten dat wij bij de ontwikkeling van onze Master luidsprekers gebruik maken van extreem snelle en breedbandige elektronica van de Amerikaanse high-end versterkerspecialist bij uitstek, Spectral.

Hoe dit alles oogt en klinkt kan helaas nooit op papier worden weergegeven. Alleen de praktijk en een eigen luisterproef kan hierover uitsluitsel geven, waarbij we hopen dat u uiteindelijk net zo in vervoering van het muzikale gebeuren zult kunnen raken als wijzelf.

Website Dynamic Solutions.


EDITORS' CHOICE